Viborg: Selv om antallet af unødvendige amputationer er lavere end først antaget, så er der stadig blevet amputeret for mange ben i Region Midtjylland.
En del af forklaringen er mangel på kapacitet og kvalitet, og det har stået på siden 2010, lyder det fra regionsrådsformand Anders Kühnau (S).
Holdningen om mangel på kapacitet bliver bakket op af Franz von Jessen, som i en kort periode - før de omfattende besparelser i 2018/2019 inden for karkirurgien i Region Midtjylland - var ledende overlæge på karkirurgisk afdeling i Viborg. Han har for nylig konstateret følgende til folkebladet:
- Jeg mener, at problemerne skyldes, at karkirurgien i Aarhus og Viborg i mange år har været udsultet med for lille kapacitet. Som logisk konsekvens har der gradvist udviklet sig en kultur, hvor man sjældnere henviste til karkirurgisk vurdering.
Den manglende kapacitet i Viborg er dog ikke noget, som Jes Sandermann kan nikke genkendende til. Han var overlæge på karkirurgisk afdeling i Viborg fra 1999-2020 og tilmed ledende overlæge på afdelingen fra 2011-2017.
I 2010 og 2011 blev karkirurgisk afdeling på Regionshospitalet hædret i sundhedsmediet Dagens Medicin. I 2010 blev afdelingen kåret til landets bedste på de mellemstore hospitaler og året efter til landets allerbedste inden for karkirurgien.
Jes Sandermann, tidligere ledende overlæge på karkirurgisk afdeling i ViborgNår jeg tænker tilbage på mine år inden for karkirurgien i Viborg, så mener jeg ikke, at vi har afvist nogle patienter, som var blevet henvist til os.
Det var kvaliteten i behandlingen, samt at patienterne ikke var indlagt særligt længe, som primært gjorde, at hospitalet i Viborg udmærkede sig.
- Når jeg tænker tilbage på mine år inden for karkirurgien i Viborg, så mener jeg ikke, at vi har afvist nogle patienter, som var blevet henvist til os. Vi har set dem alle sammen i ambulatoriet (der hvor ikke-indlagte patienter bliver undersøgt og behandlet, red.), siger Jes Sandermann og fortsætter:
- De patienter, som var kritiske på grund af sår og smerter om natten, blev undersøgt og udredt. Hvis der så var en mulighed for behandling (en chance for at redde benet, red.), fik de et tilbud - og der var vi ret progressive, siger han.
- Jeg ser derfor, at det må have været en tilfældighed, at vi ikke fik flere henvisninger i Viborg, men der kan jo godt have været eksempler på patienter, som fik foretaget en amputation af ortopædkirurgerne, uden at vi så patienterne først, siger den tidligere ledende overlæge på karkirurgisk afdeling på Regionshospitalet Viborg.
Du kan altså ikke genkende, at karkirurgisk afdeling i Viborg gennem en længere årrække blev udsultet med for lille en kapacitet i forhold til antallet af patienter?
- Nej, det synes jeg ikke, siger Jes Sandermann, som var ansat i Viborg og derfor ikke vil udtale sig om, hvordan situationen så ud på Aarhus Universitetshospital, der er det andet hospital inden for karkirurgien i Region Midtjylland.
Han kan heller ikke svare på, om de unødvendige amputationer kan skyldes, at patienterne ikke i tilstrækkelig grad er blevet henvist til karkirurgisk afdeling og derfor ikke er blevet undersøgt og behandlet i tide - eller slet ikke er blevet det.
Jes Sandermann var en skarp kritiker af spareplanen i 2018/2019, som gik hårdt ud over karkirurgien i Viborg. Efter at have udtrykt sig kritisk ved gentagne lejligheder blev han i 2020 fritstillet – tre måneder før, at han skulle pensioneres.