Annonce
Viborg

Tredje udbrud af fugleinfluenza hos Ole Vorre i Løvel

Tidligere har Ole Vorre været i konflikt med myndighederne om aflivning af hans fjerkræ. I 2015 tabte han et opgør i både byret og landsret.

Løvel: Når Fødevarestyrelsen på søndag begynder at aflive 9000 stykker fjerkræ hos Ole Vorre i Løvel på grund af fugleinfluenza, er det ikke første gang, det sker. Hans ejendom midt i Løvel by blev ramt af fugleinfluenza i 2006, og i 2013 var der et nyt udbrud af fugleinfluenza på ejendommen.

Det fremgår af Viborg Stifts Folkeblads arkiv.

Redaktionen har i aften haft kontakt med Ole Vorre, men han vil ikke snakke med Viborg Stifts Folkeblad, fordi han er utilfreds med avisens omtale af ham i 2006.

- Jeg har slet ingen kommentarer til jer, siger han kort og afviser samtidig, at han har kendskab til, at hans fjerkræ skal aflives på søndag.

At Ole Vorre har et anstrengt forhold til myndigheder og pressen er en kendt sag. Der har været adskillige sammenstød igennem årene, og nogle af dem er endt i retten.

Således skrev vi i foråret 2015 følgende om en retssag om erstatningen for aflivet fjerkræ:

"Landmand Ole Vorre Jensen fra Løvel har igen tabt et slag i sin kamp mod offentlige myndigheder.

Denne gang handlede det om, hvorvidt den erstatning på 660.000 kroner, som han fik efter aflivningen af hele besætningen i 2006, var tilstrækkelig.

Vestre Landsret har netop stadfæstet en dom fra Retten i Viborg, hvorefter Ole Vorre ikke får flere penge. Tværtimod skal han af med næsten hele beløbet i sagsomkostninger. Retten i Viborg dømte ham til at betale 402.000 kroner i sagsomkostninger til staten, og nu har Vestre Landsret lagt 125.000 kroner oven i det beløb.

Når dette beløb bliver så stort hænger det sammen med, at sagsomkostninger beregnes efter sagens værdi. Og Ole Vorre havde krævet ikke mindre end 4,4 mill. kroner i erstatningen efter aflivningen i 2006.

Og da han tabte sagen skal han betale sagens omkostninger til Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.

Sagen startede under den store fugleinfluenza-epidemi i 2005-06.

Fødevaremyndighederne konstaterede, at der var udbrudt fugleinfluenza i de store indhegninger med mindst 3.000 gråænder, som Ole Vorre opdrættede til udsætning. Indhegningerne var ikke overdækkede, og fuglene var inficerede.

Udover de mange gråænder opdrættede Ole Vorre også fasaner, agerhøns, rødben, vildgæs, tamgæs, og derudover 140 forskellige slags prydfjerkræ, herunder nogle særdeles kostbare og sjældne sorte svaner.

Fødevarestyrelsen har lavet denne grafiske fremstilling af sikkerhedszonen, som rækker helt ind i Viborg by.

Ifølge loven kan en ejendom deles op i flere produktionsenheder, men de veterinære myndigheder vurderede, at det ikke var muligt at isolerede gråænderne fra de øvrige fjerkrætyper, og man besluttede derfor, at samtlige fjerkræ på hele ejendommen skulle aflives.

Det forgik under en opsigtsvækkende aktion i juli 2006, hvor Ole Vorre kørte rundt på en firehjulstrækker, satte maskiner op for at forhindre politi og dyrlæger i at komme ind, og seancen kulminerede, da han tog et jagtgevær og gik rundt på ejendommen med det.

Den del af sagen endte i en straffesag, hvor han blev dømt for truende adfærd."

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce