Annonce
Viborg

Ugens loppefund: Ikoniske bolchedåser fra 'Dalle Valle'

Denne laksefarvede pasteludgave er den mest almindelige, men bolchedåserne fra Dalle Valle findes i flere forskellige farver. Foto: Axel Schütt
Dåserne her stammer fra Daells Varehus, som gennem 1900-tallet var et dominerende stormagasin i Danmark, men til sidst måtte dreje nøglen om.
Annonce

Lopper: I dag kender vi bedst Salling, Magasin og Illum, men før årtusindskiftet var der endnu en stor spiller på markedet for stormagasiner.

Det hed Daells Varehus og lå i København og en kort årrække også i Aarhus.

Dåserne her stammer fra varehuset og indeholdt bolcher. Når bolcherne var suttet og knust, beholdt folk dåserne og fyldte dem med andre ting, og på den måde kom de til at fungere som et reklameskilt ude i de små hjem.

Det lader til at være den pastelfarvede dåse her på billederne, der er den mest almindelige, men de kom i mange andre farver, eksempelvis rød, blå og hvid. Guldfarven gik igen på dem alle.

Daells Varehus lå her i Nørregade 12. Billedet er fra 1997, hvor varehuset kæmpede for sin eksistens. En kamp, det tabte i 1999. I dag rummer bygningerne blandt andet Hotel Sankt Petri. Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix
Annonce

Solgte til hele landet

Daells Varehus slog dørene op i København i 1912, men havde allerede da eksisteret nogle år som et postordrefirma skabt af brødrene Christen og P.M. Daell, der stammede fra Humlum lidt nord for Struer.

Selv om adressen hed Nørregade 12 i København, så var varehuset et stormagasin for hele Danmark.

'Dalle Valle', som det hed i folkemunde, fortsatte nemlig med postordresalg til hele landet, og forsiderne på de svulmende kataloger tegnede ofte et hyggeligt billede af netop provinsen. Det kunne eksempelvis være et billede af en landsby med snefald, når det var jul.

Til sammenligning var Magasin og Illums forsider mere "fine på den" og havde et mere storbyagtigt format.

Daells Varehus var et lavprisvarehus, som ikke satsede på dyre mærkevarer. I stedet satte man ofte varehusets eget mærke på standardprodukter, som dermed fik et skær af højere kvalitet, end det egentlig var. Til gengæld var det billigt.

I 1984 åbnede en århusiansk afdeling af varehuset i Ryesgade 18-20 (gågaden). Det blev en fin succes, men moderforretningen i København skrantede, og det førte til lukning af den århusianske afdeling i 1993.

I København havde Daells Varehus sidste åbningsdag i 1999 efter mange år med underskud.

Annonce

Hvad er de værd?

Varehuset er væk, men bolchedåserne består, og sådan nogle er der masser af samlere til. Det gode ved dåser er, at de ikke blot er dekorative, men også anvendelige til opbevaring.

Disse 10 centimeter høje dåser kan formentlig indbringe 100-150 kroner stykket. Har du dem stående i en af de mere sjældne farver, skal du prøve at sætte prisen lidt højere.

Mine skal ikke sælges, da de er en gave fra min kærestes bedstemor, men hvis man er lun på dem, så er der flere lignende til salg på dba og Gul & Gratis.

Daells Varehus blev oprettet af de to brødre Daell og begyndte som et postordrefirma efter amerikansk forbillede. Foto: Axel Schütt
Så er det ved at være helt slut for "Dalle Valle". En rengøringsmand støvsuger de næsten tomme lokaler, før Daells Varehus lukker og slukker onsdag 31. marts 1999. Foto: Lars Møller/Scanpix
Grafik: Nex
Journalist Jesper Bech Pedersen.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg For abonnenter

Varmestue-leder ser ingen let løsning på Trappetorvs-ballade: Man kan højst flytte problemet et andet sted hen

Viborg HK For abonnenter

2020 har været det værste år nogensinde - men forlængelse giver skadet stregspiller grønt fremtidshåb

Annonce