Annonce
Sport

Trods udsættelse og deltagerloft: Viborg-løber er formaliteter fra OL-plads i 2021

Thijs Nijhuis har endelig fået vished for, at han skal med til OL. Arkivfoto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Viborg AM's elitemaratonløber Thijs Nijhuis er sikret en plads ved OL næste år. Det fortæller elitechefen i Dansk Atletik.

Viborg: Der er sat konkrete navne på 12 af Danmarks kvotepladser ved De Olympiske Lege næste år, men selv om Viborg Atletik og Motions elitemaratonløber Thijs Nijhus har klaret det objektive OL-krav på 2 timer, 11 minutter og 30 sekunder, så er han endnu ikke på listen over danske OL-deltagere.

Selv har Thijs Nijhuis været usikker på, om han overhovedet ville få lov til at deltage.

Det Internationale Atletikforbund (World Athletics) har nemlig tidligere meldt ud, at der denne gang kun vil være plads til 80 løbere i herrernes OL-maratonløb.

Udsættelsen af OL til sommeren 2021 betyder, at atleterne nu umiddelbart har et år mere at løbe på i bestræbelserne på at kvalificere sig, og Thijs Nijhuis er i øjeblikket placeret helt nede som nummer 76 på "den rensede liste" over løbere, der har opfyldt OL-kravet.

Med andre ord ville han med et deltagerloft på 80 løbere være i stor fare for at blive skubbet ud og dermed ikke blive inviteret med til OL-festen alligevel.

Hver nation må maksimalt stille op med tre løbere i maratonløbet, og det er der taget højde for på den rensede liste, som ellers ville indeholde et hav af afrikanske løbere - især fra Kenya.

Det næste bestyrelsesmøde er i april, og herefter vil både Thijs og Abdi være på listen over danske atleter, som er udtaget til OL. Lige nu handler det om formaliteter, før udtagelsen er endeligt på plads.

Bo Overgaard, elitechef i Dansk Atletik

Kan regne med udtagelse

I søndags fik elitechefen i Dansk Atletik, Bo Overgaard, imidlertid besked om, at de to danske maratonløbere, der har klaret OL-kravet, Thijs Nijhuis og Abdi Ulad, begge er sikret en plads ved legene næste år.

- Der kom en melding fra Sebastian Coe (formand for World Athletics, red.) om, at dem, der har klaret det objektive krav på 2.11.30, kan regne med udtagelse til OL. Det har jeg meddelt både Thijs og Abdi, og jeg kan nu gå videre med den officielle indstilling til Danmarks Idrætsforbunds bestyrelse, siger Bo Overgaard.

DIF’s bestyrelse er olympisk komité i Danmark og har derfor til opgave at udtage de danske OL-atleter, som skal med til Japan i sommeren 2021.

- Det næste bestyrelsesmøde er i april, og herefter vil både Thijs og Abdi være på listen over danske atleter, som er udtaget til OL. Lige nu handler det om formaliteter, før udtagelsen er endeligt på plads, siger Bo Overgaard.

Annonce

Hurtigere end forventet

Thijs Nijhuis klarede OL-kravet i Sevilla tilbage i februar, mens Abdi Ulad allerede i december sidste år kvalificerede sig.

Alligevel har det trukket ud i forhold til at få sikkerhed for, at de to danske maratonløbere rent faktisk ville komme til at konkurrere i den japanske by Sapporo, hvor OL-maratonløbet skal finde sted.

Det er der flere grunde til, forklarer Bo Overgaard.

Egentlig var det meningen, at herrernes maratonløb skulle begrænses til 80 deltagere denne gang. De skulle findes via et ambitiøst tidskrav på 2.11.30 og ellers suppleres op med de bedste løbere på verdensranglisten, som ikke havde klaret kvalifikationstiden.

- Samme kvalifikationsmodel har World Athletics haft i de øvrige atletik-discipliner, og der har modellen holdt nogenlunde vand. Men i lige præcis maratonløb er der sket et markant ryk tidsmæssigt det seneste år, og flere end forventet har klaret OL-kravet, som ellers er næsten fire minutter hurtigere end ved OL i Rio 2016 (2.15.15, red.), siger Bo Overgaard.

- Derfor havde vi i Dansk Atletik brug for at vide med sikkerhed, at Thijs og Abdi var sikret, at de har klaret kvalifikationskravet. Den bekræftelse gik vi og ventede på, og så brød corona-krisen ud, siger elitechefen.

Annonce

Hvor mange kommer med?

Corona-virussen førte til den historiske beslutning om at udskyde OL til sommeren 2021, og dermed opstod der endnu større tvivl om, hvem der egentlig var kvalificeret til legene.

- Og jeg ville ikke stille Thijs og Abdi i den situation, at de først ville få at vide, at de var udtaget, og så alligevel ikke var det, fordi World Athletics havde lavet reglerne om, siger Bo Overgaard.

Han er nu spændt på at finde ud, hvor mange maratonløbere OL-feltet reelt kommer til at bestå af.

- Jeg har svært ved at forestille mig, at der bliver sagt ja til eksempelvis 120 løbere. Det ville være et problem i forhold til aftalen med IOC (Den internationale Olympiske Komité, red.), og World Athletics er før blevet kritiseret for ikke at overholde antallet af kvotepladser, siger Bo Overgaard.

Thijs Nijhuis er i besiddelse af en såkaldt individuel kvoteplads, og det betyder, at han ikke kan give OL-billetten videre til en anden dansk løber, hvis han skulle blive skadet eller må melde afbud af en anden grund.

I andre sportsgrene som eksempelvis håndbold er Danmark i besiddelse af nationskvotepladser, som ikke er bundet op på bestemte personer.

Det er første gang, at Thijs Nijhuis deltager ved OL, og rent formelt får han først invitationen fra World Athletics ultimo juni 2021.

Hans landsholdskollega Abdi Ulad var også med i 2016 i Rio, hvor han blev nummer 35.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg FF

Viborg FF-træner tripper efter at komme i sving - har en måned til at finpudse og skærpe superligaholdet

Viborg FF For abonnenter

Trænerlegenden Ove C. har altid set et kæmpe potentiale i Viborg FF: Vi blev kaldt de grå mus - men vi var de kloge og flittige mus, som kunne slå de andre

Viborg

Så blev det alligevel til en hvid hue

Annonce