Annonce
Rundt om Viborg

Udvidelse af biogasanlæg sparket til hjørne

Et åbent hus-arrangement på Iglsø Biogas i efteråret 2018 var et stort tilløbstykke. Arkivfoto: Uffe Salomonsen
En ønsket udvidelse af Iglsø Biogas må vente. En høring har givet indsigelser omkring transporter og lugt, og det skal der findes en løsning på først, siger formanden for klima og miljøudvalget.
Annonce

Iglsø: Iglsø Biogas må vente til efter sommer med få svar på en ansøgning om at udvide kapaciteten for modtage yderligere biomasse.

Det har klima- og miljøudvalget besluttet på udvalgets eneste møde, hvor den ønskede udvidelse var på dagsordenen efter at have været i høring fra 24. januar til den 5. april.

Netop høringen og de syv indsigelser, der undervejs kom til miljørapporten om den ønskede udvidelse, er årsag til, at klima- og miljøudvalget har udsat sagen, forklarer Torsten Nielsen (K) der i øjeblikket er udvalgsformand som vikar for partifællen Stine Damborg Hust, der er på barsel.

- Indsigelserne handler særligt om gener fra lugt og fra transporterne til og fra anlægget, og det skal vi via en dialog have styr på, inden der kan blive tale om en udvidelse. Det er jo ikke noget, vi kan byde folk, og det er jo ikke optimalt for hverken folkene bag anlægget, os som kommune eller naboerne i området, siger Torsten Nielsen, der regner med, at udvalget ser på sagen igen efter sommerferien engang.

Annonce

600 tons i døgnet

Biogasanlægget ved Iglsø blev taget i brug i 2018 med en tilladelse til at modtage 400 tons biomasse i døgnet, og man har nu søgt om at udvide mængden til 600 tons i døgnet.

Det kan ske uden at udvide selve anlægget, men er af et omfang, så den er VVM-pligtig, og derfor er der lavet en miljørapport og et udkast til en miljøgodkendelse, som så har været i høring.

Iglsø Biogas vil gerne udvide mængden af modtaget biomasse med 200 tons i døgnet, og det kan ske med det eksisterende anlæg. Arkivfoto: Uffe Salomonsen

Syv har skrevet høringssvar under høringsperioden, og seks ud af de syv indsigelser indeholder bemærkninger om lugtgener, mens fire af svarene nævner transporterne, som der vil blive flere af efter en udvidelse, og slitage af vejene. Et enkelt svar nævner desuden støjgener.

Annonce

Inden for grænserne

Forvaltningen havde lagt an til, at udvalget godkendte den ønskede udvidelse og henviser til, at målinger viser, at lugtgrænserne overholdes i dag og også vil blive overholdt efter en udvidelse, og at man kan overholde støjgrænserne med en god margen også efter en udvidelse.

Man bemærker dog, at de 16 ekstra transporter i alt til og fra anlægget vil betyde en hurtigere nedslidning af særligt Øster Børstingvej, og at det vil medføre ekstra og hyppigere vedligeholdelse af vejene.

- Lugt er  svær at registrere, og derfor beror det mest på beregninger, og oplevelsen i virkeligheden kan jo være en anden. Når folk også et stykke fra anlægget oplever gener, så skal vi i dialog og have fundet en løsning, som alle kan leve med, siger Torsten Nielsen.


Det er jo ikke optimalt for hverken folkene bag anlægget, os som kommune eller naboerne i området.

Torsten Nielsen (K), formand for klima- og miljøudvalget.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Nærværende ledelse er afgørende

Viborg

Noget om at folde sig ud

Danmark

Søren Brostrøm øjner smittens skyer over efteråret - og en fremtid med mere hygiejne

Annonce