Annonce
Kultur

Tonstungt timeglas byder velkommen til landsretten

Bronzeskulpturen "Timeglasset" vil fremover byde velkommen til Vestre Landsret. Foto: Morten Pedersen
Billedkunstneren Mogens Møller har skabt et tonstungt og over fem meter højt timeglas i bronze til pladsen foran Vestre Landsret. Fredag eftermiddag blev "Timeglasset" indviet.
Annonce

Viborg: Fredag eftermiddag var en festdag i Vestre Landsret. Der blev sagt et trefoldigt hurra for den nye monumentale skulptur Timeglasset på pladsen foran indgangen, der her efter sin indvielse vil byde alle velkommen til landsretten.

Bronzeskulpturen er knap fem tons tung, godt fem meter høj og er lavet af billedkunstner Mogens Møller, der ligesom sit værk er noget af en sværvægter i nyere dansk kunst.

- Timeglasset har altid været et symbol på og et instrument til opmåling af tid, sagde kunstneren til indvielsen.

Han fortalte om skulpturen, at den symboliserer to tider. Den første er, måske den mest åbenlyse, om den tid, der går, fra en sag indledes i retten, til den endelig afgøres. Den anden tid er også symboliseret i timeglasset, men især i de udskæringer der findes øverst på skulpturen.

- Den anden er tiden fra alfa til omega. Fra evighed til evighed. Tiden der er Guds, alderens, uendelighedens, universitets, sagde Mogens Møller og fortsatte:

- Det fremgår af den øverste plade, hvor der vil strømme lys ned og danne aftegninger på figurens øverste kugle.

Vestre Landsrets præsident, Helle Bertung, sagde stort tak til kunstner Mogens Møller for den nye skulptur.
Annonce

Tid, tid og tid

Mens de flere end 50 gæster sippede af vinen, gav også retspræsident Helle Bertung en kort tale. Hun stillede spørgsmålet: hvad har kunst og rettergang med hinanden at gøre?

- Det er imødekommende, venligt og mindre formelt, uden at det går ud over vigtigheden af, hvad der foregår inden for i retten, sagde hun.

Hun kom også ind på Timeglassets store omfang, der gør, at både naboer og trafikanter vil kunne se den på deres vej:

- På den måde vil Timeglasset minde alle forbipasserende om, at tiden går sin gang, helt upåvirket af os mennesker, der løber rundt som travle myrer i en myretue.

Både hun og formanden for landsrettens kunstudvalg, landsdommer Thomas Jønler, gav et stort tak til Ny Carlsbergfondet, der har doneret skulpturen, og Mogens Møller for arbejdet.

Thomas Jønler talte ligeledes om tid. Om tidsfrister, sagsbehandlingstid, ventetid og det at overholde tiden. Til det fortalte han, at han ofte blev spurgt, om dommerne stadig havde en hammer på pulten, og at det ikke var tilfældet.

- Men skulle vi få et timeglas ind på pulten i stedet for en hammer, spurgte han retorisk forsamlingen, som kvitterede med grin.

Et halvt hundrede gæster var kommet til indvielsen af det nye kunstværk doneret af Ny Carlsbergfondet.
Øverst i "Timeglasset" er der udskæringer af blandt andet alfa og omega, der, når solen skinner, vil danne aftegninger på kuglen.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce