Annonce
Bjerringbro

Uenighed om grødeskæring: Afgørelsen ender hos ministeren

Fire Gudenå-kommuner vil have ministeren ind i sag om grødeskæring i åen. Grøde er en betegnelse for planter, der gror i vandløb. Hvis grøden står for tæt, kan den bremse vandet og medføre højere vandstand. Arkivfoto.
Viborg, Randers, Favrskov og Silkeborg kommuner kan ikke blive enige om, hvor ofte, der skal skæres grøde i Gudenåen. Derfor vil de nu have miljøministeren ind i sagen.

Bjerringbro: På sit møde onsdag skulle Viborg Kommunes erhvervs- og økonomiudvalg tage stilling til, hvorvidt uenighed om grødeskæring i Gudenåen skal ende helt oppe på miljøminister Jakob Ellemann-Jensens (V) bord.

De fire Gudenå-kommuner, Viborg, Randers, Favrskov og Silkeborg, arbejder sammen om udarbejdelsen af et nyt regulativ for den store å, men undervejs er der kommet knas i maskineriet.

En styregruppe med repræsentanter fra de fire kommuner har opgivet at blive enige om, hvorvidt man fortsat skal skære grøden én gang om året på strækningen mellem Silkeborg og Randers, eller om antallet af grødeskæringer skal øges til to for at undgå oversvømmelser i våde perioder.

Byrådene i Randers, Favrskov og Silkeborg har besluttet at holde fast i at skære grøde én gang om året på deres Gudenå-strækninger, men i Viborg Kommune vil man som den eneste gerne skære grøden to gange årligt.

Grafik: Viborg Kommune
Annonce

Negativ virkning

Uenigheden om grødeskæring de fire kommuner imellem har sådan set ikke været der hele tiden.

Den politiske styregruppe med repræsentanter fra de fire Gudenå-kommuner blev nedsat i 2015. Siden 2017 har gruppen, som lokalt er repræsenteret ved Stine Damborg Hust (K) og Kai O. Andersen (SF), arbejdet for at øge antallet af grødeskæringer med det formål at genskabe vandforholdene fra før vandremuslingens indvandring i Gudenå-systemet.

Da forvaltningerne arbejdede med at belyse konsekvenserne af de fire kommuners ønske om to årlige grødeskæringer, kom det frem, at en forøgelse i antallet af grødeskæringer vurderes at medføre en negativ virkning for vandplanter og smådyr i åen. Forøgelsen blev i øvrigt vurderet til at være i strid med EU's habitatbestemmelser.

Efter styregruppens møde i midten af januar var der stadig uenighed om antallet af grødeskæringer, og derfor blev gruppens medlemmer enige om at overlade afgørelsen til miljøministeren.

Det er beslutningen om at overlade afgørelsen til Ellemann-Jensen, som Viborg Kommunes erhvervs- og økonomiudvalg tog stilling til på mødet onsdag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Ungdomspræst og afgået Mercantec-direktør vil i byrådet: Parti præsenterer nye kandidater - igen

Erhverv

Ny forretning på Nørregade

Annonce