Annonce
Bjerringbro

Tange Sø-konflikten: Wilbek er forsigtig optimist

Den lokale opbakning til at bevare Tange Sø blev manifesteret, da 3700 mennesker deltog i fakkeltoget 29. november 2020. Arkivfoto: Morten Dueholm
Arbejdsgruppen afventer nyt møde om Tange Søs fremtid.
Annonce

Tange: Skal Tange Sø tømmes, eller skal Gudenåen føres uden om søen? Det har i mange år været det store spørgsmål, men arbejdet med at finde en løsning er langt fra slut.

Onsdag havde den arbejdsgruppe, som skal indstille forslag om søens fremtid til miljøministeren sit femte møde, og borgmester Ulrik Wilbek (V) føler, at man er kommet  langt.

- Efter 30 års konflikt om søens fremtid, så er det blåøjet at være optimist, men jeg er dog forsigtig optimist, når det gælder om at finde en løsning, der er opbakning til. Men vi er ikke færdige, siger han.


Efter 30 års konflikt om søens fremtid, så er det blåøjet at være optimist, men jeg er dog forsigtig optimist når det gælder om at finde en løsning,  som der er opbakning til. Men vi er ikke færdige.

Ulrik Wilbek (V), borgmester.


Annonce

Kanal eller spuns

På mødet fremlagde han Viborg Kommunes forslag med at føre Gudenåen gennem en kanal gennem skoven og med en spuns-løsning som alternativ. Kommunens klima- og miljøudvalg gav på mødet mandag borgmesteren mandat til at fremføre det forslag.

På mødet fremlagde Ulrik Wilbek Viborg Kommunes forslag om at føre Gudenåen gennem en kanal gennem skoven og med en spuns-løsning som alternativ. Arkivfoto: Morten  Dueholm

- Vi vil jo meget gerne undgå at grave en lang kanal gennem skoven, og så peger vi på en spunsløsning med en kanal langs søens bred. Silkeborg Kommunes borgmester Sten Vindum bakker personligt op om det forslag, men det har ikke været politisk behandlet. Jeg ved endnu ikke, hvordan Randers og Favrskov stiller sig. Men i Viborg Byråd er vi enige om den løsning. Vores forslag  kræver lidt tilretning, og når det er færdigt om et par uger , så afleverer vi det til arbejdsgruppen, og så håber vi, at der er opbakning til det, siger han.

Formanden for arbejdsgruppen er næstformanden i Danmarks Naturfredningsforening Sebastian Jonshøj. Med i gruppen er også repræsentanter for Danmarks Sportsfiskerforbund, Friluftsrådet, Foreningen til bevarelse af Tange Sø, Norlys samt repræsentanter for de fire kommuner Viborg, Silkeborg, Favrskov og Randers.

I følge Sebastian Jonshøj var der god stemning på onsdagens møde, men uden at man kom frem til en løsning. Han forventer, at gruppen afleverer et par forslag til miljøminister Lea Wermelin (S).

Ulrik Wilbek erkender, at det stadig kræver noget arbejde at blive enige i arbejdsgruppen, som holder møde igen om to uger.

Annonce

Bombastisk

Når det gælder tidligere koncernchef for Grundfos Niels Due Jensens kritik af en spunsløsning, så er Ulrik Wilbek enig med ham i, at man ikke skal ødelægge naturen.

- Niels Due Jensen og jeg plejer at have et godt samarbejde. Men hans udmelding om, at en spunsløsning vil ødelægget mit eftermæle som borgmester,  synes jeg er  lidt bombastisk, lyder hans umiddelbare kommentar.

- Måske er det en vild idé med spunsløsningen, men vi må se på, hvad alternativet til en lang gravet kanal er, og ikke mindst hvem der skal betale for den. Der meget teknik i denne sag, og  det er meget svært for ikke-fagfolk at forstå  alle detaljer. I Viborg Byråd vil vi dog ikke lægge os helt fast på ét forslag, for der skal også være noget at forhandle om, siger Ulrik Wilbek.

Tange Sø

Tange Sø blev etableret i 1921. Søen er 13 kilometer lang, og vandspejlet fylder 625 hektar. På det bredeste sted er søen en kilometer, og nogle steder er den 10 meter dyb.

I det udvalg, som skal finde løsninger til løsning af Tange Sø-sagen sidder folk fra Danmarks Naturfredningsforening, Danmarks Sportsfiskerforening, Friluftsrådet, Foreningen til bevarelse af Tange Sø, Norlys samt repræsentanter for de fire kommuner Viborg, Silkeborg, Favrskov og Randers.

Arbejdet ledes af Danmarks Naturfredningsforening, og udvalget forventes at afgive sit forslag til en løsning i foråret 2021.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Her er forklaringen på kaos: Regionen indkalder langt flere end der er vacciner til

Annonce