Annonce
Viborg

Ugens Loppefund: Er buddhaen virkelig hentet i Pakistans glemte tempelby?

Den kunne da godt være hugget ud af et hinduistisk tempel, kunne den ikke? Figuren ser tilpas rå ud til at virke overbevisende, men vurderingseksperter fra Bruun-Rasmussen tvivler på ægtheden. Foto: Morten Pedersen
Er figuren her et uvurderligt oldtidsfund eller bare en eminent efterligning? Spørgsmålet satte selv eksperterne hos Bruun-Rasmussen på prøve.

Antik: - Du gør så meget i de der loppefund. Kunne du ikke prøve at finde ud af, om min buddha-figur er den ægte vare?

En kollega henvendte sig for nylig med et arvestykke, som han havde fået foræret af sin moster, der havde bragt den med hjem fra Pakistan tilbage i midten af 1960'erne.

Jeg svarede, at jeg intet anede om den slags oldtidsfund, men at jeg gerne ville tage den med forbi Bruun-Rasmussen Auktioner i Aarhus og få den vurderet.

Annonce

Ugens Loppefund

  • I sin fritid er redaktionens Jesper Bech Pedersen en passioneret loppejæger.
  • Det er spændingen ved skattejagten, der driver værket, snarere end nogen egentlig forstand på design og sjældenheder.
  • Blind høne kan dog også finde korn, og her i avisen kan du løbende se, hvad skattejagten fører med sig og få tips til, hvad tingene kan sælges videre for, hvis du selv skulle være så heldig at have de samme skatte stående hjemme i skabet.

For og imod

Med fik jeg også et brev fra mosteren, der i detaljer forklarede om figuren.

Hun havde købt den i 1964 under et besøg i Pakistan, hvor hendes mand var udstationeret som FN-soldat. Af brevet fremgår det, at der var en del figurer til salg, men at denne ene adskilte sig klart fra resten. Hun tog dette som et tegn på autenticitet.

Selv hældte jeg til, at figuren nok var af nyere dato. Den så da lidt gammel ud, men jeg tænkte alligevel, at den burde være mere mørk og ældet, hvis den vitterligt havde henslæbt århundrederne som udsmykning på et tempel.

På den anden side kom den fra området omkring den antikke by Taxila, der blev grundlagt i år 600 før vor tidsregning. Stedet er åbenbart verdenskendt i arkæologiske kredse for sine udgravninger og oldtidsfund.

Det er heller ikke svært at forestille sig, hvordan den hovedsageligt muslimske befolkning tilbage i 1960'erne næppe ville have haft store kvaler med at sælge ud af hinduismens gudesymboler, uanset om de var nok så meget nationalklenodier.

Så måske...?

Spærrede øjnene op

En stille lørdag formiddag tog jeg den med til Bruun-Rasmussen Auktioner.

Vurderingskvinden ved skranken virkede som typen, der havde set alting mindst to gange før, men hun spærrede alligevel øjnene op, da jeg baksede den cirka 15 kilo tunge figur frem fra tasken.

Hun syntes helt klart, at den var spændende og afviste ikke, at den kunne være ægte. Godt nok pegede hun på de lyse sandaflejringer i krogene som tegn på, at nogen muligvis havde haft figuren begravet i en periode for at give den spor af alder.

- Men jeg er nødt til at vende det med mine kolleger i København. Må jeg lige få dit nummer, bad hun?

Bagsiden af figuren er rå klippe. Det virker ikke helt som granit, men det er en stenart i samme familie.

Dommens time

Tre dage senere ringede telefonen.

Eksperten i København var desværre overbevist om, at figuren var af nyere dato - formentlig fra det 20. århundrede og sandsynligvis produceret og kamufleret som gammel med turister for øje.

Dermed ikke sagt, at den er værdiløs. Håndværket er fint, og auktionsvurderingen lød på 1000-1500 kroner, og det er da også en slat penge for en sten.

Min kollega var imidlertid ikke interesseret i at sælge arvestykket, da affektionsværdien for ham langt oversteg det beløb.

(PS: Jeg er klar over, at jeg formentlig sovser lige vel meget rundt i begreberne, når jeg enkelte steder kalder en formentlig hinduistisk figur for en buddha, men for enkelthedens skyld blev det sådan).

Sammen med buddha-figuren følger et håndskrevet brev fra mosteren samt en original pakistansk brochure fra 1962, der fortæller nærmere om udgravningerne i Taxila.
Jesper Bech Pedersen, journalist.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Klar tysk melding om grænseåbning: Åbne sluser til Poetzsch og Calle fra 15. juni

Annonce