Annonce
Rundt om Viborg

Tre teenagere er tiltalt for at skyde efterskoleelev, mens han sov

Tre tidligere elever på Skals Efterskole sad onsdag i Retten i Viborg - tiltalt for grov vold. Arkivfoto: Morten Dueholm
Tre nu tidligere elever på Skals Efterskole var sammen om at skyde en fjerde elev med en hardballpistol, mens han lå og sov på sit værelse. Der var onsdag lagt op til en tilståelsessag i Retten i Viborg - men så let skulle det ikke gå.

Skals/Viborg: Tre nu tidligere elever på Skals Efterskole havde onsdag klokken 13 et noget mut gensyn, da de sad på hver deres stol i Retten i Viborg. Foran dem sad tre beskikkede forsvarere, der small talkede noget mere end deres unge klienter, to 16-årige og en 17-årig. De er tiltalt for at have skudt en fjerde efterskoleelev, mens han lå og sov på sit værelse.

Angrebet foregik for to måneder siden.

Dengang boede de to 16-årige på værelse sammen, mens den 17-årige boede med den elev, der - ifølge drengenes egne forklaringer - skulle "forskrækkes".

Egentlig var der lagt op til en tilståelsessag: De erkendte alle de faktiske forhold. De havde hver især spillet deres rolle i episoden, men alligevel valgte dommer Rikke Fisker Sørensen at sende sagen retur til Anklagemyndigheden, som skal gennemgå den igen.

Det betyder med al sandsynlighed, at når de tre bortviste efterskoleelever mødes igen, så vil byretsdommeren være flankeret af to domsmænd - og retssagen vil følge en mere normal praksis.

"En sindssyg idé"

For de unge kunne som nævnt godt erkende, hvad de har gjort - men det virkede ikke til, at alvoren var gået op for dem, selvom to af de tre tydeligt udtrykte anger og fortrydelse.

De skød for at skræmme, ikke for at ramme, forklarede de en efter en. Den tilståelse var anklageren ikke imponeret over. De unge er således sigtet for grov vold, for når man skyder på først fem og siden under to meters afstand, så må man forvente at ramme, lyder logikken herfra - og det var også akkurat, hvad to af skuddene gjorde.

Uanset hvad, så står det klart, at den 17-årige tiltalte samt sagens offer stort set siden skolestart har været uvenner. Alligevel boede de på værelse sammen, og det gik den 17-årige på.

Det fik en af hans kammerater, en 16-årig, til at tage sin hardball-pistol med på skolen, da han havde været hjemme i weekenden.

"Jeg har en sindssyg idé," skrev han i en besked til den 17-årige, som søndag aften fik pistolen at se, da drengene igen var samlet.

Ifølge den 16-åriges forklaring havde han selv intet imod den 17-åriges værelseskammerat - men han ville gerne være en større del af drengekliken, og han håbede derfor på at kunne imponere den 17-årige, som i retten tog en del af ansvaret for det, der var sket, men som "ikke ønskede at være en del af det".

- Men det endte jeg med at blive, erkendte han.

Annonce

Lyste op

Lidt efter midnat natten til mandag den 25. februar iførte de to 16-årige drenge, som boede på værelse sammen, sig hver sin maske, inden de rendte afsted mod det værelse, hvor den 17-årige og hans intetanende, sovende værelses"kammerat" boede.

Den ene 16-årige havde sin hardball-pistol i hånden, den anden havde sin mobiltelefon. Den blev brugt til at lyse værelset op med.

- For vi ville ikke ramme ham i hovedet. Jeg opfattede det kun som en prank, som efterskolefjollerier, sagde den 16-årige, som den februarnat var iklædt en hvid maske, mens han havde til opgave at lyse værelset op, så hans kammerat kunne se, hvad han skulle skyde efter - eller ikke skyde efter.

Han tilføjede i øvrigt, at han ikke helt ved, hvad der gik igennem hovedet på ham, og han faktisk godt kunne lide sagens offer.

Annonce

Spillede skuespil

Den 16-årige med hardballpistolen i hånden skød først ind igennem det åbne vindue, men han fik herefter via chatfunktionen Messenger besked fra den 17-årige om, at den sovende elev ikke var ramt - han var ikke engang vågnet.

Sandsynligvis havde pistolen været defekt, mente den 16-årige i retten.

Men nu var de jo draget afsted for at forskrække den pågældende elev, og den mission var ikke lykkedes, og det fik de to drenge til nu at gå ind på værelset, hvor der igen blev affyret skud.

Denne gang vågnede offeret, og han låste døren.

Ifølge forklaringerne i retten skrev den 17-årige herefter til sine hemmeligt medsammensvorende, at de skulle komme igen. De bankede højt på døren, og den 17-årige lukkede dem ind.

- Jeg spillede chokeret og lod så som om, at jeg slet ikke vidste, hvad der foregik, sagde han i retten.

Annonce

Ramt to gange

Igen blev der skudt - sandsynligvis to gange. Den ene 16-årige affyrede pistolen, mens den anden fortsat lyste værelset op. Herefter tog de flugten, gemte pistolen og søgte op på deres værelse, som de i øvrigt delte med to andre elever på skolen i Skals.

Det blev gentagende gange i byretten understreget, at målet for skyderierne ikke var at ramme - og da slet ikke i hovedet, hvor den pistol, som drengene anså som værende ret harmløs, trods alt ville kunne gøre skade.

Ved onsdagens retsmøde nåede man aldrig til anden dokumentation end de tres tiltaltes forklaringer, for det stod hurtigt klart, at hverken retten eller anklagemyndigheden kunne godtage disse i en ren tilståelsessag.

Dertil var anklagen for alvorlig i forhold til det, der blev erkendt.

Var dokumentationen blevet fremlagt, ville anklagemyndigheden have nået at smide et sandsynligvis tungtvejende bevis på bordet: Den elev, der blev skudt efter - eller "i retning af, men uden at sigte..." - blev ramt: To gange i skulderen. Altså ret tæt på hovedet, trods det faktum, at drengen, som havde ført pistolen, i retten fortalte om, at han havde godt styr på at sigte og ramme. Han havde ofte skudt til måls efter dåser hjemme i haven.

De tre tiltalte, deres beskikkede forsvarere, dommeren, anklageren, socialrådgivere fra tre kommuner og de pårørende kunne til sidste pakke sammen, uforløste og uden at have fået anden afklaring, end at de tre drenge ikke siden februar har været elever på Skals Efterskole, som hurtigt anmeldte sagen til politiet.

Annonce
Viborg For abonnenter

Trafik og fortid ligner de største forhindringer ved enormt midtby-byggeri

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Kæmpe fodboldfest i midtbyen: Danmark - Wales bliver vist på storskærm på Paradepladsen lørdag

Viborg For abonnenter

Fri for mundbind - næsten da...

Viborg

Kæmpe-investering prioriteres højt i byrådet

Sport

Sommerbrag i stadionhallen: Viborg tildelt Super Cup-værtskab

Alarm 112 For abonnenter

Rasmus Paludan frifundet i sag om ulovlig afbrænding: En sofa blev futtet af i haven i Rødkærsbro

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Alarm 112

Endnu en anmeldelse om høj musik fra en Soundboks midt om natten

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sport

Borgmesteren, cheftræneren og anføreren: Det siger de til den store VFF-nyhed

Erhverv

Trods sydlig fristelse: Ventelister giver fyldte sommerhuse

Erhverv

Sommerhus-debat rammer ikke regnskabet: Luksushuse.dk har fremgang som aldrig før

Navne For abonnenter

Ingelise Christensen sov stille ind med sin mand ved sin side

Debat

Det kulturelle selvbedrag – eller den danske model for støtte til alt det forskellige, vi synes er vigtigt?

Annonce