Annonce
Læserbrev

Tynde argumenter, hullede svar og urigtige anklager fra ministeren

Læsebrev: Social- og Indenrigsminister Astrid Krag svarer her i avisen den 22. januar på Kristian Pihl Lorentzens og undertegnedes indlæg fra den 15. januar om regeringens beslutning om at flytte 20 årsværk i Ankestyrelsen fra Ringsted til København. Ministeren skal have tak for her i avisen at bekræfte nyheden, som hun ellers har gået noget stille med. Desværre er ministerens argumentation for beslutningen tynd som papir, og hendes svar hullet som en si.

Ministeren forsvarer beslutningen om at centralisere Ankestyrelsen to steder i landet – og dermed fratage Ringsted 20 årsværk – med, at der samtidigt flyttes rundt på arbejdspladser blandt andet til Aalborg. Ministeren påstår i sit indlæg, at vi overså det faktum, at Aalborg får tilført flere årsværk ved denne manøvre. Det er lodret forkert. Ministeren kan blot læse vores indlæg én ekstra gang. Det er dejligt for Aalborg. Men hvad skal man i Ringsted bruge det argument til? Centralisering handler ikke kun om København vs. Aalborg eller Aarhus. Det handler også om de mindre byer som Ringsted, Thisted og så videre.

Hertil kommer ministerens helt principielle problematiske argumentation – som hun selv kalder lavpraktisk – om, at flytning af 20 årsværk fra Ringsted til København blev udløst af, at det lejemål, som medarbejdere arbejder i, blev opsagt. Kort sagt, der var ikke lige plads! Hvis ministeren vil lade landets udvikling afhænge af en så tilfældige omstændighed, har udflytningsplanerne trange kår.

Jeg arbejder selv på Toldboden 2, hvor der er fyldt ret godt op med medarbejdere fra henholdsvis Nævnenes Hus og Civilstyrelsen. Skal vi nu i Viborg frygte, at de arbejdspladser kan blive taget fra os, eller at vi ikke kan få tilført nye relevante arbejdspladser alene ud fra det argument, at der ikke lige er plads i den bygning, hvor der i forvejen findes statslige arbejdspladser? Har ministeren slet ikke overvejet, at der sandsynligvis er relativt flere kvadratmeter tomme lokaler i Ringsted end i København? Og mon ikke generelt huslejen er lavere uden for København?

Så fremhæver ministeren, at Ringsted får tilført ”op mod 25 nye statslige arbejdspladser”. Hvorfor er ministeren ikke præcis? Er det 25, 18 eller fem årsværk? Vil ministeren garantere, at Ringsted ikke mister nettoårsværk ved denne manøvre, eller vil hun ikke?

Ministeren glemmer også at svare på, hvordan det går med nævnet vedrørende unfair konkurrere fra det offentlige, som ifølge en bred politisk aftale (inklusive Socialdemokatiet) fra 2017 skulle have ligget i Viborg? Vil regeringen føre planen ud i livet? Hvis svaret er nej, vil ministeren så i det mindste sikre Viborg det antal årsværk, der var knyttet hertil på anden vis?

Ministeren bruger endelig lejligheden til at skyde tilbage mod Venstre for at have lukket uddannelser rundt i landet og for planer om lukning af regionerne. Måske gør hun det i mangel på fuldkomne svar fra hendes side. Hvorfor er det ellers nødvendigt for hende at skabe larm ved at skyde med løst krudt?

For mig forekommer det absurd, at ministeren skal ty til sådanne politiker-tricks. Selv har jeg aldrig været fan af Lars Løkke Rasmussens plan om at lukke regionerne, dels har jeg altid ment, at vi bør decentralisere uddannelserne rundt i landet. Tværtimod. Faktum er, at for eksempel universitetsuddannelsernes nuværende placering primært i de fire-fem største byområder skævvrider udviklingen. Ikke blot begrænser det reelt mulighederne for akademikerne for at leve i mindre byer eller på landet. Det medvirker også til, at de højtuddannede og højtlønnede kommer til at bo og arbejde i de største byer, mens de mindre byer og lokalsamfund må kæmpe med lave skatteindtægter og mere ressourcekrævende borgere, fordi de ressourcestærke har været nødt til at forlade området. Alt sammen til skade for sammenholdet og sammenhængen i landet.

Lad os nu få en fuldstændig status for udflytningsplanerne fra regeringen. Det har Danmark brug for. Og den må meget gerne være tilsat planer for decentralisering af uddannelsessektoren, som det lyder til, at ministeren er åben for, hvis jeg forstår hende ret. Det har fremtiden brug for.

Jakob Forum Harritz, fuldmægtig i Civilstyrelsen i Viborg. Pressefoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg FF

Christian Sørensen efter to kampe og et point: - Lang pause er ingen undskyldning

Annonce