Annonce
Debat

Tange Sø: Se nu på de positive oplevelser vi alle har ved søen

Vandkraftværket Tangeværket/Gudenaacentralen ved Tange Sø set fra oven. Foto: Gudenaacentralen

Læserbrev: Jeg bor i Tange tæt ved søen. Her oplever jeg biodiversiteten med ørne og andre fugle samt et rigt insekt-, plante- og dyreliv, som alle de lokale og mange udefrakommende har stor glæde af.

Unge mennesker flytter til området og stifter familie. De smarte cykler omkring søen på mountainbikes, og pensionisterne med cykelhjelme kører på kvikke elcykler. I november var der et stort fakkeloptog med et opråb fra alle os, som vil bevare denne 100 år gamle sø og området.

Vi har en flot golfbane ved søen, og tæt ved ligger gulerodsgartneriet. Vi har et Energimuseum og et aktivt Tangeværk, der producerer strøm, samt skole, børnehave, købmand og borgerforening. Området ligner Sejs, Svejbæk, Laven og Ry, men det er billigere at flytte til - endnu.

Annonce

Tange Sø er til stor glæde for den mangfoldighed af lokale, og de der nyder et pusterum med et søkig, selvom den og de andre søer blev ”kunstigt” anlagt for over 100 år siden. Som lokale, lystfiskere, cyklister, naturelskere, nye tilflyttede børnefamilier, paddleboardfolk og kano- og kajakroere samt små mortorbåds-entusiaster sætter pris på.

Alt det, som jeg læser om søen, er jo pakket pænt ind i de rigtige meninger og de velmenende holdninger om at føre søen tilbage til en oprindelig, ægte og bæredygtig natur med naturlig fossende å. Altid afsluttes argumenterne med, hvor mange penge vi nu går glip af ved, at søren og naturomåder er som nu.

Skal der graves tre til fire kæmpehuller eller laves kæmpe å-omløb med store entreprenørmaskiner? Hvorfor ikke et lille omløb? Skal der på sigt etableres mellem 75 og 100 rækkehuse med åudsigt tæt ved Tange Søvej eller overnatningshytter ved Tangeværket til lystfiskere udefra? Så smadres al biodiversitet da først! Og det kaldes klimakorrekt naturgenopretning?

Min familie har altid boet tæt ved søen, min fars familie var husmænd, mejere, forvalter og husjomfru på Ormstrup Gods for over 100 år siden. Siden boede de på Lille Tinggård,  hvor søen også var tilgængelig. Og den er der heldigvis endnu til glæde for alle typer mennesker, rig som fattig, og som stadigvæk kan fange en af rovfiskene i søen til aftensmaden. Eller en af de kunstigt opdrættede luksusfisk, laksen.

Tange Sø er en kulturhistorisk perle, der gennem 80-100 år er blev til et skønt habitat med en biodiversitet, der ikke skal smadres. Men Tange Sø er åbenbart blevet en en god forretning for lystfiskere og beslutningstagere. Jeg frygter, at det hele drejer sig om at score kassen, nu hvor alt kan pakkes ind i bæredygtig naturgenopretning. Og vi lokale er stigmatiserede. Vi er lammede.


Men Tange Sø er åbenbart blevet en en god forretning for lystfiskere og beslutningstagere. Jeg frygter, at det hele drejer sig om at score kassen, nu hvor alt kan pakkes ind i bæredygtig naturgenopretning. Og vi lokale er stigmatiserede. Vi er lammede.

Annonce
Alarm 112 For abonnenter

23-årig idømt fængsel for vanvidstur ned ad 13'eren: Mister to biler og retten til nogensinde at tage et kørekort

Danmark

Tirsdagens coronatal: Tre døde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur For abonnenter

Dagens magasinfund: Kom du ikke i kirken, blev du lænket til den

Kultur For abonnenter

Rørt over gensyn - Radio Viborg vil altid betyde noget særligt for én af sportens store stemmer

Sport

Viborg HK-spillere på idrætsmæssig udebane - her kan vi få lov til at være dårlige sammen

Debat

Hærvejsmotorvejen er større end Viborg

Debat For abonnenter

Meningsmager Bertel Haarder: Kurt Westergaard var en sand frihedskæmper

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Er det det, vi vil med Hærvejen?

Debat

Jublen vil ingen ende ta´ - motorvej fra Viborg til Klode Mølle

OL

Mens du sov: Håndboldherrer snupper ny storsejr i morgenseance ved OL

Danmark

Få overblikket: Her er uddannelserne med det højeste snit

Alarm 112 For abonnenter

Blev belønnet af retten: Narkosælger med 955 kanonslag havde kvittet stofferne og fået et arbejde

Viborg

Den levende jernalder trak folk til Hvolris

Annonce