Annonce
Danmark

Trang til tang: Tangfarme skyder op i Europa

Tang på stranden er en gene for badegæster, men tangskovene i havet optager CO2 mere effektivt end træer på landjorden. Arkivfoto: Mal Langsdon/Reuters
Tang opfanger CO2 mere effektivt end træer, forbedrer vandkvaliteten og kan erstatte mere klimabelastende produkter. Virksomheder i Europa er begyndt at få øjnene op for tangproduktion.

Mad og klima: Nogle steder på kloden er det en spiselig delikatesse, for andre er det en irriterende masse i vandkanten.

Inden for de sidste 10-15 år har det taget fart med tangfarme i Europa, fortæller Annette Bruhn, der er seniorforsker på Aarhus Universitet ved Institut for Bioscience. Flere EU-projekter arbejder på at opskalere tangproduktionen, og en ny bølge af pionérvirksomheder hopper med på vognen.

For eksempel startede det norske firma Seaweed Solutions i 2009 en tangproduktion ud for øen Frøya i Norge. I dag er det en af Europas største tangfarme, og der dyrkes tang på 65 hektar til alt lige fra fødevarer til bioplastik.

Annonce

Ifølge en rapport fra koalitionen Seaweed for Europe, som arbejder for at fremme og skalere en bæredygtig tangindustri i Europa, kan den europæiske tangindustri i 2030 blive over ni milliarder euro værd og skabe 85.000 nye job.

Mere bæredygtigt

Men det er nok de færreste, som er klar over, hvilket vidunder havets brune og grønne skove er:

- Med tang får man det hele: Klimaforbedringer, havmiljøforbedringer og et produkt, der kan erstatte produkter med et højere klimaaftryk, siger Annette Bruhn.

Tang kan bruges til fødevarer, foder, medicin, tekstil, kosmetikprodukter og plastik - men i modsætning til mange andre produkter med samme formål behøver tang hverken landjord, rent vand, kemikalier eller gødning.

Imens tangen vokser, opfanger den CO2 fra atmosfæren - faktisk mere effektivt end træer på land - og næringsstoffer fra havet, hvilket forbedrer vandkvaliteten i havet.

Tangproduktion foregår på store områder i havet, hvor man dyrker tangen på snore, som tøj fra en tørresnor. Fra tangen plantes i september, til den høstes i maj, kan planterne vokse sig halvanden til to meter lange.


Tangproduktion foregår på store områder i havet, hvor man dyrker tangen på snore, som tøj fra en tørresnor.

Fra artiklen


- Den globale tangproduktion ligger på 33 millioner ton tang om året. Så det er stadig en forholdsvis lille produktion i forhold til andre basisfødevarer, fortæller Annette Bruhn.

Men i Asien har man lang tradition for at producere tang i stor skala. I dag står Asien for cirka 99 procent af den globale produktion, hvor tang er en industri på flere milliarder dollars.

Annonce

Fremtidsperspektiver

Annette Bruhn mener, at tang i fremtiden vil kunne erstatte rigtig mange produkter med et højere CO2-aftryk - for eksempel som protein i plantefars eller erstatning for soyaprodukter til dyrefoder.

I modsætning til dyrkning af afgrøder på land, hvor der er mangel på plads, så vurderer forskere, at cirka 48 millioner kvadratkilometer af verdens have er egnede til at dyrke havtang i. Det er et område, som svarer til seks gange Australien.

- Hvis vi anlagde tangproduktion i omkring bare fem procent af de områder, Danmark har planlagt havvindmølleparker i, kunne der produceres 76.000 ton tang om året og fjernes næsten 500 ton kvælstof og 6500 ton CO2, fortæller Annette Bruhn.

Hun tror, at vi kun har set starten på tangproduktion i Europa:

- Der er så mange udfordringer i vores fremtidige samfund, som tang vil kunne løse - det tror jeg, mange industrier vil få øjnene op for. Men tangindustrien bør gøre alt for ikke at gentage samme fejl som landbruget på land. Så tangproduktionen udvikles på en måde, så det bliver mere bæredygtigt i det store billede med biodiversitet, klima og havmiljø.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Borgerne har fået ny GPS: Anja kan forklare sammenhængen og vise vej i det kommunale system

Viborg For abonnenter

Plads til dobbelt så mange vandhunde efter 1. august: Viborg Svømmehal er klar til flere gæster efter nedlukning

Viborg

Viborgs vandrette elevator er snart på skinner igen

Sport For abonnenter

Viborg HK fik en kæmpesejr og et godt udbytte med hjem fra Tyskland

Kultur For abonnenter

Sejlerfamilien Beha Erichsen om vores lille land: - Vi er så forskellige, og det er virkelig positivt

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Debat

Danmarks ambassadør i USA: Bidens udenrigspolitik for middelklassen skal hjælpe med at samle et splittet USA

Rundt om Viborg For abonnenter

Opfordring fra naturfredningsforening: Fjern dæmningen og byg en bro

Sport

Mens du sov: Kajak-Emma klar til semifinale, dansk bryde-nedtur og ny verdensrekord

Kultur For abonnenter

Dagens magasinfund: Bronzealderens krigere

Viborg For abonnenter

Efter megen snak om rå beton fik viborgenserne selv syn for sagen: Peak 12 blev godt modtaget af gæsterne

Viborg

Landboforeninger i offensiven om vandplaner: Problemerne skal løses lokalt og i fællesskab

Annonce