Annonce
Livsstil

Tre vine til minde om prins Henrik

Foto: Kenneth Klingenberg
Annonce

Prins Henrik nød somrene på Château de Cayx, som han og dronningen erhvervede i 1974. Prinsen forpagtede i 2015 slottets produktion af vin til det franske firma Vinovalie.

Champagne Grande Réserve Brut, André Clouet, Bouzy, Frankrig (12 procent) - Leisnervine.dk: 299 kroner

Arkivfoto: Erik Refner/Ritzau Scanpix.

Det siges, at stilen i Clouets Grande Réserve deler champagnedrikkere i to lejre: Dem der går udenom - og så os andre. Er man i humør til den rene, skarptskårne vin med stor syre og mineralitet, er det ikke her, man finder lykken. Men en gang imellem har man også bare lyst til at blive strøget med hårene. Det gør denne vin, og den gør det med så stor elegance, at det er svært ikke at blive en lille smule glad.

Bred, næsten svulstig pinot-domineret frugt, en underliggende frugtsødme og en moderat syre gør denne vin meget tilgængelig og let at drikke. Ikke kedelig, for der er god længde på smagen og tilstrækkelig syre til at holde smagen i balance. Denne champagne har endnu ikke skuffet mig, og selv til normalprisen er den et godt køb. Fire store stjerner.

2006 Gewürztraminer Kitterlé Grand Cru, Schlumberger, Guebwiller, Alsace (13 procent) - Vildmedvin.dk: 385 kroner

Foto: Kenneth Klingenberg

Smuk gylden farve med fløjlsblød duft af abrikos, lidt bergamotte og med luft i glasset en mineralsk tone med salt og en snert af røg. Denne vin dufter simpelthen af elegance, og har et fundamentalt anderledes udtryk end en ung gewürztraminer, som kan ose af litchi og roser i bedste/værste håndsæbestil. Mundfornemmelsen er smørblød, men vinen har syre, som vokser til et moderat niveau i smagen og står fint op mod den frugtsødme, som selvfølgelig præger smagen. Her er stadig en flig af litchi i smagen, også abrikos og dåsepære, og frugten rundes af med en lille bitterhed.

Prisen for sådan en ældet sag er ikke for alle og enhver, men omvendt er den ikke dyrere end en god, hvid bourgogne. På grund af prisen bliver vi dog på fire stjerner.

2017 Pure Malbec, Trapiche, Valle de Uco, Mendoza, Argentina (13,5 procent) - Føtex: 109/2 for 120 kroner

Foto: Kenneth Klingenberg

Mørk granatrød i glasset, hvor farven hænger i tynde striber. Dyb duft af mørke bær, bagte peberfrugter og et drys mørk kakao og sort peber. Saftig sag som aktiverer mundvandet og smaske-refleksen. Slank og frisk-frugtig i smagen med røde, let syrlige bær, som får modspil af jordbærmarmelade-sødme og tanniner, der er blevet tæmmet. En vin helt uden overflødigt fedt; den har heller ikke den imponator-effekt og power, som fyld af vaniljefad kan give. Og man savner det ikke. Tilbudsprisen bærer fire stjerner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Nej tak til muslimsk bønnekald

Annonce