Annonce
Viborg

Varmesag: Byrådet ønsker en sikker overgang til nyt varmeselskab med flertal i ny bestyrelse

Ulrik Wilbek har samlet byrådet om fremtiden for varmeforsyningen i Viborg by. Nu håber han, at der kan komme skred i at sikre forbrugerne ren og billig varme. Arkivfoto.
Viborg Fjernvarme ønsker forbrugereje og afgørende forbrugerindflydelse med det samme, men vil se nærmere på byrådets udspil til fremtidig organisering af varmeforsyningen i Viborg.

Viborg: Varmesagen i Viborg by står ved en skillevej til en fremtid, hvor det er forbrugerne, som tager over på både produktion og distribution af varme.

Og 30 af de 31 medlemmer af Viborg Byråd har nu vedtaget et forslag til, hvordan det skal foregå.

Et helt nyt selskab skal etableres til sommer, og byrådet betinger sig, at byrådet i en treårig periode udpeger et flertal i bestyrelsen, og det sidste er ikke lige det, formanden for Viborg Fjernvarme, Klaus Keller, har ønsket.

- Vi ønsker forbrugereje og afgørende forbrugerindflydelse med det samme, og vi har jo foreslået en bestyrelse med snævert forbrugerflertal, siger Klaus Keller, der kun har set oplægget på skrift og ikke har nået at drøfte det med borgmesteren.

Annonce

Sikkerhed

Ulrik Wilbek siger, at byrådet, der har stået for varmeproduktionen i Energi Viborg, har ønsket sikkerhed for en ordentlig overgang til ny organisering.

Der er dels ansvaret for personaleforhold, dels byrådets ansvar for varmeplanlægningen, som politikerne ønsker at varetage.

- For nogle politikere har det helt sikkert også noget at gøre med, at de husker historikken om geotermisagen fra Kvols. Men jeg håber og tror, at tingene kan komme til at foregå glidende og ansvarsfuldt. Vi skal sætte os ned og snakke sammen, og det glæder mig, at jeg hører fra gruppen, der snakker varmeløsninger, at man er tæt på at være enige, siger Ulrik Wilbek.

- Vi kan nok ikke gøre alle tilfredse, men husk på, at det ikke er et spørgsmål om, hvorvidt kommunen forlader "varmen" om tre år. Det er der en garanti for, siger han.

Borgmesteren siger, at byrådet ikke har "noget i ærmet" med hensyn til sit ønske om flertal i bestyrelsen:

- Det bliver ikke seks politikere, måske snarere én eller to. I virkeligheden håber jeg bare, at vi kan sætte os sammen og finde ud af, hvem det skal være.

Kompromis

Det er en åbning, som måske vil kunne føre til, at parterne trods uenigheden måske alligevel vil kunne mødes.

Klaus Keller sender det samme signal som Wilbek, nemlig at han gerne vil snakke løsninger.

- Vi har jo hele tiden flyttet os, og jeg tror stadig på, at vi kan nå hinanden. Det kunne være ved at udpege en forbrugerformand for selskabet og en diskussion af bestyrelses-sammensætningen. Med hensyn til varmeløsninger, så har de forslag, jeg har set indtil nu, været med alt for høje priser.

Klaus Keller træder på torsdagens generalforsamling tilbage som formand for Viborg Fjernvarme. Og han siger, det bliver op til en ny bestyrelse at tage stilling til og forhandle byrådets udspil. Der er, så vidt folkebladet erfarer, endnu ikke et forslag fra bestyrelsen til ny formand, og i øvrigt vil der angiveligt kun være fire repræsentanter fra bestyrelsen til stede på generalforsamlingen.

Der vil ikke på torsdag blive truffet nogen beslutning om Viborg Kommunes løsning. Det vil skulle ske på én eller flere ekstraordinære generalforsamlinger.

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce