Annonce
Viborg

Ugens Loppefund: Vil du forsøge at befri slaverne, så gå til side 115

Enhver nørd med hang til fantasy kender disse bøger. Alle andre vil formentlig trække på skuldrene af, at førstnævnte er villige til at betale 150 kroner stykket for dem. Foto: Morten Dueholm
Sværd & Trolddom-bøgerne var altid udlånt på skolebibliotekerne i 1990'erne, og i dag er rollespilsbøgerne mange penge værd på markedet for brugte bøger.
Annonce

Bogkup: Brugte bøger er sjældent ret mange penge værd, men der er alligevel undtagelser. Og her snakker jeg ikke førsteudgaver af Dostoevsky og lignende antikvariske værker. Den slags har jeg hverken forstand på eller interesse for.

Derimod er bøgerne på billedet nogle, som jeg – og mange andre børn af 80’erne og 90’erne – har et stort hjerte såvel som betalingsvilje for.

Ugens loppefund

  • I sin fritid er redaktionens Jesper Bech Pedersen en passioneret loppejæger.
  • Det er spændingen ved skattejagten, der driver værket, snarere end nogen egentlig forstand på design og sjældenheder.
  • Blind høne kan dog også finde korn, og her på siden kan du hver uge se, hvad skattejagten fører med sig og få tips til, hvad tingene kan sælges videre for, hvis du selv skulle være så heldig at have de samme skatte stående hjemme i skabet.

Annonce

Solo rollespil

De er en del af en bogserie, der hedder Sværd og Trolddom, og det er en på alle måder anderledes læseoplevelse, for bøgerne skal ikke læses fra start til slut.

Derimod styrer man selv handlingen og springer rundt i bogens sider alt efter, hvilke valg man træffer.

Vil du gå ned ad den knudrede sti til venstre, så gå videre til side 158.

Vil du hellere undersøge grotten, hvorfra der lyder et tungt, regelmæssigt åndedrag, så gå til side 99.

Det er rollespil for én person, og uden at vide det vil jeg tro, at netop disse bøger har været kraftigt medvirkende til at få læselysten i gang hos mange børn, som ellers ikke gad det der med bøger.

Man bliver bogstaveligt talt selv en del af eventyret, og undervejs skal man ved hjælp af terninger slås mod alt fra varulve til øglepirater – man kan dog også droppe denne spil-del og vælge automatisk at vinde kampene uden terningslag.

Typisk er bøgerne sat i en fantasy-setting, men der er også bøger, som udspiller sig i science fiction-universer samt en enkelt med udgangspunkt i vores egen tid.

I sidstnævnte - Rædslernes Hus - går ens bil i stykker på en mørk landevej, men heldigvis er der lys i vinduerne i et gammelt palæ i nærheden. Indenfor byder en statelig, gammel herre velkommen, men snart viser det sig, at han er en dæmonisk greve, som ikke har i sinde at lade ens karakter undslippe med livet i behold.

Annonce

Hvad er de værd?

På engelsk er der udkommet over 60 bøger i serien, og heraf er de 26 udkommet på dansk.

Bøgerne udkom første gang i 1980'erne og blev i Danmark genudgivet i starten af 00'erne med nye forsider. Selv de nye holder en fin brugtpris (cirka 100 kroner stykket), men det er de originale fra 1980’erne, der er mest eftertragtede.

De kan sælges for omkring 150 kroner stykket og endnu mere, hvis de er i meget fin stand eller blandt de mere sjældne. Der er stor rift om dem, og af samme grund er de sjove at samle på, for de er svære at opdrive.

Jeg har vel i snit givet mellem 50 og 75 kroner for bøgerne i min samling, og en sjælden gang imellem lykkes det at finde en til en femmer i en rodekasse. Min ukomplette samling på 13 bøger ville formentlig kunne indbringe et par tusinde kroner, så det er nogenlunde dobbelt op i forhold til indkøbsprisen.

TIP: Ud over Sværd og Trolddom findes der en lang række andre ”du vælger selv handlingen” bøger, og der er samlere til dem alle. Så hvis du har bøger som eksempelvis ”Firewolf”, ”Magt og Magi” eller ”Dungeons and Dragons Solo Eventyr” stående derhjemme i reolen, så kan de alle veksles til en god sjat penge.

Alle valg har konsekvenser i en Sværd & Trolddom bog, og det er ikke altid lige let at gennemskue, om en vej fører til belønning eller konflikt.
Amok-væsnet. Navnet er særdeles velvalgt, for det er svært ikke at gå amok over den fejl i den danske udgave, som gør, at man på et tidspunkt ender i en tekstløkke, som er umulig at komme ud af igen.
Selv om de er gamle og slidte, kan originale S&T bøger snildt sælges for 150 kroner. Selv kasserede biblioteksbøger kan afsættes for op mod en hundredemand, hvis man er så heldig at falde over dem i et udsalg.
Jesper Bech Pedersen, journalist.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

21 vil studere ny uddannelse i Viborg

Viborg

Blå partiers kamikazekurs

Annonce