Annonce
Erhverv

Turistbus-firma solgte otte turistbusser med tab sidste år - I dag kan de glæde sig over handlen

- Hvis der kommer gang i forretningen igen, så køber vi måske en eller to turistbusser mere. Men vi køber ikke ti igen. Så vil vi hellere låne af vores kollegaer, siger Kim Rønning Christensen, der i marts sidste år efter blot en måneds ejerskab valgte at sælge otte nyindkøbte turistbusser fra. Syv røg til udlandet. En blev solgt til en kollega. Foto: Morten Pedersen
Da corona ramte, ramte det turistbuskørslen hårdt. Det mærker man også hos Midtbus Jylland, der tidligt i krisen valgte at sælge otte turistbusser fra. Et valg, der set i bakspejlet ikke kun var økonomisk fornuftigt, da buspriserne siden er raslet ned, men som også har givet dem forspring, når nye miljøkrav træder i kraft 1. januar 2022.

Bjerregrav: I februar 2020 så Kim Rønning Christensen lyst på fremtiden. Han havde netop erhvervet sig Viborg Turisttrafik. Et køb, der havde sikret ham 10 nye turistbusser til Midtbus Jyllands portefølje, der i forvejen bestod af godt 83 busser, heraf 28 turistbusser.

- Det så ud til at blive vores bedste år nogensinde, husker den 58-årige administrerende direktør og ejer af firmaet.

Siden 2009, hvor firmaets første regnskabsår viste en bruttofortjeneste på 744.000 kroner, har firmaet hvert år haft vækst i salget, der sidste regnskabsår før coronas indtog landede firmaet en bruttofortjeneste på 26,5 millioner kroner. En fremgang, der særligt skyldtes firmaets voksende succes med pakkerejser til danske turister. Men med coronas indtog få måneder efter opkøbet af Viborg Turisttrafik, stod det hurtigt klart for den administrerende direktør, at situationen var grel.

Annonce

Farvel til oserne

- Hver gang, vi tog telefonen eller modtog en mail, så var det med besked om aflysning engang ud i fremtiden, fortæller Kim Rønning Christensen.

- Vi kører normalt til store sportsbegivenheder, og de var selvfølgelig aflyst. Derudover kører vi hver sommer rundt med amerikanske fodboldspillere i Skandinavien, og de aflyste også tidligt. Så vi regnede hurtigt ud, at 2020 ville blive et skidt år, tilføjer direktøren, der derfor var hurtig til at handle.


Vi kører normalt til store sportsbegivenheder, og de var selvfølgelig aflyst. Derudover kører vi hver sommer rundt med amerikanske fodboldspillere i Skandinavien, og de aflyste også tidligt. Så vi regnede hurtigt ud, at 2020 ville blive et skidt år.

Kim Rønning Christensen, Midtbus Jylland


- Vi blev ret hurtigt enige om, at det nok ville vare længe, før vi kunne få busserne på vejen igen. Derfor solgte vi otte af de ti busser fra med det samme, fordi vi anså det for bedre at tage tabet med det samme end at stå med otte busser uden noget at lave, siger Kim Rønning Christensen.

Han valgte at se udskiftningen som et led i den udskiftning af busser, som firmaet i forvejen stod over for at skulle gennemføre i forbindelse med de kommende miljøzoneregler, der træder i kraft 1. januar 2022, og som betyder, at alle busser og lastbiler registreret før 2015 skal have påmonteret partikelfiltre, hvis de skal have adgang til at køre i de miljøzoner, der juli sidste år blev indført i København, Frederiksberg, Aalborg, Odense og Aarhus.

- Så vi valgte at sælge de ældste af busserne fra. Dem, der forurenende mest, fortæller direktøren.

Annonce

Tilfreds med resultat

I dag er Kim Rønning Christensen lettet over, at han dengang var hurtig på aftrækkeren. For siden da er priserne på busser faldet voldsomt. Derfor frygter han heller ikke, at firmaet vil komme i bekneb, hvis turismen om et par måneder skulle begynde at boome igen.

- Priserne på turistbusser er jo raslet ned Så hvis vi vil købe nogle, så er de rigtige billige lige nu. De står jo parkeret i hele Europa, siger han.

Det er da heller ikke, fordi Midtbus Jylland endnu oplever, at tingenes tilstand nærmer sig det normale, når det kommer til turistkørsel.

- Januar og februar er gået okay, men egentlig var det nu her, vi skulle have haft vores højsæson. Den starter normalt i påsken og varer indtil skolernes sommerferie, siger Kim Rønning Christensen, der anslår, at firmaets omsætning i øjeblikket ligger på 30 til 40 procent under det forventede.

Alligevel nåede firmaet i mål med et årsresultat for 2020 på lidt over en kvart million kroner.

- Og det er vi tilfredse med, selvom det selvfølgelig ikke var håbet, inden året gik i gang, siger han.

Annonce

Tro på fremtiden

Foruden hjælp til faste omkostninger fra regerings hjælpepakker skyldes resultatet i høj grad Midtbus Jyllands vundne udbud på flere faste bybus- og skoleruter i det nord- og midtjyske, der har sikret firmaet fast indtægt under den efterhånden mere end et år lange undtagelsestilstand, som branchen har befundet sig i.

Opgaver der tegner sig for omkring 60 procent af den samlede omsætning i firmaet, og som firmaet i den senere tid har gået mere målrettet efter.

- Fordelen er jo, at man er sikret en fast indtægt, så man altid kan beskæftige chaufførerne, siger Kim Rønning Christensen, der senest har vundet et udbud på skolekørsel i Viborg Kommune, som Midtbus Jylland overtager efter sommerferien.

Og til trods for den nuværende modgang har han en forventning om, at tingene inden længe vil vende tilbage til en eller anden form for normal.

- Vi forventer, at foråret 2022, bliver business as usual, siger Kim Rønning Christensen.

- Hvis jeg skal nå at spare op til min pension, så skal vi jo nå at tjene lidt på det, siger han med et grin.

Om Midtbus Jylland

Firmaet er stiftet i 2009 som en fusion af de to firmaet KAS Biler og Sønderballes Biler.

Firmaet, der har hovedkontor i Bjerregrav, beskæftiger 110 ansatte.

Firmaet har i dag 85 busser, heraf 30 turistbusser, som de blandt andet bruger til turistbuskørsel, skolekørsel og rutekørsel i primært Midt- og Nordjylland.

Firmaet er i dag primært ejet af administrerende direktør Kim Rønning Christensen, der ejer 90 procent af firmaet, samt bestyrelsesformand Morten Bondgaard Christensen, der ejer 10 procent af firmaet.

Firmaet havde i 2020 en bruttofortjeneste på 25,4 millioner kroner samt en nettoresultat på 279.000 kroner.

Annonce
Viborg For abonnenter

Fri for mundbind - næsten da...

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Kæmpe fodboldfest i midtbyen: Danmark - Wales bliver vist på storskærm på Paradepladsen lørdag

Navne For abonnenter

Ingelise Christensen sov stille ind med sin mand ved sin side

Erhverv

Sommerhus-debat rammer ikke regnskabet: Luksushuse.dk har fremgang som aldrig før

Debat

Det kulturelle selvbedrag – eller den danske model for støtte til alt det forskellige, vi synes er vigtigt?

Erhverv For abonnenter

Ny lov: Din kat skal mærkes, hvis du gerne vil se den igen

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Erhverv

Bekymrede borgere stifter miljøforening i Fårup

Sport

Borgmesteren, cheftræneren og anføreren: Det siger de til den store VFF-nyhed

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sport

Viborg HK får flere defensive muskler - nybagt mor brænder efter at vinde medaljer med klubben

Viborg For abonnenter

Se de voldsomme billeder: Massiv fiskedød i Sønder Mose

Alarm 112

17-årig sigtet for at kaste øl efter politiet på Nytorv

Annonce