Annonce
Rundt om Viborg

To millioner klar til projekt ved ny sø

Finansieringen er nu på plads for en række tiltag ved den nye Jordbro Engsø. Foto fra projektbeskrivelsen: Hanne Nielsen

Et projekt, der skal gøre oplevelsen for besøgende ved den nye Jordbro Engsø ved Knudby endnu bedre, er nu på plads. To millioner sikrer en renovering af Kærhuset, nyt madpakkehus, nye stier, et fugleskjul og en platform i søen.

Annonce

Knudby: Finansieringen af en række tiltag, der skal gøre oplevelsen for de besøgende ved den nye Jordbro Engsø ved Knudby endnu bedre, er nu på plads. I alt er der er nu samlet to millioner kroner, der sikrer en renovering af det forfaldne Kærhuset ved Knudby, nye stier, et nyt madpakke ved Sdr. Ørum, et fugleskjul og en platform på selve søen.

Det fortæller skovfoged Inger Nysom Astrup, der er skovfoged ved Viborg Kommunes afdeling for natur & vand.

Det er det såkaldte grønne partnerskab, der står bag ansøgningerne om midler til nye publikumsfaciliteter ved Jordbro Engsø, der ligger mellem Jordbro Å og Gammelstrupvej uden for Knudby på grænsen mellem Viborg og Skive kommuner. Partnerskabet består af Taarup Borgerforening, Ørum Kultur- og Landsbyforening, Sdr. Ørum-Taarup Pumpelaug, Friluftsrådet, Danmarks Naturfredningsforening og Skive og Viborg kommuner.

Der er senest bevilget 1,2 millioner kroner fra Realdania, og det fik finansieringen til at falde på plads, da man tidligere har fået 400.000 kroner fra Friluftsrådet, lige som der er bevilget LAG-midler, og overskuddet fra den nu nedlagte Sdr. Ørum-Taarup Pumpelaug også er givet videre til projektet.

- Det er vi rigtigt glade for, for det giver mulighed at realisere projektet, som der arbejdet med i nogle år. Nu skal Viborg og Skive kommuner så have de nødvendige tilladelser på plads, og så kan byggeprocessen komme i gang formentlig til foråret næste år, siger Inger Nysom Astrup, der oplyser, at det grønne partnerskab har holdt opstartsmøde tidligere i denne uge.

Den forfaldne rødstenbygning Kærhuset skal renoveres og gøres til centrum for formidling ved den 115 hektar store Jordbro Engsø. Foto fra projektbeskrivelsen: Hanne Nielsen
Annonce

Genetableret sø

Den 115 hektar store Jordbro Engsø er resultatet af et vådområdeprojekt, der blev gennemført af Naturstyrelsen i samarbejde med kommuner, lodsejere og foreningerne i området i 2015 og 2016.

Formålet er at mindske kvælstofudledningen til Hjarbæk Fjord, og søen er etableret ved, at man holdt op med afvande området med pumper, og dermed genskabte den sø, der fandtes på stedet inden Hedeselskabet stod for en afvanding af området i 1940'erne og Sdr. Ørum-Taarup Pumpelaug blev stiftet i 1949.

Der var officiel indvielse af den nye sø i august 2016, og nu man altså klar til gennemføre det samlede projekt, der skal gives nye faciliteter for besøgende, og fremme formidling og tilgængelighed ved naturperlen.

Annonce

Kærhuset renoveres

Af projektmaterialet fremgår det, at man konkret på Knudby- og Borup-siden af søen vil renovere Kærhuset.

Det er en gammel, og forfalden rødstensbygning, der har været brugt som ly for dyr og hyrder men også som bolig for en hjemvendt soldat efter krigen i 1864. Det skal være centrum for formidlingsdelen, fungere som madpakkehus, der skal være et toilet, en parkeringsplads, bålplads og grillområde. Desuden skal der omkring 100 meter fra Kærhuset laves en såkaldt børneplatform ude i selve søen. Platformen skal kunne bruges af de besøgende - eksempelvis grupper af børn i forbindelse med udeundervisning.

Viborg Kommune og Skive Kommune har købt digerne omkring den tidligere tørlagte sø, og her skal der være både en ridesti og en vandrerute. Ved en eksisterende parkeringsplads på Ørum-siden skal der være et nye madpakkehus, og der skal opsættes et fugleskjul eller udsigtsplatform på fundamentet af det tidligere pumpehus.

Også en række bænke på digerne ved de nye stier er en del af planen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg For abonnenter

DF-gruppeformand vil have minister ind i sag om voldstrusler på Viborg Rådhus: - Det skal i min optik koste en udvisning

Viborg

De ældste elever fik forfatter-tip

Udland

Anden bølge er i gang: Tyskland kan blive lukket land for danskere lige om lidt

Annonce