Annonce
Viborg

Tusindvis af hospitalsansatte er blevet testet: I Hospitalsenhed Midt har over tre procent corona-antistoffer i blodet

En ny undersøgelse har vist, at 3,5 procent af de ansatte på Hospitalsenhed Midt har corona-antistoffer i blodet. Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Blodprøver fra 18.000 hospitalsansatte i Region Midtjylland viser, at 3,4 procent af de ansatte har antistoffer mod corona-virus i blodet. På Hospitalsenhed Midt er antallet 3,5 procent.
Annonce

Regionen: Cirka 18.000 hospitalsansatte i Midtjylland er den seneste tid blevet testet for antistoffer mod corona-virus.

Det er sket som et led i et projekt, der skal skabe viden til fremtidig bekæmpelse af pandemien.

Undersøgelsen viser overordnet, at 3,4 procent af de testede i hele regionen har antistoffer mod corona-virus i blodet. Men der er store lokale forskelle, viser undersøgelsen.

Hos Hospitalsenhed Midt, som Regionshospitalet Viborg er en del af, havde 3,5 procent af de ansatte antistoffer i blodet, hvilket lægger sig helt op ad gennemsnittet for hele regionen.

På Regionshospitalet Randers og Regionshospitalet Horsens var tallet dog endnu lavere på henholdsvis 1,5 procent af medarbejderne og 2,2 procent. På Aarhus Universitetshospital gælder det en procent af de ansatte.

- Det overordnede fund af antistoffer hos 3,4 procent viser, at meget få kan være immune, og da virus stadig er i omløb, så er det fortsat vigtigt, at alle følger de retningslinjer, der gælder for hygiejne og værnemidler, både for at beskytte patienter, kollegaer og sig selv, siger ledende overlæge på Infektionssygdomme på Aarhus Universitetshospital og professor Lars Østergaard.

Annonce

Høj andel hos naboerne

Helt anderledes ser det dog ud hos naboerne i Hospitalsenhed Vest, der består af regionshospitalerne i Holstebro, Herning, Ringkøbing, Tarm og Lemvig.

Her har hele 12 procent af de ansatte fået konstateret antistoffer i blodet– hele 30 procent af de ansatte på hospitalsenhedens akutafdeling.

- Undersøgelsen understreger, at corona-virus kan være voldsomt smitsomt – og bekræfter det, vi allerede vidste, nemlig at vi i den periode, hvor vi havde mange patienter indlagt med covid-19, har haft mange smittede blandt medarbejderne. Vi kender til 215 ansatte med konstateret covid-19, men tallene viser, at flere reelt har været smittet – herunder smittede uden symptomer, siger lægefaglig direktør i Hospitalsenheden Vest, Jens Friis Bak.

Den lægefaglige direktør understreger, at personalet hele tiden har benyttet værnemidler efter Sundhedsstyrelsens anbefalinger, men et stort smittetryk i starten af pandemien og usikkerhed om brug af værnemidler kan have haft betydning.

Arbejdstilsynet har den 10. juni vurderet forholdene på covid-afsnittet samt Lungemedicinsk afsnit på Hospitalsenheden Vest og har ikke fundet grundlag for indgriben.

Annonce

Vigtig viden

Koncerndirektør med ansvar for hospitalerne i Region Midtjylland, Ole Thomsen, glæder sig over, at der nu er sat tal på hvor mange medarbejdere, der har antistoffer i blodet.

Også han understreger, at der er iværksat en række initiativer, der har sikret medarbejderne bedre.

- Virkelig mange ansatte har ladet sig teste. Det er vi glade for, for vi vil gerne finde ud af, hvor udbredt smitten har været blandt vores medarbejdere og blive endnu bedre til at beskytte personalet mod fremtidig smitte – også i forhold til kommende pandemier. Vi har nu større viden, og vi har en stærk organisation i forhold til uddannelse og træning af personalet, siger koncerndirektør Ole Thomsen.


Virkelig mange ansatte har ladet sig teste. Det er vi glade for, for vi vil gerne finde ud af, hvor udbredt smitten har været blandt vores medarbejdere og blive endnu bedre til at beskytte personalet mod fremtidig smitte – også i forhold til kommende pandemier.

Ole Thomsen, koncerndirektør


Hos ansatte i psykiatrien i Region Midtjylland var antallet af medarbejdere med antistoffer på en procent.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

På kanten af kaninhullet

Annonce