Annonce
Viborg

Tre foreninger arbejder sammen for Tange Sø-løsning

Miljøminister Lea Wermelin (S) besøgte Gudenaacentralen i august 2020, og arbejdet med at løse konflikten om Tange Sø er nu i en afgørende fase. Arkivfoto: Johnny Pedersen
Tre store lokale foreninger har lagt boksehandskerne og vil finde en løsning for søens og områdets fremtid.

Tange: Den årelange konflikt om Tange Sø er formentlig i sin sidste og afgørende fase, og nu er tre store lokale foreninger gået sammen for at finde en løsning for søens og områdets fremtid.

De tre foreninger er Bjerringbro Sportsfiskerforening, BSF med cirka 800 medlemmer,  Silkeborg Fiskerforeninger, SFS med cirka 2.200 medlemmer og Foreningen til Bevarelse af Tange Sø med cirka 4.800 medlemmer.

De har, som de selv siger, lagt boksehandskerne og startet på et samarbejde. Dialogen mellem de tre foreninger er ret ny, det startede efter det fjerde møde i den arbejdsgruppe, som miljøministeren har nedsat, og de seneste 10 dage er det gået stærkt med samtaler, dokumenter og virtuelle møder.

- Vores forslag er ikke et færdigt bud på en konkret løsning, men en tilkendegivelse af de vigtige aspekter, der bør undersøges i forbindelse med en VVM-undersøgelse. Vi håber, at Randers, Favrskov, Viborg og Silkeborg kommuner samt ejerne og andre interessenter kan tilslutte sig til vores forslag til en lokal løsning, lyder det i en pressemeddelelse fra gruppen.

Annonce

Grobund for samarbejde

I stedet for kun at kæmpe for sit eget har de tre foreninger drøftet, hvordan man kan arbejde på, at både sø, værk, fisk og fauna kan bidrage til et stort natur- og kulturområde, der ikke kun strækker sig helt fra Tange til Kongensbro og være en attraktion for området mellem Bjerringbro, Rødkærsbro, Kjellerup og Ans, men også give mulighed for udvikling både opstrøms og nedstrøms.

- Da vi  fik sat os ved det samme bord og kigget hinanden i øjnene og lyttet lidt, stod det klart, at der var grobund for at arbejde sammen om en fælles tilgang, siger formanden for Bjerringbro Sportsfiskerforening Casper Pedersen.


Da vi  fik sat os ved det samme bord og kigget hinanden i øjnene og lyttet lidt, stod det klart, at der var grobund for at arbejde sammen om en fælles tilgang.

Casper Pedersen, fmd. for Bjerringbro Sportsfiskerforening


Den fælles vision, som de tre parter præsenterer, bygger på, at søens brugere skal have de samme kvaliteter som hidtil, men at der i området skal arbejdes for yderligere aktiviteter, der vil trække både lokale og gæster til.  Det gælder for eksempel fiskevandring og gydepladser i området og vandrestier på nogle af de tekniske anlæg, der skal fordele og lede vandet.

Annonce

Konstruktiv dialog

Ifølge gruppen skal der ikke ændres på størrelsen eller vanddybden i Tange Sø. Der skal etableres en lang og fri faunapassage fra området ved Borre Å til området ved Tangeværket, og det forbindes med den oprindelige Gudenå nedstrøms værket. Tangeværkets kulturhistoriske værdier skal sikres, og Energimuseet skal bestå.

- Vi har fokuseret på at forstå hinanden og se, hvordan vi hver især kan imødekomme de andres ønsker. Det er naturligvis en bedre tilgang end at fokusere på modsætningerne, siger formanden for Foreningen til Bevarelse af Tange Sø Jarl Gorridsen.

De tre foreninger holder et pressemøde ved Tangeværket mandag eftermiddag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Ungdomspræst og afgået Mercantec-direktør vil i byrådet: Parti præsenterer nye kandidater - igen

Annonce