Annonce
Viborg

Ny afgørelse i varmesag: Forbrugerne hænger fortsat på det meste af regningen

Forsyningstilsynet fastholder den oprindelige afgørelse om, at kun 7,5 millioner kroner af geotermi-regningen ikke kan lægges på varmepriserne. Arkivfoto: Preben Madsen
Forsyningstilsynet fastholder sin oprindelige afgørelse om, at varmeforbrugerne skal betale langt den største del af udgifterne til det kuldsejlede geotermiprojekt i Kvols.

Viborg: Sidste år sendte Energiklagenævnet en foreløbig afgørelse om, at kun 7,5 millioner kroner af de samlede udgifter på 156 millioner kroner til det mislykkede geotermiprojekt i Kvols ikke måtte læges på varmeprisen, tilbage til fornyet behandling i Forsyningstilsynet.

Nu er tilsynet så kommet med en ny afgørelse, der fastholder den oprindelige afgørelse: At 7,5 millioner kroner ikke kan betragtes som udgifter til efterforskningsboringer - men derimod til produktionsboringer. Og udgifter til produktionsboringer kan ikke lægges på forbrugernes varmepriser.

Med den afgørelse havner en regning på små 150 millioner kroner hos fjernvarmeforbrugerne, mens 7,5 millioner kroner havner hos Viborg Fjernvarme, efter at man tidligere på året tabte en voldgiftssag med Energi Viborg Kraftvarme om, hvem der hænger på den del af regningen, som ikke kan lægges på varmeprisen.

Annonce

Regningen betalt

På generalforsamlingen i sidste uge understregede den afgående formand, Klaus Keller, at Viborg Fjernvarme mener, at i alt 2,7 millioner af de 7,5 millioner kroner skal betales af de tre omegnsværker i Stoholm, Skals, Løgstrup og Overlund, som var med i det oprindelige geotermiprojekt, indtil det kommunale Energi Viborg overtog det i marts 2012.

Hvis det holder, ender det med en regning på 4,8 millioner til Viborg Fjernvarme plus udgifter til advokatbistand på 1,2 millioner - eller i alt seks millioner kroner.

Langt hovedparten af de knap 150 millioner kroner, som tilsynet godkender som efterforskningsudgifter, har varmeforbrugerne betalt via forhøjede varmepriser de seneste år.

- Denne sag viser med al tydelighed, hvor vigtigt det er, at virksomheder og deres forbrugere og andelshavere er meget bevidste om den risiko, der kan være forbundet med at kaste sig ud store investeringer. Det er meget vigtigt at holde snor i projekt og pengeforbrug, siger Carsten Smidt, der er direktør i Forsyningstilsynet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce