Annonce
Rundt om Viborg

Turen gik til Hald

Der blev samlet bør og laver blåbærsyltetøj på heden ved hald. Foto: Birthe Harritz
Onsdag i sidste uge var 19 friske sfo-børn og tre voksne fra Ørum Skole på en utrolig god tur til Naturskolen i Hald. Her fortæller pædagog Birthe Harritz om udflugten.
Annonce

Ørum: I SFO arrangerer vi hvert år en sommerudflugt, for at der skal foregå noget sjovt for de børn, der skal passes, fordi deres forældre endnu ikke har fået ferie.

De foregående år har turene gået til forskellige former for legelande, hvor børnene også har haft mulighed for at være aktive og have det sjovt, og hvor der har været mulighed for køb af is og slik.

I år valgte vi at tage imod et godt tilbud fra Naturskolen, og det har vi ikke fortrudt, selv om vi hverken fik is eller vingummi.

Da vi ankom til Naturskolen blev vi budt velkommen af tre oplagte naturvejledere., Jan, Maria og Maja. Vi startede stille og roligt op, fik klaret toiletbesøg, fik rygtaskerne på ryggen, hvorefter vi vandrede mod heden. Efter kort tid standsede vi ved shelterområdet, hvor de folk, der havde overnattet, var ved at pakke sammen. Her spiste vi vores formiddagsmad, mens vejlederne fortalte om dagens program, der egentlig ikke var der, for som de sagde, ingen vidste jo, hvad vi ville komme til at se. Ville vi se en hjort, en ræv eller???

På turen hen mod heden gik vi igennem et område hvor der var masser af blåbær. De fleste af børnene kunne godt lide de søde bær, der farvede tungerne røde.

Ved siden af blåbærskoven ligger heden, et smukt område med lyng og enebær. Vi satte vores tasker fra os i lyngen, og børnene fik til opgave at plukke en masse blåbær. Børnene plukkede på livet løs, og de mange bær blev kogt på et lille spritblus, som vejlederne havde med. Bærrene blev sødet med sukker. Vejlederne havde også et brød med, så børnene fik franskbrød med blåbærsyltetøj, det nød de fleste.

Madpakkerne blev fortæret, mens vi sad ude på heden. Da børnene havde spist, løb de tilbage til skoven hvor de legede, samlede bær, snakkede og grinede.

Børnene fik også set fuglesamlingen på Naturskolen. Foto: Birthe Harritz

Da vi skulle gå tilbage til Naturskolen gik vi noget af vejen i troldeslugten, der er et fantastisk smukt område. Det ligner grangiveligt kulisserne i Harry Potter filmene. Og tænk, Jan, en af vejlederne kunne få alle 19 børn og os voksne til at være helt stille, mens vi gik i en ti minutters tid. Det var en dejlig oplevelse for os alle. Hvad der var knap så dejligt, var da vi skulle kravle under og over elektrisk hegn.

Alle kom godt igennem undtagen en lille pige, der fik stød og så mig. Jeg havde set det øverste hegn, men da jeg overså det lave hegn og kom til at røre ved det, fik jeg et ordentlig rap over fingrene. Egentlig må man ikke bande, når man arbejder med børn, men jeg må indrømme, at jeg glemte den regel, da jeg som skudt ud af en kanon, kom igennem forhindringen. Da jeg var den sidste, der kom igennem, så alle min klodsede optræden, og der var ikke stor medlidenhed at spore, for de skraldgrinede alle sammen.

Vi kom også forbi en grævlingegrav, hvor der var knoglerester fra grævlingens måltider, der var nogle af børnene, der var heldige at få en af knoglerne med hjem.

Da vi kom tilbage til Naturskolen, gik nogle af børnene ind for at se fuglesamlingen inde på skolen. Der var en, der ville se en påfugl, sådan en fandt hun ikke, men der var fine eksemplarer af de fugle, der lever derude ved Hald.

Jeg kan virkelig anbefale alle institutioner at tage imod Naturskolens tilbud. Det koster ingenting, man bliver godt modtaget, og vejlederne er faglig dygtige. Jeg er sikker på, at børnene ikke synes, at de blev undervist den dag på Hald, men det gjorde de. De lærte, at alt det man tager med ud i skoven, skal med hjem igen, de lærte at kende forskel på en grævlinge- og en rævegrav, hvordan man ved, at det er blåbær og ikke mosebær, at man skal lade være med at røre ved det elektriske hegn og meget, meget mere.

Da vi afsluttede dagen og skulle sige farvel og tak for i dag, sagde Jan, at han også syntes, at det var en god dag. Han syntes dagen havde været god, blandt andet fordi der ikke havde været nogen konflikter.

Vi havde en god lærerig dag, hvor vi fik rørt os, hvor vi ikke skulle nå noget bestemt, men nåede at få en masse gode oplevelser.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce