Annonce
Rundt om Viborg

Tredobbelt kapacitet: Stor udvidelse af biogasanlæg på vej

På kortet er biogasanlæggets placering ved  Herredsvejen 180 markeret med rødt. I den røde cirkel til venstre ses landbrugsejendommen på Herredsvejen 193, hvorfra der skal etableres en pumpeledning til biogasanlægget. Kort: Viborg Kommune
Biogasanlægget i Hærup ved Klejtrup søger om lov til at gennemføre en udvidelse, som vil tredoble anlæggets kapacitet.
Annonce

Hærup: Produktionen af biogas fra Hærup Biogas på Herredsvejen i Hærup ved Klejtrup vil blive tredoblet, hvis politikerne i Viborg Byråd godkender en udvidelses-ansøgning.

I første omgang skal sagen behandles af byrådets klima- og miljøudvalg på torsdag, og hvis udvalget følger indstillingerne fra forvaltningen, så sætter man den indledende planlægnings- og idefase i gang. Den indebærer blandt andet, at der skal holdes et borgermøde, og at kommunen laver en rapport om konsekvenserne for miljøet.

Biogasanlægget i Hærup har været i gang siden 2018 og forsyner Klejtrup Fjernvarmeværk med gas. Den øvrige gasproduktion, som fjernvarmeværket ikke kan aftage, bruges til at producere elektricitet til elnettet på anlæggets biogasmotor. Anlægget i Hærup ligger midt mellem to landbrugsejendomme og får dem visuelt til at fremstå som en gård med et biogasanlæg.

Med udvidelsen skal den behandlede mængde biomasse tredobles fra de nuværende 28.125 tons om året til 85.000 tons. Det svarer til 232 tons per dag. Det meste af biomassen vil bestå af husdyrgødning - 66.000 tons - mens resten er dyrkede afgrøder og godkendt affald som for eksempel vegetabilsk glycerin, kartoffelpulp og melasse.

Annonce

Ny pumpeledning

Med udvidelsen skal der etableres to tanke, som placeres på række med den eksisterende reaktortank og med samme størrelse og udseende. De bliver 12 meter høje. Desuden skal der opføres en mindre ny råvaretank og en ny plansilo ved siden af den eksisterende.

Der skal etableres en dobbelt pumpeledning mellem Herredsvejen 180A og Herredsvejen 193. Ledningen skal transportere cirka 40.000 tons gylle om året og føre cirka 30.000 tons afgasset gylle tilbage. Med ledningen undgår man en del transporter på offentlig vej. Pumpeledningen er dog ikke en del af den aktuelle plan, så der skal senere gives tilladelse og laves en selvstændig planlægning, når den skal realiseres.

Annonce

Lugt og trafik

Det er især lugt og den øgede trafik, som sædvanligvis skaber betænkeligheder i forhold til biogasanlæg hos de omkringboende. Når det gælder lugten, viser beregningerne, at grænseværdierne kan overholdes med en god margen ved den nærmeste nabo. Miljøgodkendelsen kræver, at man behandler lugtgener fra anlægget og fra husdyrbruget ud fra den samlede belastning.

Transporterne med biomasse og afgasset biomasse vil primært gå ad Herredsvejen. Lastbiltransporten vil blive forøget med 20 procent vest for Herredsvejen 180A og med 37 procent øst for ejendommen. Der vil højst køre 22 transporter gennem Klejtrup by i hverdagene.

Det årlige antal transporter til og fra det eksisterende anlæg er ifølge ansøgeren på 3000 - 1500 til anlægget og 1500 fra anlægget. Det vil med udvidelsen stige til 3600.


Der skal etableres en dobbelt pumpeledning mellem Herredsvejen 180A og Herredsvejen 193. Ledningen skal transportere cirka 40.000 tons gylle om året og føre cirka 30.000 tons afgasset gylle tilbage.


Den maksimale trafikale belastning forekommer, når der høstes majs i september/oktober. Desuden er der en forhøjet belastning, når der høstes græs i maj og juni/juli, og når der bjærges halm i slutningen af juli og august.

Biogasanlægget skal udvides til tredobbelt produktion. På billedet ses biogasanlægget i Iglsø vest for Viborg, som også har udvidelsesplaner. Arkivfoto: Uffe Salomonsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport For abonnenter

Stortalent efter perlemål: Jeg har tit drømt om at sætte den i krydset på Viborg Stadion - nu har jeg gjort det

Viborg

Nu brøler kronhjortene

Viborg

Lad os sikre den bedst mulige velfærd

Rundt om Viborg For abonnenter

Tre polakker sigtet og varetægtsfængslet for tyverier fra varebiler på Viborg-egnen: - Man stjæler godt i Danmark

Sport For abonnenter

Rutineret back har manglet procenter - men er sulten efter at erobre stamplads tilbage

Annonce