Annonce
Læserbrev

Tak, kære danskere! Nu er 120 mio. kr. på vej til verdens fattigste

Flemming Møller Mortensen
Annonce

Læserbrev: En børnefamilie ringede ind til Danmarksindsamlingen. Det var drengen på 14 år, jeg havde i telefonen. Han fortalte, at familien gerne ville donere 2000 kr., men spørger så pludselig ud i stuen derhjemme – mens jeg hænger i røret – om ikke de skal give 3000 kr. i stedet. Og jeg kan høre, at forældrene i baggrunden giver ham ret.

Det var blot ét af de mange opkald, der berørte mig dybt. Det var en stor oplevelse at være med til Danmarksindsamlingen som minister for første gang.

Danskerne samlede over 120 mio. kr. ind til verdens mest fattige og udsatte børn. Nogle af dem, der er blevet hårdest ramt under coronakrisen – med mistet skolegang, øget fattigdom, mangel på mad og livsvigtige vacciner.

Danskerne ringede ikke kun ind, men donerede via tekstbeskeder, og små og store virksomheder samlede ind blandt medarbejdere og kunder.

Et andet opkald kom fra fødegangen på Aalborg Universitetshospital. Her samlede personalet 30.000 kroner ind ved at sætte alle mulige ting på auktion: æg fra egne høns, kongelige porcelænsfigurer og forskelligt håndarbejde.

Nogle havde sågar udloddet massage til kolleger eller et corona-frisørklip, og nogle havde doneret penge for at undgå at blive klippet af en bestemt kollega. På trods af, at corona også har gjort livet besværligt her i Danmark, var det helt utroligt at se danskernes kreativitet og vilje til at samle ind.

Danmark har en lang tradition for at tage ansvar og hjælpe udsatte mennesker både tæt på og langt væk. Danskerne forstår, at verden er forbundet, og at vi har en forpligtelse til at gøre en indsats for dem, der er værre stillet end os.

Det viser en helt ny måling af danskernes holdning til udviklingsbistanden også. Opbakningen til, at Danmark engagerer sig i udviklingen af verdens fattige lande, er steget fra 57% i 2019 til 63% i 2020.


Det rører mig, når mennesker på den måde uegennyttigt hjælper hinanden. Det var en fantastisk oplevelse af deltage og se danskernes store engagement og varme hjerte for de mest udsatte.

Flemming Møller Mortensen, udviklingsminister.


Opbakningen til udviklingssamarbejdet er steget særligt blandt unge mellem 18 og 30 år, der nu er dem, der bakker mest op. Børn og unge var også meget aktive op til Danmarksindsamlingen. Børn fra hele landet har lavet over 100.000 gode gerninger – som at samle skrald, skrive brev til bedstemor eller hjælpe en nabo.

Det belønnede Novo-fonden med 20 kr. pr. gerning og toppede op til et bidrag på 6 mio. kr. til indsamlingen. De unge på efterskolerne – som ikke har været samlet fysisk siden før jul – samlede alligevel rekordmange penge ind. 796.423 kroner blev det til. Eleverne har bl.a. samlet pant, solgt brugt tøj, bagt kager og doneret lønnen fra deres fritidsjob. Fantastisk!

Det er i øvrigt en tendens, vi hører fra flere steder: Corona-pandemien har fået unge til at engagere sig i højere grad end tidligere. Det er umådelig glædeligt, for det viser de unges enorme engagement i at præge verden og deres fremtid.

En tredje opkald, jeg husker, var fra en virksomhedsejer, der gerne ville donere 10.000 kr. Da jeg spurgte, om de ønskede at komme på rulleteksten nederst på skærmen med firmanavn og beløbets størrelse, var svaret, at det havde de ikke behov for.

Det rører mig, når mennesker på den måde uegennyttigt hjælper hinanden. Det var en fantastisk oplevelse af deltage og se danskernes store engagement og varme hjerte for de mest udsatte. Stor tak til danskerne!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Debat: Boykot Vinter-OL i Beijing 2022

Annonce