Annonce
Viborg

To lokale politikere er med, når Støjberg skal for en rigsret

Inger Støjberg (V) efter Venstres gruppemøde, torsdag den 14. januar 2021. Venstre stemte for, at stille partiets Inger Støjberg for en rigsret i sagen fra 2016 om ulovlig adskillelse af alle asylpar, hvor den ene var mindreårig. (Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix)
Karin Gaardsted og Christian Langballe har begge plads i rigsretten, som for første gang i mere end 25 år nu sættes i arbejde. De to skal være med til at afgøre, om Inger Støjberg er skyldig eller ej.
Annonce

Viborg: Rigsretten består af 15 dommere og 15 politikere. To af disse er lokale: Socialdemokraten Karin Gaardsted og Dansk Folkepartis Christian Langballe.

De to eks-MF'ere får dermed en stor rolle at spille, når de og kollegerne ved en ganske historisk rigsretssag skal afgøre, om Inger Støjberg skal dømmes skyldig eller ej i anklagerne imod hende.

Det er kun sjette gang i danmarkshistorien, at en politiker stilles for en rigsret.

- Det er næsten ikke sunket ind endnu. Der går nok nogle dage, før man helt forstår, hvor stort et maskineri der nu sættes i gang, og hvor alvorlig en sag det er. Det her sker jo kun med mange års mellemrum, og når det er virkelig nødvendigt at få afklaret, om der er sket noget så ulovligt, at der skal fældes en dom, siger Karin Gaardsted.

Karin Gaardsted fik plads i rigsretten i november og udtrykte dengang stor stolthed over at være udpeget. Nu kalder arbejdet - hvilket er sjældent set for rigsretten. Arkivfoto: Morten Pedersen

Hun fik sæde i rigsretten så sent som i november, og pladsen kunne egentlig have været ret nem at bestride, for ikke siden at Erik Ninn-Hansen fik sin dom 1995, har medlemmerne været i arbejde.

Hvornår rigsretssagen imod Inger Støjberg (V) begynder vides endnu ikke.

- Men jeg kan ikke forestille mig, at det bliver før, restriktionerne er ophævet. En rigsretssag kommer ikke til at foregå over Teams. Det virker utænkeligt.

Hvordan tror du, det bliver at sidde med en sag, der har fået så meget opmærksomhed?

- Der bliver fuld blus på hele tiden. Det er som at sætte 100 arbejdslamper op med 1000 watt hver. Og selvom det kan lyde underligt at sige, så bliver det også en stor personlig oplevelse. Jeg vil overhovedet ikke tivolisere det, men det er bare så sjældent, det sker, siger Karin Gaardsted, der understreger, at hun - når sagen engang begynder - vil lægge sin partikasket til side.

- Den anklagede skal jo have en ordentlig retssag, slår hun fast.

Disse 15 er udpeget af Folketinget

Erik Christensen, tidligere S-folketingsmedlem (udpeget af Socialdemokratiet)

Pia Gjellerup, tidligere S-folketingsmedlem (udpeget af Socialdemokratiet)

Karin Gaardsted, tidligere S-folketingsmedlem (udpeget af Socialdemokratiet)

Karen J. Klint, tidligere S-folketingsmedlem (udpeget af Socialdemokratiet)

Klaus Bach (udpeget af Radikale)

Anne Grete Holmsgaard, tidligere SF-folketingsmedlem (udpeget af SF)

Leif Donbæk Thomsen (udpeget af SF)

Ingelise Bech Hansen (udpeget af Enhedslisten)

Nicolai Mallet (udpeget af Venstre)

Karoly Nèmeth (udpeget af Venstre)

Gert Eg (udpeget af Venstre)

Karen Rønde, tidligere V-folketingsmedlem (udpeget af Venstre)

Mette Vestergaard Huus (udpeget af Venstre)

Christian Langballe, tidligere DF-folketingsmedlem (udpeget af Dansk Folkeparti)

Keld Holm, biskop emeritus (udpeget af Konservative)

Vejen til en rigsretssag

En rigsret dømmer i sager, hvor ministre er anklaget for ulovlig embedsførelse.

Ministre skal tjene folket og svare på en sand og fyldestgørende måde, hvilket kaldes ministeransvar. Ordet "minister" kommer af latin og betyder tjener.

Det er op til et politisk flertal, om en politiker skal for en rigsret. Det kan ske, hvis han eller hun har givet urigtige oplysninger eller handlet ulovligt.

Hvis der er mistanke om, at en minister har handlet i strid med loven, kan et flertal i Folketinget nedsætte en undersøgelseskommission.

Når den har undersøgt sagen og skrevet en beretning, skal denne behandles af Folketinget. Et udvalg i tinget gennemgår den og vurderer, om der er grundlag for at drage en minister til ansvar.

Det er til sidst op til Folketinget, om rigsretten skal nedsættes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
USA

Følg præsident-skiftet i USA: Trump har efterladt afskedsbrev til Biden

Alarm 112 For abonnenter

Tiltalt for bordelrøveri: - Han rettede pistolen mod hendes hoved, og hun faldt ned på knæ

Annonce