Annonce
Viborg

Tusindvis af midtjyske hjerteløbere øger chancen for at redde liv

Over 18.000 personer i Region Midtjylland har meldt sig som hjerteløbere. Pressefoto
Over 18.000 borgere fra Region Midtjylland har det seneste år meldt sig som hjerteløbere. Indtil nu har de hjulpet til ved 463 hjertestop.

Region Midtjylland: Den hurtige hjælp er altafgørende for en person, der bliver ramt af hjertestop. For hvert minut, der går, fra en person falder om med hjertestop, til hjælpen når frem, falder chancen for at overleve med 10 procent.

Derfor kan det have livsvigtig betydning, at de frivillige hjerteløbere bliver kaldt ud til hjertestop, da de hurtigt kan træde til med hjerte-lungeredning og en hjertestarter, og gøre en mærkbar forskel for et andet menneskes liv.

Formand for regionsrådet i Region Midtjylland, Anders Kühnau (S), er glad for, at hele 18.000 borgere har valgt at blive såkaldte hjerteløbere, der får en besked på deres telefoner, når en person i nærheden får hjertestop og i flere tilfælde når frem før ambulancerne.

- Med mere end 18.000 hjerteløbere er det næsten blevet en folkebevægelse at træde til og give livreddende førstehjælp ved hjertestop. Jeg er imponeret over, at det allerede nu er muligt at kalde hjerteløbere til langt de fleste af de hjertestop, som rammer personer på arbejde, hjemme eller i det offentlige rum, siger Anders Kühnau og understreger, at der stadig er brug for flere hjerteløbere.

Siden hjerteløberordningen blev indført sidste år har de sundhedsfaglige medarbejdere vurderet, at der skulle sendes hjerteløbere ud ved 548 formodede hjertestop.

I 513 tilfælde har der været en hjerteløber inden for få kilometer fra personen med formodet hjertestop, og i 463 tilfælde har én eller flere hjerteløbere trykket ja til at løbe. Det svarer til, at en hjerteløber ved mere end 4 ud af 5 af de formodede hjertestop har været klar til at hente hjertestarter eller hjælpe med hjerte-lungeredning på stedet.

Annonce

Hvad er en hjerteløber?

En hjerteløber er en person, der er tilmeldt hjerteløberordningen. Det betyder, at når der hos Vagtcentralen kommer et opkald til 1-1-2 om formodet hjertestop, kan Vagtcentralen automatisk sende en besked ud til alle hjerteløbere, der befinder sig i nærheden af personen med hjertestop.

Som hjerteløber skal man omgående tage stilling til, om man har tænkt sig at løbe - direkte hen til personen med hjertestop og yde hjerte-lungeredning eller tage den nærmeste hjertestarter med på vejen. Man kan også afvise meldingen, hvis man af den ene eller anden årsag ikke har mulighed for at reagere på kaldet.

Alle personer over 18 år med en smartphone kan tilmelde sig ordningen. Det er en fordel, men ikke et krav, at du har været på kursus i livreddende førstehjælp for at være hjerteløber.

Øger chancen for overlevelse

Præhospitalets lægefaglige direktør Per Sabro Nielsen vurderer, at hjerteløberordningen sammen med den øgede tilgængelighed af hjertestartere har styrket den samlede indsats:

- Forskning i hjerteløberne viser blandt andet, at de ankommer før ambulancen fire ud af ti gange. Vi ved, at chancen for at overleve stiger til op mod 50 procent, hvis der både gives hjerte-lungeredning og stød med en hjertestarter, inden ambulancen ankommer. Derfor kan de frivillige hjerteløbere gøre en stor forskel, og de er med til at øge chancen for at personer med hjertestop overlever og får færrest mulige mén, siger han.

Hjerteløberprojektet følges af en forskningsgruppe, der blandt andet undersøger, om det reelt øger overlevelsen at aktivere frivillige hjerteløbere, og om hjerteløbere har en større effekt ved hjertestop i det offentlige rum eller i private hjem.

I Viborg Kommune er der i alt 326 hjertestartere, hvoraf størstedelen af dem er tilgængelige døgnet rundt. En tilkaldt hjerteløber kan med det samme se, om der er en hjertestarter i nærheden af den person, der har fået hjertestop. Hvis det er tilfældet, vil hjerteløberens rute blive lagt sådan, at hjertestarteren bliver hentet på vejen.

Hjerteløberne får en besked på deres telefoner, når der er formodning om et hjertestop i nærheden. Herefter skal hjerteløberne give en melding om, hvorvidt de løber eller ej. Pressefoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Klar tysk melding om grænseåbning: Åbne sluser til Poetzsch og Calle fra 15. juni

Annonce