Annonce
Dette er et læserbrev. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning.
Debat

Talenter og Folketinget

Så har vi endnu engang passeret et årsskifte, og kalenderen skriver nu 2015. Dermed er det også tid til tv-stationernes helt store talentjagt. På DR1 er det sangtalenterne, der jagtes, i endnu en sæson af X-Factor, mens de søger lidt bredere i programmet »Danmark Har Talent« på TV2.

Der er ofte stor forskel på deltagernes egne forventninger og dommernes vurdering, og det er da også noget af det, der trækker seerne til i de første afsnit, at se netop denne frasortering af dem, der ikke kan, så vi står tilbage med de bedste. Men én ting er sikkert, nemlig at uanset den reelle størrelse af deres talent, så mener hver og én af deltagerne, at de har lige netop det der skal til for at gå hele vejen.

Selv om både X-Factor og »Danmark har Talent« nok skal trække mange seere til skærmene, og de fleste danskere ender med at have en mening for og imod både formatet og de enkelte deltagere, så er der en anden talentkonkurrence i 2015, som slår dem begge to, i både mediedækning og førstepræmie. Her er præmien nemlig hverken penge eller pladekontrakter, og der er ikke kun én vinder, men hele 179, og præmien er vores lands fremtid.

Annonce

Ja, der er selvfølgelig tale om Folketingvalget 2015.

Nogle havde håbet, og andre frygtet, at statsministeren trykkede på valgknappen allerede på årets første dag, men det var ikke tilfældet, så vi venter stadig i spænding. Men én ting sikkert, nemlig at det øjeblik, valget udskrives, vil det vrimle frem med kandidater på gågader og rutebilstationer, lygtepælene bliver forvandlet til plakatsøjler og reklamepladserne fyldt med slogans og løfter om guld og grønne skove.

Ganske som tilfældet er med talentshows på tv, så er der også her flere deltagere, end der er vindere, og talentet svinger fra åbenlyst til håbløst.

Det er op til os vælgere at agere dommere og sortere de falske toner fra og sørge for, at vi ender op med et folketing, der ikke bare er farverigt, men også kompetent og handlekraftigt.

Men når vi nu skal til stemmeurnerne, hvad skal vi så bedømme kandidaterne ud fra? Havde det være X-Factor, kunne vi nøjes med at finde den sangstemme som pleaser vores øre bedst. I det lidt bredere »Danmark har talent« er det et spørgsmål om at findes den disciplin og deltager, som underholder os bedst. Men hvordan overfører vi lige det til et Folketingsvalg?

Hvis vi udelukkende skal sætte vores kryds ud fra, hvem der siger det, vi helst vil høre, eller kommer med de mest underholdende løfter, så bliver vi ilde stedt. For lige så underholdende, talenterne i tv kan være, i de 3 minutter de er på skærmen, lige så ligegyldige og glemte er de, når hverdagen melder sig.

Det samme gør sig gældende for vores folkevalgte: hvis vi lader os besnære af flotte ord og store løfter, ender vi med fire år mere fyldt med tomme ord og knuste drømme.

Vi må se igennem alle de flotte ord og kigge efter det virkelige talent. Vi skal finde dem, der ikke nødvendigvis har X-factor, men i stedet har M-faktor. M for menneske. Vi skal have politikere, som formår at skære igennem og sætte mennesker før systemet. Vi skal have politikere, som tør sige sandheden, selv om den er ilde hørt, og som tør gøre alvor af løfterne, selvom det ikke altid er lige populært.

Vi skal have et folketing, som ikke består af folk, der skifter mening baseret på meningsmålinger, men som står fast på det, de tror på, fordi de mener, det er det rigtige for vores land, lige meget hvad.

Så lad os give hinanden hånden på, at når det hele for alvor går løs, så vil vi forsøge at se ind bag ved de mange flotte ord og se på det, som virkelig tæller. Lad os ikke udelukkende fokusere på, hvem der vil give os selv flest goder, men i stedet hvem der vil give hele Danmark, og dermed os selv, de bedste vilkår.

Jeg er ikke i tvivl, min stemme går til vores tidligere borgmester, Søren Pape, og jeg håber, at du vil gøre som jeg og stemme på mennesker først.

Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Politiet holder fast i spinkelt håb: 57-årig mand er stadig indlagt med svære skader knap en måned efter mystisk episode

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Livsstil For abonnenter

Ungdomsoprøret sendte dem på barrikaderne, i kollektiv og i byretten. Siden har Viborg-veninderne Lene og Liz modsat sig borgerlige normer og kæmpet for lige vilkår

Viborg For abonnenter

Først den ene, så den anden: En af byens mest betagende bygninger pakkes væk i et år

Debat

Nogen forsøger at føre Viborgs befolkning bag lyset

Viborg FF For abonnenter

Analyse: Tre grunde til, at Viborg FF slår AaB og spiller sig i Europa

Vindmøller er fyldt med stål og beton: Så grønne er de rent faktisk

Rundt om Viborg

Se billederne fra Kalkmineløbet: Randi og Lone sørgede for Strawberry Daiquiri til løbeturen

Debat For abonnenter

Det er et historisk højdepunkt for Viborg Kommune: Er der gratis fjernvarme på vej?

Debat

Hold øje med udviklingen i Viborg Varme!

Alarm 112 For abonnenter

Der røg den sidste chance for 55-årig familiefar: Dømt og udvist for gentagne voldtægter og vold mod sin hustru

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Navne

Det kan blive meget bedre: 25-års jubilar tror på det gode børneliv - også i børnehaverne

Viborg For abonnenter

Syge- og plejepersonale skal køre i elbiler, som har dumpet sikkerhedstjek - 'men I skal ikke være utrygge'

Sport

Tid til ny inspiration: Succesfuld serietræner siger stop efter tre år i Kvik/Aalestrup

Annonce