Annonce
Viborg

Tysk tema til årets animationsfestival

Årets VAF kunstner er Nikita Diakurs, der blandt andet har lavet kortfilm Fest, som billedet er fra.
Viborg Animation Festival er for niende gang under forberedelse. Dette år er gæstelandet Tyskland i anledning af genforeningsjubilæet.

Viborg: Tyskland er gæsteland i årets Viborg Animations Festival (VAF). Valget er faldet på vores naboer til syd i anledning af genforeningsjubilæet og det dansk-tyske kulturelle venskabsår 2020.

- Vi glæder os super meget til at præsentere publikum for et stærkt udvalg af tysk animation, siger festival manager Jane Lyngbye Hvid Jensen.

- Tysk animation er måske lidt ukendt territorium for mange, men det byder på virkelig høj kvalitet og stor kreativitet. I dag står Tyskland særligt stærkt inden for den eksperimenterende kunst, virtual reality og design thinking, men hvis man kigger lidt længere tilbage, var Tyskland faktisk også frontløbere i animationens spæde dage i 1920'erne, tilføjer hun.

Ambitionen for VAF 2020 er at bygge bro fra den tidlige tyske film- og animationshistorie til den nyeste eksperimenterende animations- og VR-kunst.

Annonce

Årets kunstner

Til hver animationsfestival udvælges en "årets kunstner", og i 2020 er det Nikita Diakur, der netop bevæger sig indenfor den eksperimenterende animationskunst.

Nikita Diakur er født i Moskva og bosiddende i Tyskland, hvor han arbejder med computersimulation, dekonstruktion og fejl i animationsprocessen. I sine prisvindende film nedbryder han vores forståelse af, hvad korrekt animation er og genforener animationens elementer i nye sammenhænge, der peger ind i fremtiden.

- Viborg Animation Festival er uden tvivl Danmarks mest interessante, modige og eksperimenterende animationsfestival. Jeg har et varmt forhold til The Animation Workshop og Viborg, hvor jeg har boet og arbejdet i knapt et halvt år, og jeg glæder mig meget til at gengælde kærligheden i min trailer til VAF 2020, siger han.

- Det bliver en sjov opgave, og jeg glæder mig til at se, hvor det bærer henad.

Corona-krise

Festivaltemaet lægger sig også op ad genforeningen med ordet "Unify", som betyder forene eller samle. Men det taler også ind i den nærværende corona-krise, hvor sammenhold på afstand er i fokus.

Corona-krisen skaber udfordringer i hele samfundet, og planlægningen af VAF 2020 tager da også højde for eventuelle benspænd. Som udgangspunkt vil festivalen som vanligt finde sted i biografen, det gamle museum på Hjultorvet og andre steder i byen.

Men for en sikkerheds skyld arbejdes der sideløbende med alternative scenarier, så festivalen finder sted i september uanset corona-virussens tag i samfundet.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

Dyrebakken ikke klar til at åbne

Annonce