Annonce
Rundt om Viborg

Trist torv bliver til indbydende opholdssted

Ørum Torv er endnu præget af ombygningen, men det store sejl, der skal være torvets vartegn er på plads. Foto: Jakob Thorup Thomsen
En borgergruppe i Ørum er i fuld gang med at lave torvet midt i Ørum by om til et sted, hvor man får lyst til at opholde sig
Annonce

Ørum: Der kom mange gode ting ud af det seneste byfornyelsesprojekt i Ørum. Blandt andet fik byen en ny brugs og et helt nyt torv med en tilhørende sti-tunnel under hovedvejen, og forsamlingshuset blev revet ned og blev en del af det nye kultur- og idrætscenter Tjelecenteret.

Men det nye Ørum Torv ved Brugsen er aldrig blevet til det samlingspunkt i byen, som man måske drømte om. Torvet har mest været en vindblæst plads omkring parkeringspladserne ved Brugsen, for der var ikke råd til at lave andet torvemiljø end at stille nogle få bænke op.

Nu er en gruppe på fire af Ørums borgere i fuld gang med at lave om på det. Da byen på initiativ af byrådets landdistriktsudvalg gik sammen om at lave en udviklingsplan, var en forbedring af torvet blandt de fem emner, som borgerne særligt valgte at arbejde videre med, og her op til sommerferien har der været fuld gang i forbedringen af torvet.

Man kan allerede nu se det store sejl, som skal være torvets vartegn, men man mangler at få indtryk af, hvordan det ser ud med lys på, for sejlet skal have lys på sine søjler og belysning, der peger ned på torvet.

Annonce

Juletræ flyttes til torvet

Der indgår i det hele taget en hel del lys i det torveprojekt, som borgergruppen har tilrettelagt i samråd med den del af byens borgere, der har deltaget i møderne om sagen. Som led i projektet er der trukket elledninger under fliserne, så man kan få strøm til belysningen uden at skulle falde over kabler.

I forgrunden nedgangen til sti-tunnelen under hovedgaden og i baggrunden det store sejl, der skal have lys på stolperne og også lyse ned på torvet.

Det er planen, at der i juletiden skal være julebelysning på træerne, og at det juletræ, som kommunen hvert år sætter op i samarbejde med handelsstandsforeningen, i fremtiden skal stå på torvet og ikke som hidtil på Martins Plads.

De enlige bænke, der hele tiden har været på torvet, bliver suppleret med borde og flere bænke, så man får mulighed for at sidde og spise. Det er også planen, at der skal stilles plinte af massivt træ op, som man kan bruge som siddepladser.

Annonce

De sidste penge mangler

Niels Henrik Thomsen, der er et af de fire medlemmer af torvegruppen, fortæller, at man endnu mangler at få de sidste penge hjem fra sponsorer, så man kan gennemføre alle de ønsker, der er en del af renoveringsplanen.

- Hele projektet koster 878.000 kroner, men vi mangler mellem 150.000 og 200.000 kroner. Vi har ansøgninger ude hos sponsorer og håber, at de giver resultat, og vi har også allerede fået støtte fra andre sponsorer, fortæller han.


Vi har et rigtigt godt samarbejde med Viborg Kommune om projektet. De har hjulpet os meget med råd og vejledning.

Niels Henrik Thomsen


Den største del af renoverings-budgettet dækkes af Viborg Kommune. Byrådets landdistriktsudvalg bevilgede 525.000 kroner til torveprojektet, og desuden har man fået 100.000 kroner fra Boligselskabet Sct. Jørgen, som vil bygge boliger på torvets vestside. Her ligger den tidligere og stærkt forfaldne foderstofcentral, der skal rives ned.

Annonce

Tørt opholdssted

Hvis borgergruppen får de manglende penge i hus, skal de bruges på at anlægge tre "hytter" i et område, hvor der i dag er plantet græs. De skal udstyres med borde og bænke, så man kan opholde sig på torvet, selv om det regner.

Viborg Kommune har stillet kummer med "byblomster" op på torvet. Kummerne er forsynet med beplantning, som veksler i løbet af året. De kræver et minimum af pasning, og der er tale om danske planter, der bidrager til biodiversiteten.

- Der kommer ofte grupper af cyklister eller motorcyklister forbi, som tager en pause på torvet. Men når det regner, er de nødt til at stå i vindfanget til Brugsen for at komme i tørvejr. Derfor vil vi også gerne have nogle overdækkede opholdspladser med i projektet, men det begynder vi ikke på, før vi har pengene til det, siger Niels Henrik Thomsen.

Han regner med, at arbejdet med fornyelsen af torvet kan være færdig i august. Oprindeligt var deadline før sommerferien, men corona-restriktionerne forsinkede forberedelsen af arbejdet.

- Vi har et rigtigt godt samarbejde med Viborg Kommune om projektet. De har hjulpet os meget med råd og vejledning. Vi tror på, at torvet bliver rigtigt godt, når vi er færdige, siger Niels Henrik Thomsen.

Den gamle foderstofcentral ved torvet skal rives ned og erstattes af almene boliger, som Boligselskabet Sct. Jørgen vil bygge.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg For abonnenter

Stor og ambitiøs plan for Ellekonebakken ligger klar: Nye broer, nye bygninger og en ny vej skal kæde området sammen med byen

Annonce