Annonce
Rund om Viborg

Trods tørke: Stadig gode penge i kartoffelavl

Avlerne, der leverer til Karup Kartoffelmelfabrik, måtte nøjes med lidt mindre per hektar kartofler sidste år i forhold til året før. Arkivfoto: Preben Madsen
Karup Kartoffelmelfabrik fik på grund af en tør og varm sommer færre kartofler ind, men avlerne fik en god pris for stivelsen. I alt blev der produceret 100.000 ton kartoffelmel.

Karup: Der kom næsten lige så mange kartofler ind som året før, men stivelsesindholdet var mindre, og dermed blev det samlede mel-udbytte mindre på Karup Kartoffelmelfabrik a.m.b.a. i forgangne kampagneperiode.

Det fremgik på den nylige generalforsamling i andelselskabet, hvor 145 avlere og gæster var mødt op hos Sagro i Herning.

2018/2019 var første gang i mange år, at udbyttet samlet faldt for kartoffelavlerne, der ejer og leverer til Karup-fabrikken.

Den seneste kampagne varede 145 døgn og blev afsluttet den 27. januar. I løbet af de knap fem måneder blev der kørt 454.000 ton kartofler i gennem maskineriet, og det resulterede i 100.000 ton kartoffelmel.

Det var cirka 10.000 ton mindre end i 2017/2018. Primært på grund af mindre stivelse i kartoflerne.

Og det skyldtes, at sidste års vækstsæson var præget af vejr, som var usædvanligt varmt og tørt. Det havde negativ indflydelse på såvel udbytter som indhold af stivelse, forklarede formand Anders Dyrberg i sin beretning.

Annonce
Stivelsesudbyttet fra kartoflerne blev mindre sidste år på grund af den langvarige periode med varme og tørke. Arkikvfoto

730 kroner per ton

Helt skidt var kartoffelåret dog ikke, for selv om fortjenesten faldt, var der også i forgangne sæson fortjeneste ved at avle stivelseskartofler.

Når a conto-pengene og efterbetalinger lægges sammen har avlerne tilknyttet fabrikken i Karup fået i alt 730 kroner per ton. Det svarer til en indtægt på 32.200 kroner per hektar. Året før var indtægten dog på 34.700 kroner per hektar. Altså en nedgang på 7,2 procent.

186 millioner i overskud

Regnskabsmæssigt kom Karup kartoffelmelfabrik ud med et overskud på 186 millioner kroner, hvoraf de 171 millioner udbetales som efterbetaling til fabrikkens avlere. 15 millioner kroner henlægges 15 konsolidering. Generalforsamlingen genvalgte Kristian Møller Sørensen, Bording, og David Straadt, Fårbæk, til bestyrelsen. Jens Hansen, Ørum Norddjurs, blev nyvalgt. Den øvrige bestyrelse består af Anders Dyrberg, Simmelkær, Ole S. Madsen, Ikast, Henrik Madsen, Ørre, og Brian Hedegaard, Haunstrup.

Efter generalforsamlingen har bestyrelsen konstitueret sig med Anders Dyrberg som formand, Kristian M. Sørensen som næstformand og David Straadt som sekretær.

Annonce
Forsiden netop nu
112

Betjente var sikre i deres sag, da de nåede frem: Anholdt 71-årig havde parkeret bilen, så dens skader ikke var synlige

Annonce