Annonce
Viborg

Tæt på aftale om Apple-varmen

Formand Niels Dueholm, th., og direktør Christian Hagelskjær håber på, at man når at blive klar til at udnyttet Apple-varmen, inden et stort statstilskud forsvinder 1. januar 2019. Foto: Morten Pedersen.

Energi Viborg tror nu på, at fjernvarmeforbrugerne i Viborg snart kommer til at lune sig ved overskudsvarmen fra Apple.

viborg: Det ser nu ud til, at stenene på vejen, der hidtil har forhindret Energi Viborg i at udnytte den overskudsvarme, som det nye Apple-center i Foulum vil producere, bliver fjernet.

Det oplyser bestyrelsesformand i Energi Viborg, Niels Dueholm (S) og direktør Christian Hagelskjær.

Niels Dueholm siger:

- Det har jo gjort ondt helt ind i sjælen, da det en overgang så ud til, at vi måtte give afkald på denne billige, grønne energikilde. Men nu går vi benhårdt efter at udnytte Apple-varmen. Alt andet vil jo også være helt på månen.

Apple har for længst meldt ud, at Energi Viborg og andre kan udnytte varmen kvit og frit, så snart det er belejligt. Og det er det meget snart. Christian Hagelskjær forklarer:

- Fredag den 16. december blev en meget vigtig aftale landet på Christiansborg. Der blev opnået bred politisk enighed om en såkaldt energispareaftale. Det betyder, at vi kan få tilskud til investeringen i de nødvendige varmepumper. Det er dem, der skal sørge for, at Apple-varmen kan bruges til at opvarme det vand, vi sender ud i fjernvarmenettet.

PSO-afgiften var en anden af stenene på vejen. Men den har Christiansborg-politikerne sørget for at få fjernet. Der ligger dog fortsat en enkelt stor sten på vejen - men Niels Dueholm og Christian Hagelskjær tror på, at den også snart bliver skubbet ind til siden:

- Det handler om den afgift, staten lægger på brugen af virksomheders overskudsvarme. Miljø- og energiminister Lars Christian Lilleholt er helt klar over, at vi sidder og venter på, at den forsvinder, og det står også i regeringsgrundlaget, at den skal væk, forklarer Niels Dueholm.

Uden afgift

Christian Hagelskjær tilføjer, at Energi Viborg samtidig er nødt til at få sort på hvidt fra Skat, at man kan aftage varmen fra Apple uden at svare skat af den - for så vidt som Apple forærer den væk. Og det har Apple jo givet tilsagn om. Han siger:

- Skat sagde forleden god for, at Rødkærsbro Fjernvarmeværk kunne aftage Arlas overskudsvarme uden afgift, netop fordi Arla forærer den væk. Det var en vigtig afgørelse, som har vakt opsigt i hele fjernvarmebranchen. Sådan en garanti er vi også nødt til at få, inden vi udløser anlægsinvesteringer for op imod en halv milliard kroner.

Nå et sådant tilsagn er givet, og når overskudsvarmeafgiften er afskaffet, er Energi Viborg parat til at skrive en kontrakt med Apple. Herefter trykker Energi Viborg på knappen til den store anlægsinvestering.

Halv milliard

Men hov? Der er jo kun fjernvarmeforbrugerne til at betale for den. Betyder det så stigende fjernvarmepriser i Viborg?

- Nej, vort skøn er lige nu, at forbrugerne kan se frem til uændrede fjernvarmepriser. Hele investeringen i grøn, CO2-fri varmeteknologi skal være det, der friholder forbrugerne for den prisstigning, som ellers ville blive udløst, når et stort statstilskud bortfalder 1. januar 2019, forklarer Christian Hagelskjær.

Direktøren tilføjer, at Energi Viborg nu har betalt den store investering for 20 år siden i byens kraftvarmeværk. Den nye, store anlægsinvestering kommer med andre ord på et tidspunkt, hvor man har betalt al gæld på den gamle:

- Derfor regner vi med uændrede fjernvarmepriser i de kommende år, ja, måske endog et lille fald, siger Niels Dueholm.

Apple-varmen forudsætter, at Energi Viborg opfører en bygning til varmepumper ved Apples datacenter og anlægger en lang transmissionsledning ind til Viborg. Prisen herfor er på 300-500 millioner kroner.

Fornuften sejrer

Når det gælder de overordnede politiske målsætninger for Energi Viborgs fjernvarmesektion siger Niels Dueholm:

- Vi vil altid forsøge på at producere fjernvarmevandet så billigt som overhovedet muligt af hensyn til fjernvarmeforbrugerne.

Sammen med Christian Hagelskjær har han udført et langvarigt stykke lobbyarbejde, hvor energiministeren og de fire lokaltvalgte folketingsmænd og - kvinder har været i fokus: Karin Gaardsted (S), Søren Pape Poulsen (K), Kristian Pihl Lorentzen (V) og Christian Langballe (DF).

- Fornuften ser bestemt ud til at sejre i denne sag, slutter en glad og lettet Niels Dueholm, der glæder sig til at møde Viborgs borgere på et offentligt møde, der vil blive holdt, inden det store og kostbare anlægsarbejde sættes i gang.

Energi Viborgs topledelse agter at indbyde alle borgere i Viborg by til et offentlig møde om fjernvarmesamarbejdet med Apple, inden det kostbare anlægsarbejde går i gang.
Niels Dueholm og Christian Hagelskjær har brugt mange timer på at forklare Christiansborg, at energiafgiftssystemet må og skal laves om.
Sådan skal det nye fjernvarmesystem mellem Energi Viborg og Apple bygges op. Illustration: Energi Viborg.
Annonce
Viborg For abonnenter

Viborg-virksomheder har fået godt en halv milliard kroner i corona-kompensation: Se listen over, hvem der har fået mest

Danmark

Fredagens coronatal: Rekordmange tilfælde - over 46.000 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Åbent brev til Viborg og Skive byråd: - Undskyld, men den beregning må I altså længere ud på landet med

Viborg For abonnenter

En stor, dyr klump og dens lille, historiske nabo: To bygninger med endnu uvis fremtid på Vinkelvej

Erhverv

Formand: Nye varmepriser meldes ud sidst i næste uge

Kultur For abonnenter

Iben kom hjem fra Canada i to måneder for at holde skibet flydende

Jens Jensen har stemt på 'Tulle' én gang: - Det var, fordi han havde hjulpet mig med at tage vasketøjet ned

Kultur For abonnenter

Ny mand i spidsen for Viborg-museum har ikke forstand på kunst: - Min ambition er at gøre museet mere kendt

Viborg

Konservative med lokal medvind i 2021

Viborg

Spillehal tvunget til lukning uden mulighed for kompensation: - Det er alvorligt for os

Den afgående formand: DF's nekrolog bliver gjort til skamme

Viborg FF For abonnenter

Bedste mand spiller, siger træneren om den spændende målmandsduel i Viborg FF. Men hvem er så det? Banen er kridtet op

Alarm 112 For abonnenter

Grimt at kigge på og dyrt at få fjernet: Det vælter ind med anmeldelser om graffitihærværk - politiet vil vise, at det ikke betaler sig

Viborg

Herpesvirus lukker hestestalde i Viborg

Annonce