Annonce
Viborg

Tidligere ledende karkirurgisk overlæge i Viborg: - Vi har ikke afvist patienter, som blev henvist til os

Jes Sandermann var overlæge i karkirurgi på Regionshospitalet Viborg i 21 år. Han mener ikke, at der er blevet afvist henviste patienter på grund af for lille kapacitet. Foto: Morten Dueholm
Jes Sandermann var ledende overlæge på karkirurgisk afdeling i Viborg fra 2011-2017. Han mindes ikke at have afvist patienter, som var blevet henvist til afdelingen. Alle blev undersøgt og udredt.

Viborg:  Selv om antallet af unødvendige amputationer er lavere end først antaget, så er der stadig blevet amputeret for mange ben i Region Midtjylland.

En del af forklaringen er mangel på kapacitet og kvalitet, og det har stået på siden 2010, lyder det fra regionsrådsformand Anders Kühnau (S).

Holdningen om mangel på kapacitet bliver bakket op af Franz von Jessen, som i en kort periode - før de omfattende besparelser i 2018/2019 inden for karkirurgien i Region Midtjylland - var ledende overlæge på karkirurgisk afdeling i Viborg. Han har for nylig konstateret følgende til folkebladet:

Annonce

- Jeg mener, at problemerne skyldes, at karkirurgien i Aarhus og Viborg i mange år har været udsultet med for lille kapacitet. Som logisk konsekvens har der gradvist udviklet sig en kultur, hvor man sjældnere henviste til karkirurgisk vurdering.

Den manglende kapacitet i Viborg er dog ikke noget, som Jes Sandermann kan nikke genkendende til. Han var overlæge på karkirurgisk afdeling i Viborg fra 1999-2020 og tilmed ledende overlæge på afdelingen fra 2011-2017.

I 2010 og 2011 blev karkirurgisk afdeling på Regionshospitalet hædret i sundhedsmediet Dagens Medicin. I 2010 blev afdelingen kåret til landets bedste på de mellemstore hospitaler og året efter til landets allerbedste inden for karkirurgien.

Når jeg tænker tilbage på mine år inden for karkirurgien i Viborg, så mener jeg ikke, at vi har afvist nogle patienter, som var blevet henvist til os.

Jes Sandermann, tidligere ledende overlæge på karkirurgisk afdeling i Viborg

Det var kvaliteten i behandlingen, samt at patienterne ikke var indlagt særligt længe, som primært gjorde, at hospitalet i Viborg udmærkede sig.

- Når jeg tænker tilbage på mine år inden for karkirurgien i Viborg, så mener jeg ikke, at vi har afvist nogle patienter, som var blevet henvist til os. Vi har set dem alle sammen i ambulatoriet (der hvor ikke-indlagte patienter bliver undersøgt og behandlet, red.), siger Jes Sandermann og fortsætter:

- De patienter, som var kritiske på grund af sår og smerter om natten, blev undersøgt og udredt. Hvis der så var en mulighed for behandling (en chance for at redde benet, red.), fik de et tilbud - og der var vi ret progressive, siger han.

- Jeg ser derfor, at det må have været en tilfældighed, at vi ikke fik flere henvisninger i Viborg, men der kan jo godt have været eksempler på patienter, som fik foretaget en amputation af ortopædkirurgerne, uden at vi så patienterne først, siger den tidligere ledende overlæge på karkirurgisk afdeling på Regionshospitalet Viborg.

Du kan altså ikke genkende, at karkirurgisk afdeling i Viborg gennem en længere årrække blev udsultet med for lille en kapacitet i forhold til antallet af patienter?

- Nej, det synes jeg ikke, siger Jes Sandermann, som var ansat i Viborg og derfor ikke vil udtale sig om, hvordan situationen så ud på Aarhus Universitetshospital, der er det andet hospital inden for karkirurgien i Region Midtjylland.

Han kan heller ikke svare på, om de unødvendige amputationer kan skyldes, at patienterne ikke i tilstrækkelig grad er blevet henvist til karkirurgisk afdeling og derfor ikke er blevet undersøgt og behandlet i tide - eller slet ikke er blevet det.

Jes Sandermann var en skarp kritiker af spareplanen i 2018/2019, som gik hårdt ud over karkirurgien i Viborg. Efter at have udtrykt sig kritisk ved gentagne lejligheder blev han i 2020 fritstillet – tre måneder før, at han skulle pensioneres.

Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Politiet holder fast i spinkelt håb: 57-årig mand er stadig indlagt med svære skader knap en måned efter mystisk episode

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Livsstil For abonnenter

Ungdomsoprøret sendte dem på barrikaderne, i kollektiv og i byretten. Siden har Viborg-veninderne Lene og Liz modsat sig borgerlige normer og kæmpet for lige vilkår

Viborg For abonnenter

Først den ene, så den anden: En af byens mest betagende bygninger pakkes væk i et år

Debat

Nogen forsøger at føre Viborgs befolkning bag lyset

Viborg FF For abonnenter

Analyse: Tre grunde til, at Viborg FF slår AaB og spiller sig i Europa

Vindmøller er fyldt med stål og beton: Så grønne er de rent faktisk

Rundt om Viborg

Se billederne fra Kalkmineløbet: Randi og Lone sørgede for Strawberry Daiquiri til løbeturen

Alarm 112 For abonnenter

Der røg den sidste chance for 55-årig familiefar: Dømt og udvist for gentagne voldtægter og vold mod sin hustru

Navne

Det kan blive meget bedre: 25-års jubilar tror på det gode børneliv - også i børnehaverne

Viborg

Vild nyhed: Grøn omstilling, gratis fjernvarme og en fond på flere hundrede millioner: - Man skal godt nok have nej-hatten på, hvis man ikke jubler

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Sport

Tid til ny inspiration: Succesfuld serietræner siger stop efter tre år i Kvik/Aalestrup

Viborg For abonnenter

Syge- og plejepersonale skal køre i elbiler, som har dumpet sikkerhedstjek - 'men I skal ikke være utrygge'

Viborg

Nemt overblik over Viborgs guidede ture

Annonce