Annonce
Bjerringbro

Tange Søs fremtid afventer vandområdeplaner

Det var sol og sommer, da miljøminister Lea Wermelin (S) i august 2020 besøgte Gudenåcentralen og Tange Sø og talte med de lokale interessenter. Arkivfoto: Johnny Pedersen
Tange Søs fremtid afventer, at Miljøministeriet udarbejder vandområdeplaner

Tange: Jeg tror ikke, at miljøministeren vil tømme søen.

Sådan lyder det  igen og igen, når folk i lokalområdet taler om Tange Søs fremtid. Viborgs borgmester Ulrik Wilbek (V) vil, som han siger, kæmpe til det sidste for at bevare søen, mens formanden for Danmarks Naturfredningsforening lokalafdeling i Viborg Jens Frydendal tror, at indstillingerne fra arbejdsgruppen bliver gemt i en skuffe.

Meningerne er mange, og der er også mange forslag på løsninger lige fra at bygge et eller flere stryg til at tømme søen. I Foreningen til Bevarelse af Tange Sø har formanden Jarl Gorridsen luftet en tanke nemlig muligheden for at omklassificere søen.

Annonce

Opdæmmede søer

- Søerne ved både Ry og Silkeborg er opdæmmede og klassificeret som stærkt modificerede vandløb og derfor ikke underlagt EUs vandramme-direktiv. Og da Tange Sø også er et stærkt modificeret vandløb, idet der er bygget en 800 meter lang dæmning, som opdæmmer søen, så kunne en omklassificering måske løse den 30 år gamle konflikt om søen, siger han.

- Hvis miljøminister Lea Wermelin med udgangspunkt i de faktiske forhold omklassificerer området, så har hun langt større frihedsgrader til at implementere mindre indgribende løsninger. Hun kunne starte med at etablere Tangestryget, det ville være en god løsning for de fleste og gøre området mere attraktivt. Stille og roligt kunne hun se på resultaterne af dette og så tage de næste skridt, uden at skulle bruge hundredvis af millioner kroner og flere år, siger Gorridsen.


Hvis ministeren  med udgangspunkt i de faktiske forhold omklassificerer området, så har hun langt større frihedsgrader til at implementere mindre indgribende løsninger. Hun kunne starte med at etablere Tangestryget, det ville være en god løsning for de fleste og gøre området mere attraktivt.

Jarl Gorridsen, fmd. Foreningen til Bevarelse af Tange Sø


Han ærgrer sig over, at der trods fem møder i arbejdsgruppen stadig er store meningsforskelle blandt de parter, som er såkaldte interessenter i sagen nemlig Viborg og Silkeborg kommuner, Norlys/Tangeværket og Foreningen til bevarelse af Tange Sø.

De peger på en løsning med et langt omløb og en spunsvæg, som kan adskille Gudenåen fra søen, mens Danmarks Naturfredningsforening og Danmarks Sportsfiskerforbund på den anden side står stejlt på deres ønske om at tømme søen og genskabe Gudenåen på søbunden.

At DN efter at have afleveret en arbejdsgruppens indstilling bagefter afleverede sin egen mindretalsindstilling overraskede mange, blandt andet Ulrik Wilbek, som føler sig ført bag lyset. Gorridsen tager det mere roligt.

- Jeg er ærgerlig men ikke overrasket, lyder kommentaren fra Jarl Gorridsen nu to måneder efter, at arbejdsgruppen afleverede sin indstilling til miljøministeren.

Annonce

Vandrammer

Det er dog ikke helt ligetil 'bare' at omklassificere søen. Problemstillingen omkring Tange Sø er en del af vandområdeplanerne for perioden 2021-2027, som lige nu er under udarbejdelse i Miljøministeriet.

- Tange Sø er karakteriseret som en sø i vandområdeplanerne 2015-2021, og søen såvel som tilstødende vandløb har blandt andet miljømålet god økologisk tilstand. Søen er opstået ved, at Gudenåen er blevet opstemmet, og denne opstemning vurderes at være medvirkende årsag til, at vandløb opstrøms søen ikke i dag har opnået god økologisk tilstand, lyder det fra Miljøministeriet i et skriftligt svar på spørgsmålet om muligheden for at omklassificere søen.

- Det er efter EU’s vandrammedirektiv under visse omstændigheder muligt at udpege vandområder som kunstige eller stærkt modificerede. Ved en sådan udpegning tillades menneskeskabte ændringer af vandområder i et vist omfang opretholdt, selvom det forhindrer god økologisk tilstand. Miljømålet vil som følge af udpegningen blive ændret til godt økologisk potentiale, lyder det i svaret.

Annonce
Viborg For abonnenter

Fri for mundbind - næsten da...

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Kæmpe fodboldfest i midtbyen: Danmark - Wales bliver vist på storskærm på Paradepladsen lørdag

Navne For abonnenter

Ingelise Christensen sov stille ind med sin mand ved sin side

Erhverv

Sommerhus-debat rammer ikke regnskabet: Luksushuse.dk har fremgang som aldrig før

Debat

Det kulturelle selvbedrag – eller den danske model for støtte til alt det forskellige, vi synes er vigtigt?

Alarm 112 For abonnenter

Rasmus Paludan frifundet i sag om ulovlig afbrænding: En sofa blev futtet af i haven i Rødkærsbro

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Alarm 112

Endnu en anmeldelse om høj musik fra en Soundboks midt om natten

Sport

Borgmesteren, cheftræneren og anføreren: Det siger de til den store VFF-nyhed

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sport

Viborg HK får flere defensive muskler - nybagt mor brænder efter at vinde medaljer med klubben

Viborg For abonnenter

Se de voldsomme billeder: Massiv fiskedød i Sønder Mose

Alarm 112

17-årig sigtet for at kaste øl efter politiet på Nytorv

Annonce