Annonce
Sport

Tomt og trist: Virus vrider armen rundt på idrætslivet

Preben Jensen er bestyrelsesformand for både Viborg Gymnastik-Forening og Viborg Idrætsråd. Han krydser fingre for, at idrætsforeningerne kan fungere som normalt fra og med august. Arkivfoto: Morten Dueholm
De lokale idrætsforeninger bliver også påvirket af corona-krisen. Rammerne, økonomien og fællesskabet er sat under pres.
Annonce

Viborg: På denne tid af året plejer der at være fuld fart på de lokale idrætsforeninger, men i foråret 2020 er intet, som det plejer at være. Corona-krisen har lukket store dele af det danske samfund - og foreningslivet er sendt i dvale.

Nu er dvalen forlænget frem til minimum 10. maj, da statsministeren har informeret om, at forsamlinger på mere end 10 personer fortsat er forbudt, og at det stadig er vigtigt at holde afstand til hinanden.

Én af de store foreninger, som har lukket af for medlemmerne, er Viborg Gymnastik-Forening.

- Vi bliver nødt til at følge de instrukser, som kommer fra myndighederne, hvis vi vil bekæmpe det her (corona-virus, red.). Vi har valgt at låse døren til vores center. Det går jo heller ikke at have mindre end 10 børn rendende rundt hernede, for hvem skulle så have lov, og hvem skulle ikke, siger Preben Jensen, som er formand for Viborg Gymnastik-Forenings bestyrelse.

Der plejer at være liv og glade dage i og omkring Liseborgcentret hos Søndermarkens IK, men corona-krisen har fuldstændig ændret på det. Arkivfoto: Morten Pedersen
Annonce

Skoen vil trykke hårdt i august

Preben Jensen tror ikke, at der kommer gang i idrætsaktiviterne på denne side af sommerferien, og selv om nogle foreninger bliver pressede økonomisk, så forventer han, at langt de fleste kan overkomme en "død" periode.

For foreninger under Viborg Idrætsråd gælder det nemlig, at medlemmer ikke kan kræve at få en del af kontingentet retur i en periode, hvor foreningernes aktiviteter er aflyst. Man betaler for at være medlem af en idrætsforening og ikke for en specifik ydelse.

Dermed vil de fleste idrætsforeninger stadig kunne få penge ind, selv om de holder lukket i resten af denne kontingentperiode. Samtidig er der en forventning om, at kommunen udbetaler lokale -og medlemstilskud, som den plejer at gøre.

Men hvis den nuværende situation ikke har ændret sig efter sommerferien, venter store udfordringer, forudser Preben Jensen.

- Hvis vi ikke kommer i gang som normalt i august, så vil skoen saftsuseme trykke, siger han og forklarer:

- På det tidspunkt skal der opkræves kontingent igen, og der kan være flere, som melder sig ud af foreningerne, fordi pengene er blevet mindre, eller de frygter at komme til at stå uden for arbejdsmarkedet, siger Preben Jensen.

- En anden udfordring er, at der bliver behov for at etablere flere hold, hvis man ikke må samle eksempelvis 25 børn i en gymnastiksal eller 22 børn på en fodboldbane. Det vil skabe pladsmangel, fordi det vil være svært at finde træningstider til alle de nye hold.

- De mange ekstra timer i hallen eller på banen vil også kræve flere frivillige ledere. Jeg er sikker på, at de gerne vil give den en skalle, men mange af dem har jo også et familieliv og et arbejde, der skal passes, siger Preben Jensen.

Annonce

Afhængig af arrangementer

Corona-krisen har indtil videre medført, at Viborg Gymnastik-Forening har måttet aflyse et dansk mesterskab samt en opvisning, som samlet set ville have kastet mere end 150.000 kroner af sig i overskud.

Sådan noget påvirker kassebeholdningen, og samtidig er det synd for alle de gymnaster, som havde glædet sig til forårets højdepunkter.

Også i andre lokale idrætsforeninger er forskellige arrangementer blevet berørt af den verdensomspændende epidemi - eller kan på sigt blive det.

I Søndermarkens IK har man i flere år haft succes med September-stævnet (SIK-Cup), hvor der bliver spillet i rækkerne fra 2. division og ned til til serie 4. Men med statsministerens udmelding om, at store forsamlinger tidligst kan blive tilladt fra 1. september, er der en risiko for, at årets stævne ikke bliver til noget.

- Jeg er bekymret for, om det kan blive aflyst. Som klub er vi dybt afhængig af overskuddet fra SIK-Cup, fordi pengene blandt andet bliver brugt til trænerlønninger og til at holde medlemmernes kontingent nede.

- Så jeg tænker da på, hvordan det lige kommer til at se ud i vores klub, hvis stævnet ikke bliver til noget, siger Louise Møller Hansen, som er med i udvalget bag Septemberstævnet.

Idrætsforeningerne kan glæde sig over, at Danmarks Idrætsforbund (DIF) tidligere i denne uge meldte ud, at kulturministeriet er klar med en hjælpepakke, som indeholder et ekstraordinært tilskud på samlet 50 millioner kroner.

De ekstra penge er fortrinsvis tiltænkt de foreninger, der er hårdest ramt af eksempelvis medlemstilbagegang og aflyste arrangementer med under 500 deltagere.

DIF peger på, at mange idrætsforeninger tjener penge på at hjælpe til ved eksempelvis festivaler i løbet af sommeren - noget som corona-virussen har sat en stopper for.

Det gælder også for Søndermarkens IK, som havde håbet på at tjene en skilling på at hjælpe til ved Hærvejsmarchen og Generation Handball - to arrangementer, som er aflyst.

Sportsfesten er normalt et af de arrangementer, som Sdr. Rind/Vinkel IF (SVIF) lever af. Arkivfoto.
Annonce

Frygter for fællesskabet

Louise Møller Hansen sidder også i Viborg Idrætsråds bestyrelse, og ud over det økonomiske aspekt er hun bekymret for, hvordan fællesskabet generelt vil blive påvirket af den adskillelse, som corona-krisen har medført.

- Det er svært at gisne om, hvad det her gør ved mennesker, og hvordan kontakten mellem os bliver bagefter. Jeg kan frygte, at dem, som har overvejet, om de skulle tage en sæson mere i en idrætsforening, vil blive påvirket til at trække stikket nu.

- Hvis vi ikke igen får mulighed for at samles rigtig mange mennesker, så tror jeg, at flere af de nuværende medlemmer vil stoppe med at komme i idrætsforeningerne. En stor del af det at være med i en forening handler jo om at være sammen socialt, siger Louise Møller Hansen, som kalder den nuværende situation for tom og trist - og virkelig mærkelig.

Hun har dog også et håb om, at coronaen kan få folk til at længes efter det, der var en gang.

- Der kan også ske det, at folk virkelig trænger til at være sociale sammen og vil bruge foreningslivet rigtig meget, når der forhåbentlig bliver åbnet op for det igen. Det vil virkelig ikke være gunstigt for nogen, hvis idrætsforeninger må dreje nøglen om. Man ved jo også, at flere vil blive syge, hvis de ikke holder sig selv ved lige ved at få motion, siger Louise Møller Hansen.

Annonce

Udvikling går i stå

I Sdr. Rind/Vinkel IF har bestyrelsesmedlem Morten Bech en tro på, at medlemmerne vil forsætte i foreningen, når der igen bliver mulighed for at dyrke sport. Det har han i hvert fald selv tænkt sig at gøre.

I SVIF har man endnu ikke opkrævet kontingent for foråret, og det har været diskuteret, om man skulle gøre det, når folk ikke rigtig har fået noget for deres penge.

- I fodboldafdelingen, som jeg selv er en del af, har vi den regel, at man skal betale kontingent, hvis man har deltaget i en kamp eller tre træninger, så det forventer jeg selvfølgelig, at folk overholder, siger Morten Bech.

Og SVIF har brug for indtægterne.

- Det er især på vores traktortræk, men også via sportsfesten, at vi plejer at få mange af vores penge hjem. De to arrangementer (i juni og juli, red.) bliver nok ikke til noget nu. I stedet har vi blandt andet planer om at få lavet nogle støttetrøjer, som vi kan tjene lidt på, siger Morten Bech, som kalder tabet af indtægter for kritisk.

Han tror ikke, at SVIF kan få kompensation for de indtægter, som foreningen normalt henter på traktortræk og sportsfest.

- Vi har ikke haft udgifter til arrangementerne endnu, og det er jo svært at få kompensation for noget, som måske ville være blevet til noget.

- Heldigvis har vi lidt på kistebunden i SVIF, men der kommer nok ikke de helt vilde ting i støbeskeen det næste stykke tid, og der er også forskellige projekter, som er sat på pause - for eksempel det nye tag til vores klubhus, siger Morten Bech.

- Men jeg håber da, at vi kan være tilbage til normalen om et år eller to.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Live: Politiet lukker stort landsmøde for spejdere - 300 deltagere må tage hjem før tid

Annonce