Annonce
Læserbrev

Far til skoleelever forsøger at råbe politikere op: Tør I selv cykle på farlig skolevej?

Læserbrev: Kære politikere i Viborg Kommunes tekniske forvaltning, som mener, at Holstebrovej imellem Daugbjerg og Mønsted skoler er trafiksikker.

I indbydes alle hermed til et lille cykelevent, der kommer til at foregå imellem Daugbjerg og Mønsted skoler. Vi cykler alle alene eller højst to ad gangen efter hinanden fra Daugbjerg kl. 07.30, med forhåbentlig sikker ankomst til Mønsted Skole kl. ca. 07.50.

Vi sender folk afsted med 5 min. interval, så der opstår naturlig afstand imellem de cyklende.

Når vi er ankommet til Mønsted Skole, skal vi fra højre side af vejen over til venstre, hvor skolen ligger. Dette foregår også alene eller i par. Alle der deltager og overlever, får et diplom med påskriften: ”Tillykke du overlevede cykelturen, i dag”

Denne event skal jeg gerne være tovholder for og skal også gerne stå klar med en kop kaffe både før afgang og efter forhåbentlig sikker ankomst.

Jeg tvivler dog på, at der er nogle af beslutningstagerne inde fra teknisk forvaltning, som er med på turen. Det til trods for at de har bestemt, at vejen, som mine piger skal cykle på, er sikker, og at de ikke behøver at køre med bus.

Og når 7. klasse-elever kan, behøver voksne vel ikke at vise, at der ikke er noget at være bange for. Og højst sandsynligt rammer vi en dag, hvor trafikken er tilforladelig, hvor folk ikke er kørt hjemmefra 5 min. for sent og dermed prøver at indhente dette på ruten.

Og måske er alle mælkelastbiler, varelastbiler, betonkanoner og anden tung trafik lige præcis den dag ude på andre strækninger. Og det betyder, at vi alle sikkert kan komme imellem Daugbjerg og Mønsted skoler.

Måske er vi så heldige den dag, at vejret er godt, sigtbarheden fantastisk og solen stået op. Måske er vi så heldige, at det ikke er i vintermånederne, hvor nedbøren har gjort, at sneploven har været ude, for så bliver vi nødt til at køre på selve kørebanen i stedet for de ca. 60 cm, vi har fra rabatstriben til rabatten.

Måske er vi heldigere end den midaldrende mand, der cyklede den modsatte vej fra Mønsted Brugs og tilbage til sit hjem i Daugbjerg.

Næsten i Daugbjerg kørte en lastbil forbi, og selv om lastbilen trak lidt ud, skabte den et sug, der trak manden ud på kørebanen. Desværre ud foran den næste lastbil, som ikke havde nogen chance for at undgå sammenstødet med manden fra Daugbjerg.

Han overlevede heldigvis, men vil aldrig nogensinde blive, som han var før ulykken. Så jeg sidder med en fornemmelse af, at mine tvillingepiger fra 2006, 7. klasse på Mønsted Skole, sagtens kan sætte sig på cyklen derhjemme tidlig morgen inden skoledag og cykle de knapt tre kilometer til skolen, med cykelhjelm og sikkerhedsvest (disse ting hjælper nemlig imod en 25 tons lastbil,- Ironi kan forekomme)

For når en granvoksen mand, almindelig af bygning, kan blive suget ud på vejen med største nemhed, hvordan vil det så gå for spinkle piger på cykel????

Har teknisk forvaltning været på besøg i en folkeskole og set på eleverne i 7. klasse? Har I set den store forskel, der kan være på højde og drøjde?. Det har også betydning for modstandskraft mod sug fra lastbiler og varevogne, om du vejer 30 kg og er 135 cm, eller om du vejer 70-80 kg og er knapt to meter høj.

Men med jeres beslutninger og vurderinger siger I, at alle børn fra 7. klasse og opefter sagtens kan modstå de kræfter, de kan møde på Holstebrovej imellem Daugbjerg og Mønsted Skole!

De små elever, altså fra 0. -6. klasse kan trygt sætte sig ind i den halvtomme skolebus i Daugbjerg kl. ca. 07.45-07.50.

Når det kan lade sig gøre for chaufføren, vil han køre ad Holstebrovej ind mod skolen, og de små kan sidde tørt og sikkert i bussen og kigge ud på de skoleelever, hvor nogen af dem før beslutningen hjalp de små med at få en god start på dagen. Nu cykler de børn på en vej, som voksne mennesker IKKE mener er farlig.

Ideen med cykeleventen er jeg klar på at starte op, så snart jeg får nogle tilbagemeldinger fra Viborg Kommune. Skulle der være andre, der er interesseret i at deltage i dette forsøg, som i værste fald kan ende fatalt, er man velkommen til at tage kontakt til mig.

Når jeg skriver dette, er det for at få de valgte menneskers øjne op for realiteterne. Jeg er far til tre, to af dem på Mønsted skole i 7. klasse og dermed ramt af jeres tænkning.

Jeg vil ikke være med til, at mine børn skal være en del af en statistik. Jeg kører dem gerne selv, men så er der bare mere trafik til skolen, hvis den ændring går igennem.

Så kære folkevalgte, tænk jer om og svar på min anmodning. Tænk på børnene i stedet for en pengekasse.

Jeg har været en varm fortaler for at få anlagt en cykelsti imellem Daugbjerg og Mønsted langs med Holstebrovej, mest for skoleelever, men da også til de mange turister og andre i vores område.

Hvis en cykelsti kunne komme på tale, ville mange elever slet ikke have brug for skolebussen. Men det har Viborg Kommune ikke mulighed for at hjælpe med, fordi Holstebrovej er en statsvej og ikke kommunal.

Så undrer det mig, at Viborg kommunes tekniske forvaltning har hjemmel til at vurdere vejens farlighed sammen med politiet.

Jeg har haft aktindsigt i ulykker på den nævnte strækning, og der er ikke mange cykelulykker, nogle enkelte, men der er heller ikke mange der tør at køre der på cykel, så den statistik er svær at bruge.

Slutteligt vil jeg sige, at cykeleventen nok bør vente, til Vejdirektoratet er færdig med sin re-asfaltering af strækningen.

Lige så snart, jeg ved datoen for dette, melder jeg gerne tilbage, hvis nogle af teknisk forvaltnings medlemmer tør begive sig ud på cykelturen.

Dette brev er sendt til Viborg Kommune, teknisk forvaltning, pressen og er offentliggjort på de sociale medier.

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce