Annonce
Erhverv

Udvalgte landmænd får tilbudt gratis øko-tjek

En fjerdedel af de lokale landmænd får nu tilbudt et gratis økologi-tjek. Foto: Økologisk Landsforening

Viborg: Kan det betale sig for mig at lægge om til økologisk landbrug?

Det spørgsmål kan en fjerdedel af Viborg Kommunes konventionelle landmænd nu få besvaret - helt gratis.

Det er kommunen, der - i samarbejde med Økologisk Landsforening - tilbyder de landmænd, som driver jord i de nuværende boringsnære beskyttelseområder og i indsatsområder med særlige drikkevandsinteresser, at få lavet det økologiske tjek. De økonomiske midler til tjekket er afsat af landspolitikerne, så det koster heller ikke noget for kommunen.

Et økologisk omlægningstjek består i et besøg af en landbrugsfaglig økologikonsulent, som sammen med landmanden gennemgår gårdens/bedriftens produktions- og afsætningsmæssige potentiale i en økologisk version.

- Det er ganske uforpligtende, og det giver landmanden et bedre overblik over, hvad økologisk landbrug er. Vi får aflivet nogle myter, og det viser sig ofte, at mange kan få en god forretning ud af omlægning til økologi. Nogle går i gang med det samme, og andre har økologi med i tankerne fremadrettet, siger Jens Peter Hermansen, økologikonsulent i Økologisk Landsforening.

Annonce

Giver god mening

Ifølge formanden for klima- og miljøuvalget, Stine Damborg (K), giver det rigtig god mening at tilbyde landmændne øko-tjekket.

- Beskyttelse af vores grundvand er en opgave, som kræver god planlægning, og som tager tid at gennemføre. At lodsejerne bliver gjort opmærksomme på, at de har jord inden for områder med særlige drikkevandsinteresser, og at omlægning til økologi kan være et af virkemidlerne til at sikre rent drikkevand uden pesticider til fremtidige genererationer, giver rigtig god mening, siger hun.

Landmændene i de udpegede områder vil i løbet af de kommende dage modtage et brev i deres e-boks med tilbuddet. Der vil senere blive fulgt op med telefonisk kontakt. Hvis der er landmænd, som ikke får tilbuddet, fordi de ligger uden for de udpegede indsatsområder, men som alligevel ønsker et øko-omlægningstjek, kan man henvende sig til Økologisk Landsforening eller det lokale rådgivningscenter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg For abonnenter

For fem år siden ville Apple-jublen ingen ende tage: Der blev sået, men er der også blevet høstet?

Viborg For abonnenter

Borgmesteren mærker interessen for Apple - og fra potentielle nye investorer: - Vi kan først se det endelige resultat om fem eller 10 år

Annonce