Annonce
Læserbrev

Mens vi venter på cykelstien: Uheld på uheld i Daugbjerg


Læserbrev: Jeg har før haft kontaktet diverse myndigheder, offentlige personer, medier med mere angående de problematikker, vi har på rute 16, og min prioritet har selvfølgelig været strækningen imellem Mønsted og Daugbjerg og en cykelsti. Jeg har også gjort opmærksom på trafikfarligheden i området, og nu griber jeg så til tasterne igen. Grunden til dette er at jeg ikke har fået ret meget respons på den fra de personer, som sidder med sagerne.

Jeg er lige blevet udnævnt til formand for borgerforeningen i Daugbjerg, og det er som denne og beboer i Daugbjerg, jeg skriver til jer.

I går blev jeg kontaktet af en beboer fra byen, som gjorde mig opmærksom på, at der endnu engang var sket et uheld i byen, og at nu måtte der snart gøres noget.

Jeg har siden 2004 boet i Daugbjerg med rute 16 i min baghave. Dagligt står jeg og kigger ud på biler og lastbiler, der ikke overholder de gældende færdselsregler igennem byen. Lastbiler, der kommer fra vest på vej mod Viborg, begynder allerede i midten af byen at sætte farten op for at have motorkraft til at komme op ad bakken. Nogle sænker ikke engang farten igennem byen.

Forleden var jeg ude at spadsere med barnevogn, og der kommer en lastbil fra vest mod øst ind i Daugbjerg. Han sænker ikke farten på noget tidspunkt, tværtimod kan jeg høre, at hans motorbremse begynder at slå til, så farten har ligget omkring de 90 km/t. Jeg viser med hånden, at han skal sænke farten, da han nærmer sig mig, hvortil han med den hånd, der ikke holder en telefon, giver mig en skråt op-finger. Trafikal egoisme ud over alle grænser.

På lidt over et halvt år er der sket tre personbiluheld i Daugbjerg. Kort efter var der en mindre ulykke, hvor en rådsnar lastbilchaufførs ene dæk sprang, og han var ved at miste kontrollen. Få cm fra en personbil fik han stoppet lastbilen, så der ikke skete noget.

Og så igen i går. En lastbil på vej mod vest mod Holstebro overså det sidste sving i byen. Han fortsatte ligeud igennem autoværnet, og det tog redningsmandskabet lang tid at få lastbilen op igen. Hvad årsagen til uheldet var, ved jeg ikke, men kan kun gætte. Kort efter det her hører jeg, at i Bjergby er der en 81-årig cyklist, der er kørt ihjel på rute 16.

Hvis man sammenligner Bjergby og Daugbjerg, har vi flere ting til fælles. Vi er begge liggende ud til rute 16, som skærer igennem byerne. I Daugbjerg er der 60 km/t og i Bjergby 70 km/t, så vidt jeg husker. Begge byer har en lang strækning med huse på begge sider af vejen. Her bor der også børn, som ind imellem skal krydse vejen.

Flere af de små byer i vores område har trafikforanstaltninger som chikaner, rundkørsler, bump med mere. Også på rute 16 kan man se disse imellem Viborg og Holstebro. Hvis I, inde i jeres kasser, kan se, hvor farligt det er at bo i en landsby som blot er en torn i øjet på bilister og chauffører på transit igennem de små samfund, og som ikke har disse trafikdæmpende foranstaltninger. Så kan i måske se, hvorfor vi brøler lidt herude.

Nu har det kostet menneskeliv. Ifølge medierne kørte den 81-årige cyklist lige pludselig ud foran lastbilen, men hvis der havde været en cykelsti, havde den bløde trafikant ikke haft nogen grund til at være så tæt på vejen. Så når I, der tager beslutninger om veje og cykelstier og dæmpende foranstaltninger, skal i gang med at planlægge infrastruktur, så husk på, at der i hvert lille hjem langs vejene bor mennesker.

Nogle har små børn, andre større. Nogen slet ingen, eller de er fløjet fra reden. Men måske skulle I overveje, at selvom det bare er en lille landsby, en lille plet på danmarkskortet, så er det stadig skatteydere der bor der, stadig rigtige mennesker med et liv, som er lige så meget værd, som hvis man bor i en storby.

Kom ud og se virkeligheden i stedet for at se på en skærm. Kom til borgermøder ude i de små samfund og hør, hvad jeres prioriteringer gør ved os. Mød os i øjenhøjde og se, hvordan vejene bliver brugt.

Ønsket fra Daugbjerg er stadig en cykelsti imellem Daugbjerg og Mønsted til bl.a. skoleelever. Allerhelst så vi en cykelsti, der gik fra Viborg til Holstebro langs rute 16 og derudover nogle trafikdæmpende foranstaltninger igennem byen som chikaner eller lignende. Jeg ved, at Viborg kommune arbejder på sagen med cykelstien.

Carsten Christensen er formand for Daugbjerg Borgerforening. Foto: Morten Dueholm
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Erfaren sælger tilknyttes Viborg HK

Annonce