Annonce
Sport

Thijs Nijhuis har flyttet sig til et nyt niveau - søndag skal formen kulminere og sikre ham OL-billet

Thijs Nijhuis skal søndag forsøge at kvalificere sig til OL på maratondistancen. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Utallige timers træning skal give Thijs Nijhuis styrken til at indfri OL-kravet, når han søndag formiddag i det sydlige Spanien løber Zurich Maratón de Sevilla. Han er klar og føler sig bedre end nogensinde.

Viborg: Så gælder det for Thijs Nijhuis.

Efter en fremragende periode med personlig rekord på 10 kilometer landevej (28.52) i slutningen af 2019 og mere end tre ugers optimal træningslejr i Kenya i begyndelsen af 2020 skal han søndag forsøge at få det hele til at kulminere i den spanske by Sevilla.

Til Zurich Maratón de Sevilla løber 27-årige Thijs Nijhuis for at indløse OL-billetten, og det kræver en tid på 2.11.30 eller derunder.

De sidste tre uger op til maratonløbet har stået på nedtrapning for Viborg-løberen, så han kan stå frisk og skarp på startstregen i Andalusiens hovedstad søndag klokken 8.30.

- Nedtrapningen er altid en spændende periode, som føles lidt mærkelig, fordi kroppen har været vant til at træne mere. De to første uger løb jeg 170 og 155 kilometer, så for mange lyder det nok mærkeligt, at det kan kaldes for nedtrapning. Men det er det jo, når jeg har været vant til 210 kilometer om ugen, siger Thijs Nijhuis.

Jeg er bedre end nogensinde, og jeg har gjort alt, hvad jeg kunne for at være klar til på søndag. Jeg glæder mig og ser lyst på det, og uanset hvad kan ingen tage fra mig, at jeg har flyttet mig til et nyt niveau som løber

Thijs Nijhuis, eliteløber

Bedre end nogensinde

Thijs Nijhuis tog til Spanien allerede sidste fredag sammen med sin kæreste Julie Frøslev Mathisen, som også er en dygtig løber. Hun var tilmeldt Barcelona Halvmaraton (Mitja Marato de Barcelona), som foregik om søndagen, og tanken var, at Thijs Nijhuis også kunne deltage og bruge løbet til at få to gange 10 kilometer på cirka 31 minutter i benene.

Desværre blev hun skadet, men de valgte at tage af sted alligevel i stedet for at skulle ombooke flybilletterne.

- Det plejer at være koldt i Danmark i uge syv og otte, og det er også tiden, hvor folk kommer hjem fra vinterferie. Så der er større risiko for at for at blive syg, så jeg har det fint med at være taget herned i god tid, siger Thijs Nijhuis, som fik gennemført to gange 10 kilometers tempoløb i de forventede tider i forbindelse med Barcelona Halvmaraton - dog uden startnummer på maven.

Og følesen er god, inden han forhåbentlig kan brænde en toppræstation af i Sevilla.

- Jeg er bedre end nogensinde, og jeg har gjort alt, hvad jeg kunne for at være klar til på søndag. Jeg glæder mig og ser lyst på det, og uanset hvad kan ingen tage fra mig, at jeg har flyttet mig til et nyt niveau som løber, siger Thijs Nijhuis.

Annonce

Kun én plan

Løberen fra Viborg Atletik og Motion kan i princippet nå et forsøg mere, inden OL-kvalifikationen lukker, men lige nu har han kun de 42 kilometer og 195 meter i Sevilla i tankerne.

- Jeg har kun én plan, og det er foden på gassen, og så håber jeg at komme med i den rigtige gruppe under løbet - men hvorfor skulle jeg ikke komme det, siger Thijs Nijhuis, som vurderer, at der er god mulighed for, at han kan sikre sig OL-pladsen.

Maraton er dog en tricky distance, hvor mange ting kan have indflydelse på præstationen, men sammenligner Nijhuis sin form med sidste år i april, hvor han med tiden 2.14.18 i Düsseldorf kvalificerede sig til VM i Doha, så har han mere i posen denne gang.

- Jeg ligger umiddelbart til en tid på cirka 2.11.00. Hvis jeg kan løbe mellem 1.05.15 og 1.06.00 på den første halvmaraton, så vil det være muligt for mig at slutte i en rigtig god tid, siger Thijs Nijhuis, som ikke ser ud til at blive udfordret af vejret.

Vejrudsigten for Sevilla søndag formiddag melder nemlig om solskin, svag vind og temperaturer på 12-15 grader - mere eller mindre perfekt løbevejr.

Annonce

Skal kopiere Abdi

Skulle det lykkes Thijs Nijhuis at opfylde OL-kravet, så bliver han ikke den den eneste danske maratonløber i Tokyo til sommer.

Thijs Nijhuis' landsholdskammerat, 28-årige Abdi Hakin Ulad, har nemlig allerede kvalificeret sig til OL på den lange distance. Det skete den 1. december sidste år, hvor han præsterede tiden 2.11.03 til Fukuoka Marathon i Japan.

Det skete efter et meget konstant og flot disponeret løb med mellemtider på 15.08 på fem kilometer, 30.25 på 10 kilometer, 1.04.42 på halvmaraton og 1.32.36 på 30 km.

Tiden var den anden bedste danske maratontid nogensinde. Kun Henrik Jørgensen, som var på toppen i 1980'erne, har løbet hurtigere.

Søndag vil det vise sig, om Thijs Nijhuis kan gøre Abdi Hakin Ulad kunststykket efter.

OL i Tokyo finder sted i perioden 24. juli-9. august.

Annonce
Kultur For abonnenter

Dagens magasinfund: Bronzealderens krigere

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Nu kan du blive vaccineret mod corona-virus uden tidsbestilling i Viborg

Viborg For abonnenter

Plads til dobbelt så mange vandhunde efter 1. august: Viborg Svømmehal er klar til flere gæster efter nedlukning

Viborg

Landboforeninger i offensiven om vandplaner: Problemerne skal løses lokalt og i fællesskab

Sport For abonnenter

Viborg HK fik en kæmpesejr og et godt udbytte med hjem fra Tyskland

Viborg FF For abonnenter

Bagkanten: Nederlaget til FCM var et sundt virkelighedstjek

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Sport

Trods styrt undervejs - Melanie fra Mønsted blev dansk mester

Rundt om Viborg For abonnenter

Opfordring fra naturfredningsforening: Fjern dæmningen og byg en bro

Danmark

Jimmy er manden bag dramatisk ugleredning: - Selvom man er stor og skaldet og har masser af tatoveringer, kan man godt være blød indeni

Rundt om Viborg

Ny tilladelse: Gipsrester kan bruges som gødning på marker

Viborg For abonnenter

Efter megen snak om rå beton fik viborgenserne selv syn for sagen: Peak 12 blev godt modtaget af gæsterne

Viborg

Rigsretssag mod Støjberg medfører udskiftning i domkirken

Annonce