Annonce
Rundt om Viborg

Udvidelse: Ny asfalt baner vejen for mere kartoffelmel

Den smalle Åhusevej ved Karup bliver i denne uge udvidet et par meter - fra rundkørslen ved Herningvej til indkørslen til den nye kartoffelmelfabrik - for at kunne klare den øgede trafik af tunge køretøjer læsset med kartofler. Foto: Morten Dueholm
Åhusevej ud mod den nye kartoffelmelfabrik i Karup bliver udvidet i denne uge. Dermed er vejen bogstaveligt banet for en større og hurtigere produktion.

Karup: I denne uge bliver der i bredden lagt to meter ekstra asfalt på en kilometer lang strækning på Åhusevej ved Karup. Dermed banes vejen helt bogstaveligt for, at Karup Kartoffelmelfabriks nye produktionsanlæg kan komme i gang og medvirke til, at der kan fremstilles mere kartoffelmel på kortere tid.

At få afkortet kampagnen - perioden for modtagelse og bearbejdning af stivelseskartoflerne - er vigtig, fordi avlerne derfor i højere grad kan slippe for at lægge de optagne kartofler i tørre og frostsikre lader eller kuler, før de afleverer dem på fabrikken.

Det er entreprenørfirmaet Jokumsen, der for i alt cirka 1,8 millioner kroner udfører vej- og asfaltarbejdet. Da det er en offentlig vej, betaler Viborg Kommune i første omgang. Men kommunen indkræver derefter pengene hos kartoffelmelfabrikken, idet baggrunden for vejudvidelsen er, at den ellers smalle Åhusevej bliver transportvej for tunge køretøjer lastet med kartofler.

Kartoffelmelfabrikken har accepteret at betale. Selv om vejudvidelsen altså kommer til at koste et millionbeløb, udgør det kun en mindre del af de samlede udgifter til det nye fabriksanlæg, som de første år skal supplere det gamle anlæg på Engholmvej i Karup by.

Det nye fabriksanlæg kommer ifølge Anders Dyrberg, formand for Karup Kartoffelmelfabrik a.m.b.a., til at koste omkring 425 millioner kroner.

Annonce
Det bliver et godt år, hvis vi ellers kan få kartoflerne op af jorden

Anders Dyrberg, formand for Karup Kartoffelmelfabrik

Godt kartoffelår

Fabrikken, der endnu ikke er færdigbygget, skal i løbet af nogle år klare hele Karup-produktionen af kartoffelmel, protein med videre. I kampagnesæsonen, der lige er begyndt, skal det nye apparat gradvist køres i gang. Anders Dyrberg forudser nogle start-udfordringer, men forventer samtidig, at den nye fabrik kan bevirke, at kampagnen for første gang i mange år afsluttes inden jul. Selv om der meget vel kan blive tale om endnu en rekordproduktion for den andelsejede kartoffelmelfabrik.

I hvert fald ser avlen god ud, fortæller Anders Dyrberg.

- Det bliver et godt år, hvis vi ellers kan få kartoflerne op af jorden. Mange steder er markerne meget våde at køre i. Vi kan godt bruge halvanden måned med tørvejr nu, siger han.

Det nye fabriksanlæg er så småt ved at blive taget i brug. Samlet kommer byggeri og anlæg til produktion af kartoffelmel til at koste cirka 425 millioner kroner. Foto: Morten Dueholm
Vejudvidelsen af et kilometerlangt stykke af Åhusevej kommer til at koste omkring 1,8 millioner kroner, som kartoffelmelfabrikken har accepteret at betale. Foto: Morten Dueholm
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Erling kaster op to gange hver nat - du må ikke begå samme fejl som mig

112 For abonnenter

52-årig fængslet efter blodigt overfald: 'Jeg var så gal, at jeg ikke kunne mærke smerte'

112

Betinget fængsel til 31-årig hash-pusher

Annonce