Annonce
Viborg

Udsigter til fælles varmeløsning nærmer sig frysepunktet

Striden om fremtidens fjernvarmeforsyning spidser til i Viborg. Arkivfoto: Morten Dueholm

Viborg Fjernvarme og Energi Viborg står længere fra hinanden end nogen sinde tidligere i spørgsmålet om, hvordan et fælles fjernvarmeselskab skal skrues sammen.

Viborg: I konstitueringsaftalen efter kommunalvalget for snart et år siden - fem af byrådets seks partier står bag den - slås det fast, at produktionen af fjernvarme, som Energi Viborg Kraftvarme nu har monopol på, og distribution af varmen, som for langt hovedpartens vedkommende varetages af Viborg Fjernvarme, skal samles i ét selskab, hvor forbrugerne har den afgørende indflydelse.

Men hvordan det skal ske i den praktiske virkelighed, er de to selskaber mere uenige om end nogen sinde tidligere - også selv om det sidste år blev indført, at de to selskaber gensidigt skulle repræsenteres i hinandens bestyrelser i et forsøg på at bøje holdningerne imod hinanden.

På det seneste bestyrelsesmøde i Energi Viborg Kraftvarme besluttede et stort flertal (imod stemmerne fra Viborg Fjernvarmes to repræsentanter i bestyrelsen, formand Klaus Keller og næstformand Ole Anders Petersen) at sende et forslag om en fremtidig model til kommunen. Det vil gøre det fremtidige fælles varmeselskab til et datterselskab under det 100 procent kommunalt ejede Energi Viborg.

Annonce

Stensgaard-model

Det bygger videre på et forslag fra tidligere borgmester Johannes Stensgaard (S), som nu er formand for Boligselskabet Sct. Jørgen. Kravet i konstitueringsaftalen om, at forbrugerne skal have den afgørende indflydelse, tilgodeses i forslaget ved, at varmeforbrugerne skal vælge flest af medlemmerne til bestyrelsen og besætte formandsposten.

Når Viborg Fjernvarme afviser den model, er det med henvisning til, at forbrugerne mister ejerskabet til varmeselskabet - og altså skal administrere et kommunalt ejet selskab, og at man senere vil kunne ændre på sammensætningen af bestyrelsen.

Viborg Fjernvarme har tidligere tilbudt at købe Energi Viborg Kraftvarme, så Viborg Fjernvarme bliver både producent og distributør af fjernvarmen. Men det har Energi Viborg pure afvist.

Det er så baggrunden for, at Viborg Fjernvarme nu mener, at man skal samle de to selskaber i et helt nyt forbrugerejet andelsselskab - men den idé er Energi Viborg Kraftvarme heller ikke med på.

Fortsætte som nu

- Der skal to parter til et samarbejde, og jeg synes faktisk, at vi i Viborg Fjernvarme har strakt os meget langt ved at tilbyde at nedlægge vores forening - mod at der til gengæld oprettes et helt ny fælles selskab, siger formanden for fjernvarmens bestyrelse, Klaus Keller.

Han understreger, at kun et flertal på mindst to tredjedele på en generalforsamling i Viborg Fjernvarme kan beslutte at nedlægge selskabet.

Det yderste alternativ kan derfor blive, at vi fortsætter den nuværende ordning frem til 2033, hvor Energi Viborgs monopol på at producere varme udløber, føjer Klaus Keller til.

Borgmester Ulrik Wilbek, (V), vil ikke gå nærmere ind i striden, før der formentligt om kort tid ligger et papir fra en advokat, som kommunen har bedt om at skitsere, hvilke mulige løsninger der er for at opfylde hensigtserklæringen i konstitueringsaftalen om et fælles selskab med afgørende indflydelse til varmeforbrugerne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Klar tysk melding om grænseåbning: Åbne sluser til Poetzsch og Calle fra 15. juni

Annonce