Annonce
Danmark

Syge medarbejdere afviser ledelsens forklaringer: Direktøren må være misinformeret

Tillidsmand Eigil L. Pedersen er en af mindst syv medarbejdere, der er blevet kronisk syge med astma efter at have arbejdet med kemikaliet PMDA på plastfabrikken Sky-Light i Varde. Foto: Chresten Bergh
Ledelsen i Sky-Light forklarer, at der har været en række sikkerhedsforanstaltninger i virksomheden i forbindelse med brugen af kemikaliet PMDA. Men der er ikke hold i forklaringerne, lyder det fra tre syge medarbejdere. De ser frem til at blive indkaldt til møde, så de kan få en afklaring i sagen.
Annonce

Møde: Han må være misinformeret.

Sådan lyder udmeldingen fra tillidsmand Eigil L. Pedersen, efter ledelsen i plastfabrikken Sky-Light har forklaret sig i sagen om de syv medarbejdere, der er blevet syge af at arbejde med kemikaliet PMDA. Over for Avisen Danmark har administrerende direktør Søren Kjær Larsen blandt andet forklaret, at medarbejderne fra slutningen af 2010 udelukkende har håndteret det farlige kemikalie i et lukket system.

- Når vi åbnede beholderen og smed sækken ind, kom der luft og støv ud. Sneglen var åben og nogle gange stoppet, så der dryssede meget ved siden af, som skulle støvsuges op. Det var oppe i første sals højde, så det dryssede lige ned i hovedet på os, siger Jørgen Henry Hansen.

Samme forklaring giver Eigil L. Pedersen og Alex Vejlgaard Hansen, der også er blevet syge af PMDA på Sky-Light.

PMDA på Sky-Light

  • Fra 2009-2017 har Sky-Light, der er en plastikvirksomhed i Varde, brugt et stof, der hedder PMDA. Det gør, at Sky-Light kan bruge en større mængde genbrugsplast i sin folieproduktion, fordi det giver folien en bedre kvalitet og gør det mere elastisk.
  • I 2015 begynder medarbejdere at blive syge. Først er der en mistanke om, at det kan skyldes PMDA. Senere bliver det påvist.
  • I november 2017 stopper Sky-Light med at bruge stoffet.
  • Ved hjælp af en ny maskine og en større brug af ny plastik kan Sky-Light nu producere uden brug af PMDA. Det er dog dyrere og mindre bæredygtigt end den gamle produktion.
Annonce

Uopdateret mappe

De tre medarbejdere afviser ligeledes, at de i deres tid i virksomheden har set en seddel med påbud om at bruge masker, handsker og briller, sådan som ledelsen forklarer, og de afviser, at de kan have overset informationen i deres mailboks. Både Eigil L. Pedersen og Jørgen Henry Hansen husker mappen med arbejdspladsbrugsanvisningen, som ledelsen refererer til, men de fortæller, at den ikke var opdateret, og at der ingen informationer var i den om PMDA.

- Jeg ved ikke, hvor mange der har bladret den mappe igennem for at være sikker på, at databladet ikke var der, siger Eigil L. Pedersen og understreger, at der først senere dukkede et datablad op på engelsk.

Annonce

Salt på et æg

Alex Vejlgaard Hansen fortæller, at der først blev sendt en sikkerhedsprocedure ud på mail, efter han var blevet syg.

Ledelsen afviser i sin forklaring, at nogen nogensinde skulle have fortalt medarbejderne, at PMDA var lige så ufarligt som sukker i kaffen. Men tre medarbejdere holder fast i, at de gentagne gange har fået at vide, at kemikaliet var ufarligt.

- Det har vi hørt i forskellige sammenhænge. Nogle gange blev det også sammenlignet med salt på et æg, siger Eigil L. Pedersen.

- Det dryssede lige ned i hovedet på os, siger Jørgen Henry Hansen om PDMA, der er det kemikalie, der har gjort ham syg.Foto: Martin Ravn
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Butikschef vender tilbage til Wagner

Annonce