Annonce
Rundt om Viborg

Ufred ved havnen: Nabo klager over autocampere

Hjarbækboen Miriam Søndergaard bryder sig ikke om udsigten til de mange autocampere fra sit hus og sin have. Billedet er taget i pinsen i år. Privatfoto: Miriam Søndergaard
Autocamperpladsen i Hjarbæk har en utilfreds nabo. Og campingpladserne kører en principiel klagesag mod autocamperpladserne, som de mener er ureguleret og forvrider konkurrencen. Viborg Sejlklub, der udlejer til autocampister i Hjarbæk, melder hus forbi.
Annonce

Hjarbæk: Der er for mange ad gangen, og de fleste holder der også for længe hver især.

Det mener Miriam Søndergaard, Strandvejen i Hjarbæk, der bor lige op ad den store havnebådplads, som om sommeren delvis stilles rådighed for autocampere.

Hun føler sig ofte generet af motorstøj og anden larm fra autocampere, der kommer og kører igen - og af at "campisterne" kan se lige ind i hendes have.

Miriam Søndergaard mener også, at Viborg Sejlklub, der stiller strøm og vand til rådighed og opkræver en afgift per overnatning per autocamper, ser stort på en forståelse med naboer og kommunen om, at kun kan være tre-fire autocampere på pladsen. Ifølge Miriam Søndergaard er der ofte er mange flere, og i pinsen talte hun ni på én gang.

Autocampere passer ikke ind i en lille idyllisk fjordlandsby som Hjarbæk, mener Miriam Søndergaard. Campingpladsernes brancheorganisation mener, at autocamperpladserne generelt forvrider konkurrencen. Privatfoto: Miriam Søndergaard
Annonce

Godt naboforhold

Hun er ikke den eneste hjarbækbo, der har klaget over autocamperingen. Men ifølge både sejlklubben og en anden nabo, Niels Rahbek, der i august sidste år deltog i et såkaldt dialogmøde med sejlklubben, er problemerne løst.

Af et mødereferat, som Viborg Sejlklubs formand, Jesper Bak, tog, blev det på mødet blandt andet aftalt, at autocamperne skal holde sig inden for et afmærket område, og at der skal skiltes tydeligt med dette.

Ifølge Jesper Bak overholder Viborg Sejlklub denne aftale - og han mener i øvrigt, at sejlklubben generelt har et godt forhold til sine naboer ved Hjarbæk Havn.

Han mener ikke, at der foreligger en aftale om, at der kun må være et bestemt antal autocampere. Kun at de skal kunne være inden for det afmærkede område.

Annonce

Klage til styrelse

Hos Viborg Kommune er teknisk udvalgs formand, Johannes Vesterby (V), bekendt med tvisten. Men han har lige nu ingen kommentarer. Han henviser til, at brancheorganisationen Camping Outdoor Danmark generelt og principielt har klaget til Erhvervsstyrelsen over, at kommunerne tillader autocamperpladser og i mange tilfælde selv stiller nogle til rådighed.

- Lige nu er sagen ude af kommunens hænder. Vi afventer en afgørelse på klagesagen, siger han.

Hos Camping Outdoor Danmark siger direktør Jens Brendstrup, at klagesagen handler om konkurrenceforvridning og om, at der i det hele taget mangler regulering på autocamperområdet.

- Autocamperpladserne skal jo ikke overholde de samme regler - for eksempel i forhold til brandsikkerhed - som campingpladserne. Og ofte er priserne jo meget lave, når kommunen stiller områder til rådighed for autocampere. Det giver jo færre udgifter, lige som der ikke skal betales moms, hvis det er en forening, der er udlejer, siger Jens Brendstrup.

Ifølge ham er der ikke nogen tidshorisont i forhold til at få et klagesvar fra Erhvervsstyrelsen.

Via brancheorganisationen Outdoor Camping Danmark har Lone Gad, medvært på Hjarbæk Fjord Camping, klaget til Erhvervsstyrelsen generelt over kommunernes tilladelser til autocampering. Arkivfoto: Morten Dueholm
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

21 vil studere ny uddannelse i Viborg

Annonce