Annonce
Sport

- Udsættelse af OL er et tegn på respekt for de virkelig berørte

Thijs Nijhuis kommer ikke til OL i år, men han er formentlig med, når legene efter den nye plan finder sted i 2021. Arkivfoto: REUTERS/Aleksandra Szmigiel
Maratonløber Thijs Nijhuis forstår til fulde, at OL er blevet udsat. Nu får han sandsynligvis et år mere til at blive endnu bedre, inden han skal forsvare de danske farver til verdens største sportsbegivenhed.

Viborg: De Olympiske Lege er udskudt til næste år.

Det blev tirsdag en ny konsekvens af corona-virus, der har spredt sig til hele verden, efter at det første tilfælde blev fundet i Wuhan i Hubei-provinsen i det østlige Kina.

- Det er en utrolig trist dag for atleterne og hele eliteidrætten, som havde forberedt sig til verdens største sportsbegivenhed, udtalte det danske medlem af Den Internationale Olympiske Komité (IOC), kronprins Frederik, til Ritzau senere samme dag.

For Viborg Atletik og Motions maratonløber Thijs Nijhuis, som i februar klarede kvalifikationskravet til OL, var udsættelsen ikke nogen overraskende beslutning, og det var også den rigtige at træffe.

- Som verden er lige nu, var det den vej, det måtte gå, og her det måtte ende. OL skal være en folkefest, og det ville handle om alt muligt andet end eliteidræt, hvis legene alligevel blev gennemført til sommer, siger Thijs Nijhuis med henvisning til at blandt andre Canada havde meldt ud, at landet ikke ville stille op til OL 2020 på grund af corona-pandemien.

Thijs Nijhuis mener dog, at situationen i øjeblikket er langt værre for andre end for de atleter, som går glip af OL i år - men sandsynligvis får chancen i 2021, hvor legene forventes gennemført.

- Det er mere trist for de personer, som virkelig er berørt af corona-virus. Det er et tegn på respekt for dem, at verdens største sportsbegivenhed nu bliver udsat. Vi må have OL til gode i godteposen og stå sammen om legene næste år, siger Thijs Nijhuis.

Som verden er lige nu, var det den vej, det måtte gå, og her det måtte ende. OL skal være en folkefest, og det ville handle om alt muligt andet end eliteidræt, hvis legene alligevel blev gennemført til sommer.

Thijs Nijhuis, maratonløber

Bør bevare pladsen

Thijs Nijhuis klarede den 23. februar i år OL-kravet, da han med bruttotiden 2.10.57 i Zurich Maratón de Sevilla blev den næsthurtigste maratonløber i dansk atletiks historie.

Og han har en klar forventning om, at han beholder OL-pladsen, selv om legene nu er udskudt til 2021.

- Jeg mener, at man som maratonløber bør være med, hvis man har klaret tidskravet på 2.11.30. Jeg tror også, at dette krav stadig står ved magt, men jeg ved det ikke, før det bliver bekræftet, siger Thijs Nijhuis.

Til gengæld håber Thijs Nijhuis inderligt, at IOC vil droppe beslutningen om at flytte OL-maratonløbet til byen Sapporo i det nordlige Japan - 800 kilometer væk fra Tokyo.

Det blev bestemt i oktober, fordi IOC frygtede, at det ville blive for varmt at løbe maraton i Tokyo, hvor der om sommeren typisk er over 30 grader og høj luftfugtighed.

Annonce

Må bruge hjernen

Thijs Nijhuis prøvede selv kræfter med voldsom varme ved VM-maratonløbet i Doha, Qatar i efteråret, og han kan ikke forstå, at høje temperaturer og luftfugtighed er grund nok til at flytte OL-maratonløbet voldsomt langt væk fra centrum for legene.

- Jeg plejer at sammenligne det med cykelryttere, som kører ned ad Mont Ventoux (legendarisk bjerg i Provence, red.). De kører jo heller ikke med samme fart og risici, hvis det regner.

- Som løber må man også bruge hjernen, og da jeg løb i Doha var der desuden mange læger, som stod klar til at gribe ind. Jeg mener, at det er værre at træne alene i varmen, og alternativt må vi jo løbe om natten i Tokyo, siger Thijs Nijhuis.

Der er tradition for, at mændenes maratonløb foregår på legenes sidste dag, og Viborg-løberen vil være rigtig træt af, hvis han ikke får mulighed for at stifte bekendtskab med andre idrætsgrene under OL. Det bliver svært, hvis han skal forberede sig på at konkurrere 800 kilometer væk fra OL-byen.

- Det handler også om, at jeg gerne vil bakke de andre danske atleter op, og hvis vi skal løbe i Sapporo på OL's sidste dag, så går vi nok også glip af afslutningsceremonien, siger Thijs Nijhuis.

Det overrasker ikke Thijs Nijhuis, at OL er blevet udsat på grund af corona-virus. Selv har han valgt at rykke midlertidigt væk fra Aarhus og i stedet træne med udgangspunkt fra et sommerhus i Klitmøller ved Vesterhavet. Arkivfoto: Morten Dueholm
Annonce

Drøner videre i Klitmøller

I øjeblikket befinder Thijs Nijhuis sig i et sommerhus i Klitmøller ved Vesterhavet. Her han kan han passe sin løbetræning uden den store risiko for at blive smittet med corona-virus.

Og der har han tænkt sig at blive et stykke tid endnu.

- Jeg ser ingen grund til, at jeg skal forlade min pind foreløbig. Jeg drøner videre heroppe i Klitmøller. Der er kun få mennesker og ingen hamstringstendenser, siger Thijs Nijhuis, som nu venter spændt på at finde præcist ud af, hvornår OL bliver placeret.

- Hvis det først bliver om sommeren i 2021, vil jeg nok prøve at løbe et maraton til efteråret, og det gør nok, at jeg vil være endnu bedre og mere hærdet til OL. Hvis alt spiller kan jeg måske blive to minutter hurtigere på et år, siger 27-årige Thijs Nijhuis, som stadig er en ung maratonløber.

Henrik Jørgensens danske rekord fra 1985 på maratondistancen lyder på 2.09.43. Det er et minut og tolv sekunder bedre, end hvad Thijs Nijhuis hidtil har præsteret på de 42 kilometer og 195 meter.

Til daglig bor Thijs Nijhuis i Aarhus, hvor han studerer medicin. Han har tidligere meldt ud, at han er klar, hvis corona-situationen eskalere i Danmark, og der bliver brug for ham i sundhedsvæsenet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg FF

Viborg FF-træner tripper efter at komme i sving - har en måned til at finpudse og skærpe superligaholdet

Viborg FF For abonnenter

Trænerlegenden Ove C. har altid set et kæmpe potentiale i Viborg FF: Vi blev kaldt de grå mus - men vi var de kloge og flittige mus, som kunne slå de andre

Viborg

Så blev det alligevel til en hvid hue

Annonce