Annonce
Livsstil

Tre tip til huskøb på landet

Fanny Møller er flyttet fra København til Broby for at være selvforsynende med et lille øko-landbrug. Foto: Michael Bager
Fanny Møller og hendes eksmand er ved at skabe et hus til tre generationer i en 200 år gammel gård på Midtfyn. Her er hendes råd til byboere, der har drømmen om at skabe nye rammer for familien på landet.
Annonce
Annonce

1 Opstil prioriteter for det rette hus

- Man skal give sig tid til at finde det rigtige sted. Flytter man på landet, skal man ikke tro, at det er et investeringsprojekt, som man måske kender det fra den lejlighed, man ejer i en større by. Til gengæld skal man give sig god tid til at finde det rigtige sted, og det gør man blandt andet ved at opstille prioriteter for, hvad der er vigtigt for en og ens familie. Er det vigtigt, at det er tæt på vandet, indkøbsmuligheder, offentlig transport eller en skole. Laver man en prioriteret liste, er det meget nemt at hive den frem, når man finder et hus, man synes om. Og når man finder et hus, man eksempelvis synes er tilstrækkeligt tæt på en skole, bør man besøge skolen, snakke med rektor, se på faciliteterne og mærke stemningen.

2 Mærk stedet og giv det tid

- Folk vil ofte ændre mange ting, når de flytter i et nyt hus. Som landskabsarkitekt oplever jeg mange, der som det første fælder hele haven. Alle de store træer skal væk for at få mere sol. Mit råd er, at man bor i huset et år og mærker alle sæsoner. Så finder man ud af, hvordan man bruger huset, og man bruger en terrasse, inden man fælder de 100 år gamle træer, som også tager 100 år om at komme igen. Det kan betale sig at mærke huset og naturen omkring det. Måske der er bygninger, krat og træer, som giver en rigtig god, vindstille krog, man ikke havde forventet at finde.

- Mit forhold til gården er som et partnerskab. Når det blæser, kan jeg høre, om krogen er gået af min halmlem i gavlen, og jeg spidser ører, fordi jeg ved, at når vinden kommer fra en bestemt side, har lemmen en tendens til at springe op. Giver man sig tid til at være til stede og mærke huset og omgivelserne, får man meget igen.

3 Vigtigt med mulighed for at trække sig tilbage

- På sigt kommer vi til at have det sådan, at alle har eget badeværelse og køkken. Nu har vi to køkkener og to badeværelser, men på sigt tilføjer vi et ekstra af hver. Det gør vi, fordi man skal have mulighed for at tage nogle dage, hvor man lukker døren og hviler sine ører.

- Vi har været i gang med dette projekt i to et halvt år, og vi har været mere integrerede som en helhed, end vi havde troet i begyndelsen, men nu er tiden kommet, hvor vi glider lidt fra hinanden igen. Vi har haft et tæt kollektiv, og nu har vi brug for at finde ind til roden af os selv.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport For abonnenter

En farlig mand har sagt farvel - en hurtig afslutning på et rigtig godt kapitel

Annonce