Annonce
Viborg

Trappetorvet i Viborg: Druk og ballade hver dag!

Trappetorvet er blevet et feststed for mennesker med sociale problemer. Foto: Morten Dueholm
Annonce

Læserbrev: I aftes var der så ballade igen. Gravene var spærret af, da jeg skulle ned i min butik med min cykel. Ja, min cykel står i butikken om natten, for hvis den står udenfor, bliver den udsat for hærværk. Da jeg bor i en dejlig kvistlejlighed, som jeg er ret vild med, har jeg ikke mulighed for at låse den inde andre steder.

Men altså, politiet havde spærret Gravene af på grund af et voldsomt knivstikkeri.

Jeg har butik i Gravene 9. Den åbnede jeg den 1. februar lige før corona-nedlukningen. Gravene er efterhånden ved at få lidt Italiensk stemning over sig, som nogle kunder så charmerende siger, med den fine gågade og små butikker med særlige varer og servicetilbud, der ikke kan købes på nettet.

Og med Thrysøes hyggelige cafe i en stil, der kalder tanken hen på Prenzlauer Berg, Christianshavn og Boulevard St. Michel.

Vi små detailhandlende elsker vore butikker, og vi arbejder hårdt med stor passion og kærlighed. Men det er et hårdt arbejde. Vi knokler fra meget tidligt til silde. Og så giver vi den her i corona-tiden en ekstra skalle for at få det til at løbe rundt og sammen for at gøre "vores" gade attraktiv for byens kunder at besøge.

Derfor er det ret beskæmmende dagligt at være vidne til, hvad der foregår på Trappetorvet. Druk og ballade allerede fra om formiddagen. Hver eneste dag. Politiet tilkaldes ofte et par gange om dagen, fordi selv kvinderne fra den pågældende kultur kan generere voldsomme slagsmål, og de er åbenbart ikke sådan at skille ad.

Der råbes højt i timevis, og der spilles høj etnisk musik fra en ghettoblaster. Fuldskaben tager til, og man gør hver dag til en gigantisk fest.

Det er et stort socialt problem, siger mange af dem, jeg har talt med om det. Og derom kan der ikke herske tvivl. Men fakta er, at Trappetorvet og dets indbydelse til daglige fester i hvert fald ikke løser problemet.

Trappetorvet er et utrygt sted for børn og egentlig også voksne. Byens turister, som jeg jo ser en del til, finder heller ikke det sted attraktivt.

Det er lidt ærgerligt, at der fra kommunens side i den henseende ikke bakkes op om en mange steder i byen stækket detailhandel. Som det ser ud fra min stol, lader man stå til og lader så politiet tage det værste.

Jeg vil foreslå, at man simpelthen kigger lidt på andre steder, hvor man har løst den slags problemer, for eksempel i København. Man har forvandlet druksteder og -pladser flere steder i byen til små livlige aktivitetssteder for børn og voksne. Det samme er sket i New York, men så langt behøver man heller ikke at kigge.

Det drejer sig først og fremmest om at gøre Trappetorvet totalt uattraktivt som social varmestue for de pågældende.

Man kunne starte med at fjerne bænkene. Derefter er der flere muligheder:

Man kan lave en agilitybane i et moderne tilsnit, hvor byens store børn og unge kunne boltre sig. Eller en moderne legeplads, hvor unge mødre med barnevogne og børn, der ikke gider shoppe, kunne hygge sig, mens forældrene handlede ind. Den skulle naturligvis laves i lækker og attraktiv stil, og det behøver ikke at koste en formue. Det er sket på for eksempel Skt. Annæ Plads i København K og et par steder på Nørrebro.

Eller man kunne lave udstillingsmuligheder for byens kunstnere og lignende med interessante temaer og så videre. Man kunne lave aktivitets-uger med forskellige temaer.

Endelig kunne man udskrive en konkurrence, hvor kreative viborgensere inden for en rimelig frist kunne komme med kreative bud på, hvordan man kunne bruge pladsen aktivt. Aktivt, for det er det, det handler om.

Tilbage står så det sociale problem. Jeg har ladet mig fortælle, at der er skabt et værested i en parkeringskælder. Det ser ikke ud til at have løst problemet. Mon ikke man kunne trække på kirkernes frivillige til at lave aktivitetsmuligheder for de pågældende udsatte, som alternativ til at feste igennem hver dag.

Mange kan sikkert et håndværk eller har en anden kompetence, som de ville kunne bidrage med og være stolte af at bidrage med. Man kunne lave frivillige-grupper efter kompetencer til at udføre diverse kreative opgaver. Der må ligesom inden for alt andet være et hav af muligheder, når dygtige folk begynder at tænke sig om.

I hvert fald må jeg kalde kommunen. Det er her, nøglen til løsningerne skal findes.

Det er yderst vigtigt, at kommunen bakker op om byens forretningsliv, så meget man kan, uden at det vælter budgetterne.

Det er jo tydeligt for enhver, at detailhandelen er døende. Forretning efter forretning står tomme i gågaderne. Det gjorde de ikke, da jeg flyttede til byen for lidt mere end tre år siden. Det sidste år er det gået hurtigt. Alt for hurtigt. Den forkerte vej.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg For abonnenter

DF-gruppeformand vil have minister ind i sag om voldstrusler på Viborg Rådhus: - Det skal i min optik koste en udvisning

Viborg

Blindes Jul - en vigtig støtte

Annonce