Annonce
Rundt om Viborg

Tur på heden: Kartoffeltyskere genså udflytningssteder

I forbindelse med slægtstræffet blev der holdt rejsegilde for genopbygningen af den sidste, originale kartoffeltyskerlade. Privatfoto

Karupegnen: Grønhøj og Havredal er kendt som byer, der er opstået på baggrund af de såkaldte kolonier, som tyske indvandrere dannede, da de omkring 1760 på kongelig invitation ankom for at gøre dele af den midtjyske hede til landbrugsland.

Men kartoffeltyskerne, som de senere blev kaldt, blev ikke alle boende i samlede kolonier. I løbet af nogle årtier flyttede en række familier med deres gårde ud i det åbne land. Nogenlunde samtidig med den store landbrugsudflytning i Danmark generelt.

For nylig da foreningen Kartoffeltyskerne på Alheden holdt slægtstræf med mere, indgik det som en del af programmet, at deltagerne kunne tage med rundt til nogle af disse udflyttersteder. Det blev til et visit i blandt andet Aarestrup, Ulvedalene, Karuphøj, Resenfelde, Firehuse og Trehuse.

Samme dag var mange af turdeltagere også med til rejsegilde i Grønhøj for den sidste originale kartoffeltyskerlade, der også oprindeligt blev opført i Grønhøj for derefter at blive udflyttet til Sandkærgårde. Her blev laden i stærk forfalden tilstand nedtaget for nogle år siden. Nu bliver den genopført inde i et maskinhus ved Grønhøj Kro.

Slægtstræffet begyndte dagen før hedetur og rejsegilde - med blandt andet mulighed for at møde slægtsforskere og for at deltage i en gensynsfest.

Foreningen Kartoffeltyskerne på Alheden har omkring 500 medlemmer. De bor spredt over hele landet. Mange efterkommere af kartoffeltyskere bor dog stadig på Frederiks/Karupegnen.

Der kom naturligvis en krans på toppen i forbindelse med rejsegildet for den sidste kartoffeltyskerlade. Laden genopføres fortrinsvis af frivillige og ventes først færdig en gang næste år. Privatfoto
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce