Annonce
Bjerringbro

Tange Sø: Klima- og miljøudvalg peger på spunsløsning

Et utal af ministre har i tidens løb besøgt Tangeværket. I august sidste år var det miljøminister  Wermelin (S)  - forrest i billedet), og hun skal også tage beslutning om fremtiden for Gudenåcentralen og Tange sø. Arkivfoto: Arkivfoto: Johnny Pedersen
Borgmester Ulrik Wilbek (V) har nu fået mandat til løsning af konflikten om Tange Sø.

Tange:  Skal vi vælge at grave en lang kanal gennem skoven til flere hundrede millioner kroner, eller skal vi vælge en billigere spunsløsning?

Det var spørgsmålet, da Viborg Kommunes klima- og miljøudvalg mandag havde sagen om Tange Søs fremtid på dagsordenen. Mødet var et ekstraordinært møde, og anledningen var, at der på onsdag holdes det sidste møde i den arbejdsgruppe, hvor medlemmerne skal give en indstilling om søens fremtid til miljøminister Lea Wermelin (S)

Efter mandagens møde peger et enigt klima- og miljøudvalg på, at der laves et omløb og helst en såkaldt spunsløsning, hvilket vil sige en kanal langs søens østside. Her skal 70 procent af Gudenåens vand løbe gennem, så Gudenåen så at sige ledes ind i en kunstig kanal, hvor fiskene kan svømme frit og ikke mindst uden om Tangeværket. Resten af vandet skal bruges til strømproduktion på Tangeværket, hvor al vandet hidtil har løbet gennem.  Alternativet er at føre Gudenåen gennem en 13 kilometer lang kanal til Kongensbro. At tømme søen, som Danmarks Naturfredningsforening ønsker, er der ikke stemning for i udvalget.

Annonce

Mandat til Wilbek

Formanden for udvalget Stine Damborg Hust (K) håber, at der også i nabokommunerne er opbakning til en spuns-løsning.

- Vi giver nu borgmester Ulrik Wilbek (V) mandat til at pege på en spunsløsning. Det er ikke ensbetydende med, at det bliver sådan, men i udvalget mener vi, at det er den bedste og billigste løsning, så vi undgår at skulle grave skoven op, siger Stine Damborg Hust (K).


Vi giver nu borgmester Ulrik Wilbek (V) mandat til at pege på en spunsløsning. Det er ikke ensbetydende med, at det bliver sådan, men i udvalget mener vi, at det er den bedste og billigste løsning, så vi undgår at skulle grave skoven op.

Stine Damborg Hust (K), fmd. for klima- og miljøudvalget.


- Vi håber, at de øvrige kommuner - Silkeborg, Randers og Favrskov også er med på den løsning. Det vil være dejligt, hvis vi kan skabe fælles fodslag til en løsning på denne sag, der efterhånden er blevet arbejdet på i en menneskealder, tilføjer hun.

- I indstillingen fra forvaltningen peges der på, at Danmarks Naturfredningsforening mener, at  man skal følge EUs vanddirektiver, hvor kravet er, at 80 procent af Gudenåens vand skal uden om søen. Men når I peger på en løsning, hvor kun 70 procent af åens vand føres gennem spuns-løsningen, så lever I ikke op til direktiverne?

- I udvalget har vi ikke de faglige forudsætninger for at vurdere, om det er bedst med 70 eller 80 procent vand. Det overlader vi trygt til fagfolkene at vurdere. I denne historiske sag handler det om om kompromisets kunst, og at vi må bøje os mod hinanden, siger Stine Damborg Hust.

Annonce

Sidste møde

Onsdag holdes så femte og sidste møde i arbejdsgruppen med folk fra Danmarks Naturfredningsforening, Danmarks Sportsfiskerforbund, Friluftsrådet, Foreningen til bevarelse af Tange Sø, Norlys samt repræsentanter for de fire kommuner Viborg, Silkeborg, Favrskov og Randers. Og det er her, Ulrik Wilbek skal fremlægge anbefalingen fra klima- og miljøudvalget.

Oprindelig var der mere end 40 forslag til løsning af problematikken om Tange Sø. De er nu barberet ned til 15. Formanden for arbejdsgruppen er næstformanden for Danmarks Naturfredningsforening Sebastian Jonshøj forventer, at stakken af forslag er reduceret til en håndfuld, når indstillingerne sendes til ministeren. Og der bliver også plads til mindretals indstillinger, hvis gruppen ikke bliver enig, lød det fra Sebastian Jonshøj efter arbejdsgruppens fjerde møde forleden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce