Annonce
Viborg

Ulveforening var løs i gågaden: Vi skal tage vare på vores natur

Foreningen Ulvetid indtog onsdag middag Hjultorvet i Viborg. Der blev delt flyers ud og talt med forbipasserende om det store rovdyr. Foto: Morten Dueholm
Vestre Landsret dannede i løbet af onsdagen rammen for sagen mod en mand, der sidste år skød en ulv. Derfor var en gruppe ulvetilhængere troppet op i gågaden for at tale med folk om det store rovdyr.
Annonce

Viborg: - Jeg kan altså godt forstå, at der er folk, der bliver sure over, at ulven skamferer deres får.

Sådan siger en ældre kvinde, mens hun går igennem det område af Sct. Mathias Gade, som Foreningen Ulvetid har indtaget onsdag middag.

I løbet af dagen kører ankesagen mod den mand, der i april sidste år skød og dræbte en ulv på en mark uden for Ulfborg. Sagen kører ved Vestre Landsret i Viborg, og i den anledning havde foreningen Ulvetid taget opstilling ved Hjultorvet.

Her var formålet at snakke med de forbipasserende om ulven og at møde nye, potentielle medlemmer i gågaden.

- Vores budskab til folk i Viborg er, at vi skal tage vare på vores natur. Og så ville det være fantastisk dejligt, hvis vi kunne hverve et par medlemmer, siger Esther Holzendorff, formand for Ulvetid.

Ifølge formanden har foreningen ingen medlemmer fra Viborg-egnen, men hun håber, at besøget i Viborg kan kaste nogle stykker af sig.

- Folk i Viborg virker meget interesserede i sagen, og vi har mødt nogen, som har sagt, at de synes, det er dejligt, vi er kommet til byen, siger Ulvetids formand.

Esther Holzendorff bor selv i Handbjerg mellem Struer og Vinderup - hvilket ifølge hende selv er lige på kanten af ulvezonen.
Annonce

Det er ikke okay

"WRUF, VOV, VOV".

Fire store gråpelsede hunde sørger for at tiltrække gågadefolkets opmærksomhed, mens repræsentanter fra foreningen deler flyers ud.

Mange af de forbipasserende stopper ved ulveforeningens autocamper, og de fleste af dem er meget positive over for det budskab, ulvetilhængerne er kommet til byen med.

- Nu er ulven i naturen, og der synes jeg, at den skal blive, siger 27-årige Majbritt Allermann fra Viborg.

Ligesom den ældre kvinde i begyndelsen forstår hun godt, at nogen, eksempelvis fåreavlere, kan være trætte af, at ulven er kommet til landet, men hun ser ingen grund til større bekymring.

- Vi skal ikke bekymre os for at færdes i skoven. Selvfølgelig er ulven kødædende, men der er masser af mad i den danske natur, så den kommer ikke til at gå på os mennesker, siger hun.

Den 27-årige kvinde har også fulgt lidt med i ankesagen mod ulvedræberen fra Ulfborg, og hun håber, at sagen ender med, at han får en klækkelig bøde.

- Jeg synes ikke, at han skal have en hård straf, men jeg synes, at han skal have en lærestreg - måske en kæmpe bøde. Han skal vide, at det, han har gjort, bare ikke er okay, siger Majbritt Allermann.

Annonce

Punktere myter

Foreningen Ulvetid blev dannet sidste år på baggrund af den store vestjyske ulvemodstand, som Esther Holzendorff oplevede ved et stormøde om ulven.

Siden har den arbejdet for at udbrede viden om det dyr, som i 2012 blev konstateret i Danmark.

- Der skulle være en modpol til dem, der ikke ønskede ulven i Danmark. Jeg har altid syntes, at det var et fascinerende og klogt dyr, og så synes jeg, at man skal respektere naturen, siger Ulvetid-formanden.

Hendes forening er sat i verden for at punktere de myter, som hun mener, der er om rovdyret.

- En af de bedste myter er, at ulven spiser børn og bedstemødre. Det gør den absolut ikke. Den er så sky, at man tror, det er løgn.

Efter at have stået i gågaden i nogle timer marcherede nogle af folkene fra Ulvetid op til landsretten for at være til stede, når dommen mod ulvedræberen fra Ulfborg blev afsagt omkring klokken 14.30.

Retssagen endte med, at landsretten stadfæstede byrettens dom om 40 dages betinget fængsel. Desuden blev jægeren, Mourits Troldtoft, frakendt sit jagttegn i to år.

27-årige Majbritt Allermann fra Viborg var en af de forbipasserende, som fuldt og helt bakker op om Ulvetids budskaber.
Nogle af foreningens medlemmer havde taget hunde med i gågaden. De er af racen tjekkoslovakisk ulvehund, som ifølge ejerne er nært beslægtet med ulve.
Foto: Morten Dueholm
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce