Annonce
Rund om Viborg

To kæntringer: Vinden drillede til årets VM i sjægtesejlads

Der var godt med vind i sejlene for de 36 både, der i weekenden deltog i VM i sjægtesejlads på Hjarbæk Fjord. Foto: Lene Ørskov
Vinden var hård og drilsk, da Hjarbæk Sjægtelaug i weekenden stod for verdensmesterskabet i sjægtesejlads på fjorden. 36 både deltog.

Hjarbæk: Det 43. verdensmesterskab i sjægtesejlads blev lørdag afholdt på Hjarbæk Fjord med Hjarbæk Havn som udgangspunkt.

Verdensmesterskaberne er arrangeret af Hjarbæk Sjægtelaug og samler sjægte- og smakkeentusiaster fra nær og fjern. Til dette års Sjægte-VM var der deltagere fra flere steder ved Limfjorden, Sjælland og norske X-sjekte fra Kragerø og Flekkerøy deltog også.

Det var ikke de bedste vejrmeldinger, der kunne læses dagen før, og vinden blev da også drilsk for fjordens folk. I løbet af lørdagen afvikledes tre sejladser. De to første om formiddagen og den sidste om eftermiddagen. Under formiddagens sejladser blev der målt middelvind på 7,3 sekundmeter og højeste vindstød på 12,1. Da vinden var meget uregelmæssig og absolut uforudsigelig i vindstød, var sejladserne meget udfordrende for sejlerne. Allerede inden starten var gået, var en båd nemlig kæntret.

Ganske udramatisk blev besætning og båd straks bjærget af følgebådsberedskabet, som bestod af frivillige både. Lidt senere kæntrede en sjægt med garvede sjægtesejlere fra Hjarbæk. Sjægte, der normalt sejler med kun to mand, meldte efter sejladsen, at de måtte kæmpe hårdt for at holde fart og kurs, og at en bedre placering i konkurrencen var sat over styr ved for lidt mandskab.

VM i sjægtesejlads 2019: Vindere

  • Sjægte 14-6 fod: Preben Jensen, Hjarbæk
  • Sjægte 18-20 fod: Ole Rømer, Hjarbæk
  • Sjægte 20-22 fod: Helle Würtz, Hjarbæk
  • Små Smakker: Børge Overgård, Humlum
  • X-Sjekte: Jens Egil Ellefsen, Kragerø, Norge

120 til spisning

Under eftermiddagens sejlads var vinden muligvis en kende voldsommere end om formiddagen, og besætningerne gav udtryk for, at sejladserne havde været hårde – men ikke mindst også rigtig udfordrende og sjove.

Der deltog 36 både ved verdensmesterskabet, og blandt de yngre sejlere var FDF'ere fra Viborg i deres såkaldte Stormegin – men også blandt sjægtebesætningerne fandtes sejlfriske teenagere – nogle af dem med flere års erfaring i sejlads med optimistjoller. Ved den efterfølgende præmieoverrækkelse og spisning i teltet deltog 120 personer, og størstedelen af dem var godt brugt efter dagens strabadser.

Der er næsten altid plads til gast (et menigt besætningsmedlem) på en sjægt, og hvis nogen skulle have lyst, kan man komme på havnen i Hjarbæk hver tirsdag ved 18-tiden - startskuddet til kapsejladsen lyder klokken 19.

Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Regeringen: En pakke cigaretter skal koste en 50'er

Annonce