Annonce
Viborg

Undrende SF'er med 'rene hænder': Hvor blev pengene af?

SF's Kai O. Andersen undrede sig over, hvor pengene til renoveringen af parkeringshusene blev af. Arkivfoto: Morten Dueholm
I sidste byrådsperiode valgte politikerne at spare op til renoveringen af Viborgs slidte parkeringsanlæg ved at indføre betalt parkering. Det skete bare aldrig.
Annonce

Viborg: 30 millioner kroner bruges nu på at genopbygge Fischers Plads, og 12 af disse har et flertal i byrådet fundet på en konto, der skulle være anvendt til en østlig omfartsvej.

På byrådsmødet onsdag valgte SF's Kai O. Andersen at rejse sig for blandt andet at spørge, hvor alle de opsparede midler til renoveringen af de tydeligt nedslidte Fischers Plads og Preislers Plads var blevet af.

- Det er jo meget uheldigt, at vi har et parkeringshus, som billedligt talt falder sammen. Jeg kunne godt tænkte mig, at man forskede i, hvorfor man kanaliserede de penge - der egentligt skulle bruges på at stabilisere de parkeringshuse - andre steder hen til gavn for handlen, sagde han.

I den endelige budgetaftale fra 2016 kan man læse, at:

"Partierne er enige om, at der skal indføres betalt parkering i Viborg bymidte, og at der åbnes mulighed for privat finansiering. Det betyder, at anlægsønskerne til at forbedre forholdene på Preislers Plads, Fischers Plads og Sct Jørgensvej 5 udgår, og det har givet økonomisk mulighed for at færdiggøre gågadeprojektet i den nedre del af Gravene og Sct. Mathias Torv og Sct. Mathias Port".

- Det er jo en eklatant fejltagelse, som man skal lære af, uden at nogen skal på hjul og stejle. Jeg sad ikke selv i byrådet dengang, så mine hænder er rene, tilføjede han og fremtryllede dermed en afvæbnende latter midt i den ellers noget alvorstunge byrådssal.

Annonce

- Vi lavede en fejl

I løbet af byrådsmødet blev konservative - der via Nikolai Norup gjorde sig til talsmand for at ville handelslivet det bedste - mindet om, at partiet i de seneste byrådsperioder har siddet for bordenden i budgetforhandlingerne.

- Det handler vel dybest set også om rettidig omhu, at vi nu har den parkeringssituation, som vi har. Jeg kan ikke helt lade være med at sende en tanke til de foregående byråd, som jo havde en konservativ borgmester, sagde Niels Dueholm (S), som dermed indikerede, at den nuværende, kritiske situation måske mest af alt skyldtes netop manglende ansvarstagen hos Det Konservative Folkeparti.

I den foregående byrådsperiode valgte det daværende byråd nemlig, at den forestående renovering af Viborgs slidte parkeringsanlæg skulle ske ved at indføre betalt parkering. Sagen var bare den, at staten siden ændrede rammerne for, hvor mange penge kommunerne kunne lægge i sin egen kasse via betalt parkering. Det blev til sidst så lille en andel, at der ikke længere var politisk opbakning til initiativet. I sidste ende blev der derfor sparet nul kroner op på den konto.

- Jeg tager gerne det her på mine skuldre, for jeg sad selv i byrådet sidste gang: Ja, vi lavede kraftedeme en fejl - undskyld, at jeg bander. Men det gjorde vi! Det var et Venstre-forslag, at vi skulle have betalt parkering, og vi troede, at det kunne lade sig gøre. Det kunne det bare ikke, fordi der pludselig kom afgifter fra staten, som udhulede det. Men jeg tager det på mig, og derfor skal vi gøre noget andet nu, sagde Nikolai Norup.

Også Venstres Claus Clausen erkendte, at "hvis vi for fem år siden havde været lidt mere fremsynet, så havde vi måske ikke stået i de problemer, som vi nu gør".

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce