Annonce
Rund om Viborg

Tjele-station har styr på strømforsyningen

Når man ser det lille menneske på billedet, får man et indtryk af, hvor stor den nye hal er. De tre huller i facaden svarer til de tre faser i spændingen i vekselstrøm, og herfra ryger strømmen i princippet direkte ud til forbrugerne. Foto: Morten Dueholm

En kæmpestor hal skyder i disse måneder op på Jævnstrømsstation Tjele. Her gør man klar til at udveksle endnu mere el med nordmændene.

Alt er stort på Jævnsstrømsstation Tjele.

Annonce
Jesper Bak og Jørgen Søndergaard Larsen forklarer, hvordan det store anlæg ved Foulum fungerer. Jørgen Søndergaard Larsen har arbejdet på stedet fra før åbningen i 1976.

Når man har været på rundvisning på anlægget et stykke tid, vænner man sig efterhånden til de store haller, maskiner og elektriske installationer. Set ude fra Hobro Landevej ved Foulum, hvor anlægget ligger, virker det egentlig mindre, end når man går bag gitterhegnene i en besynderlig blanding af gedigen og lidt gammeldags udseende teknik fra 1970'erne, Månebase Alpha-agtig science fiction og effektiv byggeplads anno 2013.

De ansatte hos Energinet.dk sørger for at holde anlægget ved lige, og det kræver af og til, at man skal højt til vejrs.

Vi går rundt på anlægget i selskab med seniortekniker Jørgen Søndergaard Larsen, elinstallatør Jesper Bak og civilingeniør Stefan Frendrup Sörensen. De tekniske forklaringer fyger om ørene og kræver af og til lidt ekstra oversættelse, så de kan forstås af folkebladets udsendte, der vist ikke hørte godt nok efter i fysiktimerne.

Her ses den store højspændingshal i den endnu større bygning, der er tegnet af arkitekt- og ingeniørfirmaet Kærsgaard og Andersen A/S fra Aalborg.

De tre rundvisere er engagerede og tydeligvis også lidt stolte over det, de kan vise frem. Jørgen Søndergaard Larsen omtaler kollegerne som »unge mennesker«. Han har nemlig været ansat på anlægget, allerede før det gik i drift for første gang i 1976. Det tekniske udstyr fra dengang var det nyeste og bedste, man kunne få, og med løbende vedligeholdelse kan det køre videre i mange år endnu.

En del af det gamle anlæg kan minde om noget, man på den tid så i tv-serier som Månebase Alpha eller Star Trek. Det er den omformer, som hører til Skagerrak 3-forbindelsen.

Nu skal det til at spille sammen med moderne teknik fra 2013. Grunden til, at vi er besøg på omformerstationen ved Foulum, er nemlig, at Energinet.dk, som driver stationen, er i gang med en stor udvidelse. Den skal tages i brug i december 2014, men allerede nu kan man se den store hal, som bliver hjertet i den nye del af anlægget.

Bygningen er 20 meter høj, 124 meter lang og cirka 40 meter bred på det bredeste sted. Den får en facade af såkaldt strækmetal, der skifter udseende alt efter, hvordan lyset falder, og det tekniske anlæg har ingen vinduer, af sabotagehensyn. For at undgå indtrængende støvpartikler skal der være overtryk i de to ventilhaller i bygningen.

Strøm fra flere møller

Når Energinet.dk udvider Jævnsstrømsstation Tjele så meget, så skyldes det, at Danmark øger produktionen af vindenergi. Vindmøller har den lidt kedelige egenskab, at de kun laver strøm, når vinden blæser. Derfor er det nødvendigt, at vi kan udveksle store mængder el med både Norge og Tyskland, så vi kan importere blandt andet norsk vandkraftstrøm, når vinden ikke blæser, og eksportere strøm, når møllerne snurrer.

Energinet.dk er i gang med at udvide elnettets motorveje til både Tyskland og Norge, og anlægget i Tjele er et vigtigt knudepunkt. Her omdannes den danske og tyske vekselstrøm til jævnstrøm, der er lettere at transportere, og sendes videre i højspændingsledninger og gennem søkabler til Norge.

Pænere end i Norge

Udvidelsen af forbindelsen til Norge kaldes Skagerrak 4. Den anlægges som et 90 kilometer langt jordkabel op til Bulbjerg ved Jammerbugten og 140 kilometer langt søkabel til Kristiansand. Her står der i fjeldet lidt uden for Kristiansand et anlæg magen til det i Tjele. Det danske anlæg er bare pænere, fastslår Stefan Frendrup Sörensen.

»Det er fordi, vi selv har stået for at bygge det. Anlægget i Norge er bygget som »turn key«-projekt (et komplet projekt, red.),« forklarer Jørgen Søndergaard Larsen.

En million heste

Med udvidelsen øges kapaciteten i Tjele med godt 700 megawatt til 1750 megawatt. 700 megawatt svarer til næsten en million hestekræfter eller til den energi, der skal bruges til at brygge knap en halv milliard kopper kaffe om dagen.

»Det er en pæn størrelse, men ikke uhørt inden for energi-transmission. Ikke i forhold til hvad de for eksempel gør i Kina,« fortæller Jesper Bak.

Jordskælvssikring

På Jævnsstrømsstation Tjele er der cirka 14 ansatte, hvoraf fire-fem er beskæftiget med at holde anlægget ved lige, resten arbejder med diverse anlægsprojekter mv. Det er naturligvis et vigtigt arbejde, for skulle anlægget gå helt i sort, så kan det i værste fald godt mørklægge en del af Jylland. Selv om det måske ikke er så vigtigt i Danmark, kommer den nye del af anlægget som en standard til at hænge ned fra lofterne som en jordskælvssikring.

»Folk tror ofte, at vi altid hænger ude i højspændingsmasterne. Det er der selvfølgelig også nogle, der gør, men vores arbejde er jo mest overvågning. Det kan sammenlignes med at arbejde som tekniker på en fabrik,« siger Jesper Bak.

Indtil videre er der byggeplads på jævnsstrømsstationen i mange måneder endnu. Man mangler blandt andet at installere tre store transformere, der hver vejer 200 tons. Kølingen af anlægget skaber en hel del overskudsvarme, og Energinet.dk snakker sammen med fjernvarmeværkerne i Viborg, Ørum og Hammershøj om muligheden for, at de kan drage nytte af den.

Annonce
Forsiden netop nu
Viborg FF For abonnenter

Fra druk til dedikation: - Jeg vil hellere trues med en ni millimeter Glock end have den besked igen

Viborg

Haveejere vil være selvforsynende

Annonce